Nu poti sa mergi pe sinele trenului condus de Ponta si incerci sa ne convingi ca destinatia va fi alta

Sa nu uitam ca actualul Guvern de tehnocrati a venit catzarat pe cenusa mortilor din #colectiv. Daca nu mureau oamenii aceia, azi i-am fi avut tot pe Ponta, Oprea, Dragnea et comp. Guvernul actul a venit la cererea Strazii, care a vrut UN ALT FEL DE POLITICA. Or, sa copiezi Bugetul lui Ponta si sa-l promovezi in continuare ca pe ceva bun, care nu merita esentialmente schimbat din radacini, mi se pare o bataie de joc. Care a fost amprenta tehnocratiei, cand guvernantii s-au pus de acord pe actualul draft de Buget? Cu ce e mai prost deficitul de 2,95% al lui Ponta fata de 2,95% al Ancai Dragu? Cata tehnocratie e in cresterea salariilor aprobata de Dragu  dar gandita de Ponta? Unde se termina socialismul fostului Guvern si unde incepe tehnocratia actualului?

Stiu, mi se va spune ca s-a dorit predictibilitate. Ca lumea ancorase asteptari si ca nu e bine sa le schimbi brutal. Dar repet: actualii guvernanti au venit TOCMAI pentru ca oamenii asteapta ALTCEVA.

Cand d-na ministru de Finante a vazut ca deficitul structural urca la 2,73% din PIB, iar noi ne-am dat cuvantul ca nu va depasi 1%, trebuia sa zica “Stop joc!” Sa le transmita ministerelor sa-si refaca calculele, astfel incat diferenta totala dintre cheltuieli si venituri sa se micsoreze consistent. “Ne-ati adus pe noi, tehnocrati pana-n maduva oaselor, atunci acceptati ceea ce va spunem sau plecatI!, asta asteptam de la actualul Guvern.

Si mai asteptam alte mici dovezi ca oamenii aia n-au murit degeaba:

Sa inghete cresterile salariale de tip comunist (pentru toata lumea, acelasi nivel de marire a lefurilor) pana la aplicarea unor criterii in urma carora angajatii performanti sa aiba parte de mariri de 40% ale salariului, iar cei neperformanti sa paraseasca sistemul.

Sa invite la discutii partile implicate in “afacerea” darii in plata, a carei aplicare va duce in mod evident la modificari in structura veniturilor bugetare ( vor fi afectate piata imobiliara, constructiile, veniturile sectorului bancar- chiar daca e discutabil ca impactul va fi de chiar 4 miliarde de lei, s.a.)

Sa infiinteze o unitate proprie de cost control care sa faca o analiza in timp real si sa nu se ajunga in situatia in care vine Curtea de Conturi si constata dupa 2-3 ani ca in Romania se fura si se platesc ilegal salarii si pensii unor persoane decedate, ca se achita avansuri si se receptioneaza lucrari inexistente si ca pagubele pe care nu le mai recuperezi neam urca la miliarde de euro anual samd.

Sunt multe alte domenii in care discutia s-ar putea extinde punctual, dar as lungi nemeritat acest text.

Repet, pana acum nu am vazut niciun gest de tehnocrat ci multe si marunte exercitii de imagine. Bune si ele cand iesi la bere dar inutile, cata vreme mergi pe sinele trenului condus de Ponta si incerci sa ne convingi ca destinatia va fi alta. Mie unuia mi-ar fi jena!

(P.S. Acum vad: colegul meu Cristi Pantazi a scris un text similar. De citit.)

 

One thought on “Nu poti sa mergi pe sinele trenului condus de Ponta si incerci sa ne convingi ca destinatia va fi alta

Leave a Reply