Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit

Motto: “ Eu spun la alimente pentru ca ma bazez pe faptul ca fiind vorba de un parteneriat intre Guvern si producatori, se va dovedi ca ceea ce am spus tot timpul, si anume ca un TVA de 9% nu inseamna bani mai putini la buget, ci inseamna combaterea evaziunii fiscale si chiar incasari suplimentare sau scaderea pretului la paine” – Victor Ponta, iulie 2013

Declaratia de mai sus reprezinta o idiotenie cap coada“, imi scrie reprezentantul unul mare jucator din domeniu. “Un scurt calcul si o regula de trei simpla ar arata ca daca reduci o taxa de la 24 la 9 (adica de 2,5 ori) si te astepti sa incasezi mai mult insemna ca te astepti ca piata alba sa creasca de cel putin 2,5 ori intr-un an de zile (de la 30% la 75%). Ceea ce cred ca ar fi fost o realizare istorica pentru economia libera. Sau mai degraba imposibila. “In principiu vorbim de o piata de circa 1,5 mld euro anual in domeniul panificatiei. Fara TVA. Anul trecut piata neagra era undeva pe la 70%. Adica Statul lua circa 108 milioane euro TVA din piata asta. Restul pina la 250 se ducea la altii. Iar pretul piinii nefiscalizate in piata chioscarilor era in domeniul 0.7 – 1 ron /piinea alba proaspata de 300 g.

(Veti vedea de altfel ca tot timpul ma voi raporta la acest sortiment deorece el reprezinta peste jumatate din cantitatea de produse de panificatie vindute in piata.)

Si a venit reducerea de TVA…
Dupa prima luna ROMPANUL raporta, cu un ton triumfalist amestecat cu sfiala, ca piata fiscalizata a crescut cu 10%. Adica de la 30 la 33%. Cam putin si asta pentru ca cei care lucrau la negru, dupa 2 saptamini de expectativa au ales: au lucrat in continuare la negru. Stiu cazuri, stiu producatori: singura necunoscuta pentru ei a fost care va fi cuantumul noii spagi. S-a lamurit si aia mai tirziu.
Producatorii care lucrau pe bune in schimb (ma rog, nu chiar toti dar marea majoritate) au scazut preturile de vinzare (cu tot cu TVA) catre revanzatori si au acaparat rapid cantitati in detrimentul celor care lucrau la negru. Asa ca ultimul an a fost o continua lupta intre unii care scadeau pretul fara sa le pese (cei care lucrau pe acte) si ailalti care scadeau pretul si profitul (cei de pe piata neagra), lupta care s-a soldat cu trecerea unei parti a pietei de partea buna a “Fortei” (adica pe piata fiscalizata).
Cat reprezinta acestia? Eu cred ca pina in 10%. Adica inainte piata fiscalizata era 30% acum e 40%. Rompanul e si mai pesimist: “Piata fiscalizata a crescut cu 19%”. Repet, asta nu pentru ca producatorii “negri” au fost mai constienti (au supravietuit controalelor fara prea mari batai de cap, cazind doar plevusca) ci pentru ca au pierdut economic niscaiva batalii.
Ce a vazut consumatorul din scaderea TVA? Pai.. cel care cumpara din hypemarket-uri a vazut o scadere de cel putin 10% iar cel care cumpara din piata vestita piine de 300 g a vazut o stagnare sau chiar o crestere, deoarece in acest moment preturile pentru acest sortiment sint intre 0.8 si 1 ron. Si totusi: “Ma bucur ca zilele acestea exista anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arata ca pretul la paine a scazut cu un procent de 11,5%, in medie, ceea ce este un lucru foarte bun” – Daniel Constantin, septembrie 2014. De ce nu vede omul din piata aceasta scadere? Probabil pentru ca in calculul scaderilor a fost prinsa doar productia fiscalizata (adica hypermarketuri etc) si nu chioscarii care vind cele mai mari cantitati de piine proaspata alba de 300 g. Mai pe scurt pentru mine si pentru dvs pretul la piine a scazut dar pentru cel din Ferentari sigur nu. Ca pentru ala diferenta a incasat-o revinzatorul.

