Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele

Domnul Ionescu a vazut luni seara cum o serie de politicieni romani sunt dusi la DNA, fiind implicati in mari cazuri de coruptie. Nu s-a mirat, stia ca cine intra in politica o face pentru bani si avere si nu de amorul binelui comun, dar n-a banuit nicio clipa cat de legat e drumul lor catre DNA de salariul lui de mizerie si de taxele mari pe care le plateste Statului.

Sa luam cazul A. O firma care vrea sa castige contracte cu Statul. Da spaga 20% din contract. Daca contractul e  de 10 milioane de euro, spaga e de doua milioane. Banii astia trebuie cumva recuperati, dar nu e o problema. Faci niste contracte cu rromii din Sintesti sau cu boschetari (le dai si lor 100 de lei ca sa iti dea datele personale) si aia-i treaba!. Dupa o jumatate de an, firma umfla contractul cu inca 5 milioane de euro. Reprezentantii Statului semneaza anexa la contract. Numai ca banii vin de la buget, iar incasarile sunt anemice. Intrucat contractul e contract, el musai e de onorat. De unde bani? Marim cu un punct procentual TVA, bagam o taxa pe stalp, gasim noi ceva. Firmele private, la randul lor, ca sa se mentina in piata, transfera costul impus de Stat in preturi. Brusc, domnul Ionescu observa ca dulapul pe care voia sa si-l cumpere pentru bucatarie, nu mai e 1500 de lei, ci 1700. Firma da vina pe Stat, Statul da vina pe incasari, pe tintele convenite cu FMI, iar dl. Ionescu plateste.

corupt1

Cazul B. Cazul legilor cu dedicatie. Aici avem o sumedenie de exemple. De la Ordonanta Guvernului privind infiintarea si functionarea ASF, care l-a dus pe Rusanu la puscarie. Daca Ordonanta ramanea in forma in care a fost data, supraveghetorii mai inchideau un ochi la mizeriile ASTRA sau Carpatica Asig, care pentru a se salva de la faliment, dadeau spagi si apoi urcau preturile, ca sa mai acopere din pierderile colosale. In final, domnul Ionescu s-ar fi trezit cu prima de asigurare marita, fara sa stie macar de ce. Digi24 a scris aici despre cateva exemple de legi cu dedicatie care ma scutesc de a mai adauga exemple.

Cazul C. Interventii de a angaja pe pile. Fie ca sunt pile politice, fie ca sunt private, acest gen de coruptie genereaza nu doar pierderi financiare directe, ci in anumite cazuri chiar atentate la sanatatea publica. Va amintiti scandalul carnii stricate? Cativa proprietari de abatoare dadeau spagi la sefii unor DSVSA-uri judetene (numiti plitic) pentru a li se trece cu vederea faptul ca vindeau carne expirata. Dincolo de spaga in sine, aici apar si costuri indirecte, cu spitalizarea celor care au consumat carne expirata. Sau, la fel sunt unele numiri ale reprezentantilor Statului in diverse CA-uri. Oameni fara nicio pregatire in domeniu, a carei simpla treaba e sa isi ia salariile uriase si bonusurile, incercand sa nu faca nimic. Sa ramana neperformanti, dar cat mai discret cu putinta.

.Mai tineti minte cazul sefului CJ Mehedinti. DNA a precizat ca el si cu seful Politiei au intervenit pentru a influenta “numiri si mentineri in functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale unor apropiati in functii de conducere”. Acestia ar fi intervenit si pentru aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret “convenabil”, de suprafete de teren intravilan situate in centrul municipiului Orsova, in conditiile in care erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al statului roman si astfel nu puteau fi trecute in domeniul privat si nici concesionate, a mai aratat DNA. Toate acestea sunt costuri viitoare pentru domnul Ionescu, sa fim bine intelesi.

Vin apoi cazurile de mica coruptie.

2. Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti suficient de “atent”. Este asa numita coruptie “mica”. De la politistul de la rutiera la inspectorul de la Mediu, Fisc sau alta agentie guvernamentala (care s-a trezit cu salariul taiat de Boc si care are de tinut copilul la facultate, basca ratele la banca samd), toti ar vrea ceva. Firmele de la care luasera pana acum au dat faliment sau au iesit din piata, drept pentru care se re-orienteaza si ei. La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci

3. Privatizarile, dar aici s-a cam incheiat pentru ca nu prea mai ai ce privatiza. Coruptia prin micsorarea veniturilor, adica. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mult mai mici decat ai putea obtine in mod normal. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa? Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. Vezi cazurile ALRO, Rodipet, SNTR.

In fine, acestea sunt doar cateva situatii ipotetice care impreuna fac ca cel putin 24% din impozitele pe care le platesti statului sa mearga direct si fara oprire in buzunarele celor corupti. Un leu din patru, cam atat e “taxa” coruptiei in Romania.

P.S. Nu mai vorbesc despre o alta forma de coruptie: trecerea falimentului unor firme in contul statului. Si asta iti ia bani din buzunar, fara sa simti. Bancorex, FNI, si toate celelalte banci care s-au prabusit in Romania si care au “costat” cateva zeci de miliarde de dolari.

