Premier bun, premier rau? Ce ne arata evolutia numarului de salariati din economie din 1990 incoace?

Sa nu ne imbatam cu apa rece, zic. Daca luati la rand premierii pe care i-a avut tara, poporul si ii intrebati cum a evoluat numarul salariatilor din economie in timpul mandatelor lor, aproape toti ar trebui sa plece capul.

numar salariati

 

Stiu, veti spune ca am avut o criza economica si ca nu depinde de persoana premierului cate locuri de munca ofera economia. Ba cam depinde! Dar sa ii luam in ordine inversa.

Momentan e la putere dl. Ponta. Azi, prezidentiabil. Tendinta numarului de salariati pare de crestere, dar nu e musai sa ne imbatam cu apa rece. De regula vara creste numarul salariatilor intrucat vara e luna concediilor, iar cei de pe litoral stiu bine asta. Se deschid hotelurile, magazinele, terasele samd. In plus, mai trebuie tinut cont de un lucru. In statistici fiecare contract nou de munca este considerat o noua angajare, dar in viata reala lucrurile sunt putin mai complicate. De cand cu criza, multi angajatori prefera sa faca contracte pe perioade determinate (pe trei luni de pilda), pe care apoi sa le prelungeasca cu inca trei luni. Asa se face ca in statistici apar doi noi salariati. Desigur, acest lucru nu e valabil doar pentru evolutia salariatilor de sub Ponta, ci se refera la mai toate guvernele de dupa 1990, in proportii diferite.

ponta

 

 

Inainte de Ponta a fost Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (9 februarie 2012 – 27 aprilie 2012)

Aici nu sunt tare multe de spus. MRU nu a avur vreme sa implementeze strategii care sa duca la imbunatatirea sau la crearea de noi locuri de munca. Nu stiu daca ar fi putut-o face chiar daca i s-ar fi lasat un timp mai lung. Cert e ca in baza scurtei sale existente ca premier e greu de spus daca se putea mai bine sau daca nu s-ar fi compromis. Data arata ca mai jos:.

MRU

Inaintea guvernarii MRU am avut la putere Guvernul Emil Boc I si II (22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009) + (23 decembrie 2009 – 9 februarie 2012)

Se stie ce masuri de restructurare a luat Boc (sau Basescu, ca inca nu mi-e clar cine le-a gandit). Sectorul privat le-a suportat mai intens, desi e clar ca si bugetarii au avut de strans cureaua.

emil boc

 

Tendinta e clara. Aici, criza economica si-a spus cuvantul. Daca ma intrebati pe mine, numarul salariatilor putea scadea cel putin cu o panta mai putin abrupta daca se luau si alte masuri (reducerea timpului de lucru la 6 ore de pilda). Dar Guvernul Boc a fost un guvern de martiraj sau de sacrificiu. Nu-i vorba, nici inovarea nu-l dadea afara din casa, dar asta e deja o alta poveste.

Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu (29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008). Alt prezidentiabil. Omul a avut noroc cu perioada de boom economic. Trebuie sa mai spunem ca la noi, multe din locurile de munca nou infiintate in perioada lui CPT s-au datorat banilor veniti din afara. Investitiilor straine directe. tariceanu

 

Din 2005 incoace, lanturile de retail se exting cu agresivitate iar numarul salariatilor creste consistent. Este perioada expansiunii economice iar acest lucru nu avea cum sa lase piata muncii in paragina.

Inaintea lui Tariceanu, a fost Bombonel. Adrian Nastase. Considerat a fi unul dintre cei mai cei premieri pe care i-a avut Romania.

nastase

 

Pai din punct de vedere al numarului de salariati in economie, n-a fost cine stie ce. A fost caldut. Nici rece, nici cald. N-a inviorat economia, dar nici n-a facut-o varza.

Iar inaintea lui a fost Mugur Isarescu, actualmente la BNR.

isarescu

 

Va las pe voi sa comentati.

Partea proasta e ca inainte de 2000, Statistica nu ofera date lunare, pentru a putea defalca evolutiile salariatilor.

Dar primul grafic ne ofera  cel mai bine tabloul de ansamblu. S-a mers tot mai prost si teama mi-e ca drumul nu s-a sfarsit inca. Doamne-ajuta!

One thought on “Premier bun, premier rau? Ce ne arata evolutia numarului de salariati din economie din 1990 incoace?

  1. Pai nu a spus minstra de finante ca “nu e treaba guvernului sa faca locuri de munca”? Cred ca mai interesant e ce guvern a redus cele mai multe locuri de munca (Vacaroiu ?) pentru ca daca la crestere rolul guvernului e redus la scadere e important (se vede in SUA guvernul a reusit sa opreasca distrugerea locurilor de munca dar nu reuseste sa creeze alte noi chiar pe crestere economica – un loc de munca pierdut se reface foarte greu). La fel Tariceanu, prin incompetenta economica proprie si a echipei sale nu a fructificat perioada de crestere si deschidere/investitii straine in economie, desi a avut crestere de locuri de munca ele nu au fost locuri solide, pe terme lung si la nivelul cresterii si investitiilor.

Leave a Reply