Ce a vazut Bugetul din scaderea de TVA? Un scurt calcul spune ca daca inainte incasa 108 milioane euro din TVA acum incaseaza 54 de milioane. Adica ceva mai mult de jumatate. Si n-are nici o sansa sa ajunga la aceleasi sume pina cind piata fiscalizata nu ajunge la 80%. Ceea ce nu se va intimpla niciodata.

Pai si atunci ce a fost bun? Cresterea industriei. Asta inseamna mai multi bani pentru investitii, pentru salariile oamenilor de acolo pentru dezvoltare si pentru intreg lantul de produse cerealiere in general.
E drept ca pe banii Bugetului dar cred ca asta e mai putin relevant acum.
Cit despre: “În primele luni am pierdut bani, apoi am recuperat.” – Victor Ponta, septembrie 2014 raspunsul este simplu: Nu!

Cred ca rugaciunea preferata a evazionistului fiscal este cea cu “eu sunt mic, Tu fa-ma mare”, unde TU reprezinta Fiscul, Politicianul sau Statul in general. As vrea sa precizez din start ca sunt pentru reducerea taxelor, dar insotita de o mai buna colectare si de un sistem mai aspru de coercitie. Pentru ca daca vrem sa avem sisteme de Sanatate, Educatie, Politie samd eficiente, ai nevoie de bani.

Nu pot incheia fara sa recomand doua articole, scrise de Dan Dolghin, fost director in cadrul VelPitar, acum mutat intr-o alta companie. Primul articol e :”De ce preţul pîinii nu e mainstream (preambul)“, iar al doilea, o continuare a primului.

Omul stie ce spune.

“Reducerea TVA-ului nu va rezolva nici o brînză. Nu va reduce preţuri, nu va reduce evaziunea. Cît timp punctul de vînzare nu vrea acte pe marfă, cît timp în România se realizează un produs în cantităţi foarte mari (pîine proaspătă) care are durata de viaţă de 6 ore, nici dracu’ nu-l va putea controla. Da, reducerea TVA-ului va ajuta marii producători în lupta cu piaţa neagră, dar nu va rezolva problema fundamentală: moartea unei industrii. Şi va da o gaură în Buget mult mai mare decît cea spusă de Guvern. Cam de 3 ori mai mare decît ce a spus păcăliciul de Daniel Constantin.

După 2009 producătorii de grîu din România s-au globalizat. Adică şi-au adus preţurile la nivelul burselor de mărfuri din Vest. Materia primă pentru panificaţie s-a scumpit în intervalul 2009 – 2013 cam cu 200%. Preţul la pîine a crescut cu 40%.

În acest moment raportul de preţ între materia primă de bază (grîu) şi produsul finit (pîine) a ajuns la 1:3. Ca să vă faceţi o idee, dacă am face acelaşi raport la apa minerală, ar trebui să cumpăraţi sticla de apă de 2 l cu 0,8 RON, în loc de peste 2,5 RON. Sau, dacă am aplica acelaşi raport la maşini, ar trebui să cumpăraţi un Mercedes cu 12.000 de euro în loc de 45.000. Sau un Iphone cu circa 20 euro în loc de 500. Eh, cam ăsta este dezastrul în care se mişcă această industrie.

Nu investiţii, nu dezvoltare, nu servicii conexe. Doar mari producători care închid (Dobrogea SA a intrat în insolvenţă ) sau care se retrag de pe piaţa pîinii proaspete şi se mută pe alte produse (gîndiţi-vă la compania Coca Cola care ar renunţa la băutura cu acelaşi nume pentru că nu mai rentează şi ar face doar Fanta; în cît timp ar închide?) şi mici producători care nu plătesc nici un fel de taxe (costuri cu 40% mai mici) ce acaparează piaţa dar care gîfîie şi ei din ce în ce mai tare din cauza preţurilor foarte mici de vînzare.