Pentru calculul “facturii” coruptiei, exista o aparatura matematica stufoasa, insa nimeni nu poate calcula riguros costul coruptiei. Poti in cel mai fericit caz, aproxima si compara. S-a demonstrat de pilda ca o parte din inflatia de datoreaza coruptiei. Revenind, mai spunem ca potrivit acelei metodologii, Romania este “usurata” anual de circa 30 miliarde de euro, provenind din banii dati ca spaga, banii calculati ca pierdere a Statului, banii reprezentand costul neachitarii taxelor si impozitelor prin amanarea la plata sau alte tertipuri, investitii amanate in Romania din cauza acuzatiilor de coruptie, economia subterana si evaziune fiscala.

Coruptie e peste tot in lume, nu e Romania tara spagilor si a comisioanelor. Si mai trebuie spus ca vom avea coruptie cata vreme contactul dintre platitorul de taxe si inspectorul de Fisc e des, cata vreme salariile in ANAF sunt mici, cata vreme sanctiunile aplicate celor (cu greu) descoperiti sunt simbolice samd.

Nu mai vorbesc despre legatura dintre coruptie si inflatie (plus investitiile straine directe), ca iese ditamai romanul.

Surse de date: Rapoarte de la Comisia EuropeanaPwC, Banca Mondiala, viata insasi.

11 thoughts on “Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele

 1. Pingback: Economie: Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele

 2. Pingback: Ziarul PROFIT Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele - Ziarul PROFIT

 3. Pingback: Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele | Presa Online

 4. Coruptia politiei? Coruptia doctorilor? A profesorilor din scoli? – Politia circulatie. Doctori carora le dai bani sa te tina in viata si nici asta nu sunt in stare. Profesori care cer spaga pentru note… Am eu niste amintiri cu fii-miu in Liceul Cervantes…. Cred ca s-ar inchide daca s-ar stii cam cum se intampla lucrurile pe acolo….

 5. De ce e coruptie in Romania? Pai fosta cleptocratie comunista, esalonul II, este la butoane. Habar nu are de economie, asa ca singura posibilitate de a face bani este renta de monopol. Aceasta renta nu inseamna implicit coruptie, dar pentru a beneficia inteligent de renta de monopol iti trebuie in primul rand o intelegere aprofundata a economiei de piata, ceea ce nu au dovedit nici unii dintre respectivii clepto – incepand cu marii functionari – Vacaroiu – si pana la marii “afaceristi” gen Patriciu. Nu mai vorbim de cei de astazi – Ponta si doamna lui ministru de Finante si-au dat masura exacta a capacitatii de intelegere economica in momentul datului ochilor peste cap – multumim, Base, pentru asta!

 6. Si mai departe, cleptocratii inhiband economia de piata, inhiba tinerimea, care pleaca, are optiuni acum. Si raman in tara doar cei care nu contribuie. De aici falimentul sistemului de pensii si de sanatate. Daca nu sunt luati ieri de la butoane cleptocratii ne vom prabusi!

 7. Caz particular pe care il poti include in analiza ta: inspectorul de fisc / mediu / protectia muncii samd pe cine va controla – firma A inregistrata cu acte in regula. Daca se va deplasa, va da si amenda si optional va lua spaga evident (amenda e sigura). Firma A va plati si dari catre stat, impozite pe profit (haha), TVA, alte taxe si impozite. Produce ciorapul cu 1.5 lei si il vinde cu 2.

  In acelasi timp firma B cu acelasi domeniu de activitate activeaza complet la negru fiind complet ferita de orice actiune a inspectorului respectiv cat si de alte taxe si impozite. Astfel va vinde mai ieftin ca firma A (produce ciorapul cu 0.75 si-l vinde cu 1.5) cu profit mai mare. In plus va fi “scutita” de taxe si amenzi si, mai mult, va baga curat profitul in buzunar. Normal ca ii raman sensibil mai multi bani de spaga pentru un control inopinant incat sa fie toata lumea “fericita”.

  Firma A da faliment sau se taraste de pe o zi pe alta fiind impinsa chiar de stat (sic!) in afara legii. Firma B o duce bine mersi.

  Morala: consumatorul de buna credinta (dar inapt in a intelege implicatiile “chilipirurilor” la negru) va cumpara un ciorap cu un leu de la fima B (fata de 2 la firma A) va plati mai putin si se va plange de salariul infim pe care i-l da o firma A cocosata de taxe, impozite si concurenta neloiala. (sic!)

  Idem pentru o firma B de stat unde compensarea va veni fix din buzunarul consumatorului sub diferite forme de subventii, anulari de datorii si alte mecanisme menite sa aduca ciorapul la vanzare cu 1 leu chiar daca te costa 2 lei sa-l produci. (asta pentru fanii nationalizarilor si cei ce se intreaba “de ce nu putem sa facem ” nici macar neintelegand cine am fi aia.

 8. Pingback: Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele | Asigurari

 9. Pingback: Familia Ionescu, domnul Hrebenciuc, coruptia si taxele | Piata bursiera

 10. Da, se mai fură și prin alte părți. Dar, dincolo de justiție care, tot prin ”părțile alea”, funcționează, mai există și un minimum de compasiune. Adică fur, da´ nu-i las pe toți ceilalți lați la pămînt, că sîntem COMPATRIOȚI.

  O națiune — două populații vrăjmașe. Adică nici o națiune.

 11. Pingback: Transparency International: Romania, pe locul 69 din 175 in privinta coruptiei - Ziarul Profit

Leave a Reply