De aceea industria de panificaţie din România este SINGURA industrie majoră fără jucători străini din acelaşi domeniu (există două excepţii: unul a dat faliment iar celălalt are mari probleme)”

16 thoughts on “Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit

 1. Pingback: Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit | Presa Online

 2. Pingback: Economie: Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit

 3. Taxa pe alimente trebuie scazuta, altfel canci agricultura in romania.

  E greu de crezut ca bugetul se va reface din cresterea din agricultuta in 1-2 ani. E greu de crezut ca partenerii europeni vad cu ochi buni o dezvoltare pe agricultura in romania ( le-ar afecta major propriile tari, oricum sufocate de subventii).

  Dan Dolghin greseste : evaziunea scade si va scadea ( dar lent), pretul a scazut deja si a ramas in genere scazut ( intre timp Ponta a marit pretul la gaze, pretul la combustibil, salariul minim pe economie).

 4. Pingback: CrisPres Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit - CrisPres

 5. Interesant articolul dar nu spune nimic de conditiile in care isi desfasoara activitatea acesti producatori din piata neagra si ma refer in special la transparenta fortei de munca utilizate si la conditiile de siguranta alimentara iar aici domni care lucreaza in institutiile de control au cea mai mare vina.
  In anul de gratie 2005 atunci cand ne pregateam de aderare la UE eram anuntati ca in momentul cand vom fi membri, unitatile cu risc alimentar vor trebui sa aibe implementat vestitul HACCP devenit intre timp standardul ISO22000 altfel vor fi inchise.A venit 2007 si nu s-a intamplat nimic esential iar onor ANSVSA s-a gandit sa faca si ceva bani din chestiunea asta adica factureaza lunar niste asazise servicii de consultanta privind implementarea acestui standard dar diferentele sunt foarte mari intre jucatorii din piata. Ce vreau sa spun este ca painea “la negru” este neagra la propriu pentru ca un evazionist nu face nimic din urmatoarele: analize la salariati, analize la produsele fabricate, teste de sanitatie, conditii de igiena corespunzatoare, etc. iar staul ii taxeaza lunar pentru ca trec pe la ei niste doamne sau domni care nu fac NIMIC!
  In ceea ce priveste celalalt aspect, painea ” la negru” se face cu munca “la negru” iar inspectorii de munca trebuiesc restructurati cu totul!
  Traim intr-o distopie sociala completa si nimeni nu spune lucrurilor pe nume dar in ceea ce priveste evaziunea fiscala eu ma gandesc prin analogie la omizi si la copaci: daca ti-au napadit omizile pomii nu te iei sa dai cu insecticid pe scoarta sa sa-i torni la radacina ca nu faci nimic, dai cu el pe FRUNZE, adica controlezi la sange COMERTUL.

 6. Pingback: Painea noastra cea de toate zilele. O scrisoare pusa la dospit

 7. Eu nu stiu care e teoria, dar practica e edificatoare. Pachet 2 cornuri cu cascaval Auchan inainte de reducerea TVA 2,05 lei. Prima saptamana dupa reducerea TVA 1,79 lei. Acelasi pachet cumparat luni 2,20 lei. Acelasi efect la painea pe vatra din Auchan, dar acolo nu imi mai aduc aminte cu cat a fost redus pretul. Sigur este ca azi este mai scumpa decat era inainte de reducerea TVA, iar efectul e unul general pe piata.
  Atunci despre ce vorbim? Preturile nu vor scadea niciodata in Romania proportional cu reducerea taxarii pana cand nu vom trece la euro sau pana cand preturile nu vor fi raportate la euro. E mai greu atunci sa inventezi mariri de pret motivate de cresterea cursului si sa te faci ca ploua cand cursul scade.

 8. @ Mitica,
  atentie la ce scrii:
  – “painea ” la negru” se face cu munca “la negru”
  Ok.
  Dar atunci dece te dai mare:
  – “Interesant articolul dar nu spune nimic de conditiile in care isi desfasoara activitatea acesti producatori din piata neagra”
  Este subinteles (si posibila tema de alt articol acest lucru) ca daca vinzi piine ilegal, si productia e cu probleme de legalitate: procurarea materiilor prime, forta de munca, etc.
  Articolul arata goliciunea gindirii celui mai cinstit guvern

 9. dax on, nu inteleg exact ce corn cu cascaval zici, dar daca nu e paine ci specialitate (cascavalul imi spune ca e specialitate), are in continuare tva de 24%.

  in plus, piata painii nu e legata de euro.

 10. @owl, ai citit studiul Finantelor pe tema impactului reducerii TVA la paine si prod. de panificatie? Ce parere ai? Se sustin datele de acolo? Multumesc.

 11. Iata ce s-a intamplat, in realitate, la scaderea TVA-ului la paine:
  – In comertul deja fiscalizat, pretul painii a scazut (aprox) corespunzator scaterii TVA;
  – In comertul nefiscalizat la acel moment, pretul painii a crescut, pentru ca a aparut TVA ul. Da, nu fabulez; cand, multumit de cota redusa, producatorul n-a mai vrut sa dea painea la negru, fara acte (fara TVA), chioscarul s-a trezit cu factura si a trebuit sa se “alinieze”. Nu inseamna neaparat ca s-a inregistrat (toate) cu veniturile, a platit impozit pe profit, de-astea… Inseamna ca, pentru a-si mentine produsul in raft a platit mai mult pe paine si a trebuit sa o vanda ceva mai scump. Asta s-a intamplat si-n Ferentari…

  Dincolo de acest fenomen, toata lumea a iesit in castig. Nu neaparat bugetul statului (asta-i ultima grija si-a producatorului, si-a vanzatorului, si-a cetateanului – ultima veriga a lantului). Inseamna ca produsul alimentar in speta a devenit mai “vizibil”, cu consecinte bune asupra aspectelor care tin de calitate si siguranta alimentara.

  In alta ordine de idei, evaziunea este mult mai mica decat se striga. Aurel Popescu nu a prezentat nicio analiza/studiu pentru fundamentarea reducerii TVA la paine. S-a admis ca “evaziunea este de 70% din piata” pentru ca asa se “stia” de la TV.

  La fel, cand spuneti “ca piata fiscalizata a crescut cu 10%. Adica de la 30 la 33%” o faceti cu ceva reacredinta. De ce nu de la 30 la 40% (piata a crescut, nu sumele colectate).

 12. Auzit de la un inspector ANAF: “Merg in controlul la o brutarie si gasesc la ala 6 tone de faina fara acte de provenienta; ar trebui sa le confisc si sa-i dau amenda; dar, daca le confisc, cu ce naiba le transport si unde naiba le stochez si ce naiba fac cu ele odata stocate? Asa ca ii iau omului 1/2 din valoarea amenzii, fara PV si fara nimic, si toata lumea este multumita! Altfel, oricum ma ia sefu’ la intrebari daca-s nebun cu confiscarea aia.” Evident, puteau fi sechestrate la fata locului, dar legea spune ca se confisca…

 13. In Romania intodeauna sunt probleme cu logica si cu rationamentul. In primul rand, introducerea TVA-ului diferentiat este o metoda foarte buna de combatere a evaziunii fiscale deoarece, orice scadere a fiscalitatii inseamna o crestere a puterii de cumparare. In al doilea rand, simultan cu masura reducerii TVA-ului, trebuiau initiate controale in toata industria, unde corectia trebuia sa fie dura, ca sa se reduca drastic ori chiar sa se elimine evaziunea fiscala din aceasta industrie. In acest articol nu se pomeneste nimic despre trecerea de la munca “la negru” la munca fiscalizata si cresterea taxelor si impozitelor colectate.Controalele trebuie facute atat pentru combaterea producerii-comercializarii “la negru” cat si pentru combaterea lucrului “la negru”.

 14. Mai este un motiv tehnic si nu prea vizibil care tine in frau pretul la paine: tehnologia. Daca pretul e prea mare, dau 150-200 de lei pe o masina electrica de facut paine(daca nu folosesc cuptorul aragazului), kilul de faina este 1,7-2 lei la supermarket, 0,25 lei drojdia pentru o paine(daca nu imi fac maia, fiindca sunt fan produse naturale) si ies aproximativ cat este acum cea mai ieftina paine, dar mi-o fac exact pe gustul meu, mai coapta, mai cruda, etc. …

Leave a Reply