Despre banci si asiguratori. Cand o haina incepe sa ti se descoase, iar croitorul iti spune ca totusi, palaria iti vine bine, e recomandabil sa schimbi croitorul

Ceva nu e ok. Undeva, sistemul da gres. Reglementatorii mai au de captusit un sistem defect sau care functioneaza cu imperfectiuni. Orice ar zice supraveghetorii din asigurari sau din sistemul bancar, nu e ok. Despre un caz-doua cu asiguratori am mai scris aici. Ceea ce nu am spus atunci e ca ambele situatii tineau de Carpatica Asig. Eu am o experienta personala similara cu Omniasig, dar trec peste, ca sa nu fiu acuzat de subiectivism. Acum, mai vin cu inca doua povesti  din banci. Stiu, se vor gasi voci care sa spuna ca nu e vina reglementatorilor, desi eu zic ca e SI vina lor pentru ca astfel de evenimente se petrec cu periodicitate.

  • Povestea unu: Clauzele abuzive (contestate) continua sa existe

Contractul de mai jos este din decembrie 2012. Mult dupa aparitia scandalurilor legate de clauzele abuzive.

contract

 

Doarul de credit are foarte multe asemenea prevederi. Mai adaug una din lipsa de spatiu, pentru a nu face kilometric acest post

credit2

 

BNR zice ca nu are treaba cu contractele de credit incheiat de banci si clientii acestora. Si ca nu are cum sa puna cate un functionar din Banca Centrala in spatele fiecarui functionar din bancile comerciale. Asa este, nu are cum. Cititi asta, apoi asta si pe urma ziceti-mi si mie daca nu merita sa ne gandim daca nu cumva mai sunt multe lucruri de imbunatatit in modul in care bancile fac regula jocului in piata.

Povestea a doua:

Un client nemultumit de o banca decide sa-si refinanteze creditul la o alta.

scris1

 

Scrisoarea continua:

scris2

 

Banca , cel putin pana acum, a tacut. Nu a dat niciun raspuns de cateva luni de zile. Sa fie acest Ghid de vina? 666 stie!

Cert este ca atunci cand o haina ti se descoase pe la incheieturi, iar croitorul iti spune ca totusi, palaria iti vine bine, e recomandabil sa schimbi croitorul.

Ceea ce vreau sa zic nu este neaparat ca BNR nu supravegheaza eficient sistemul. Ci ca sistemul nu e ok. BNR trebuie insa sa contribuie la reformarea lui si asta mi se pare provocarea majora a anilor care urmeaza.

One thought on “Despre banci si asiguratori. Cand o haina incepe sa ti se descoase, iar croitorul iti spune ca totusi, palaria iti vine bine, e recomandabil sa schimbi croitorul

  1. Asemenea intamplari, adunate ca un colesterol rau pe traseul banca-client, da credibilitate acelui fenomen de viata “off grid”, fara imprumuturi bancare, de minimalism al consumului, de gasirea unor solutii alternative la energie, gaz, apa curenta, de haiducie – s-o spunem pe “ce-a dreapta”, chiar daca in proportii homeopatice – fata de un sistem dependent de “profitul meu, profitul meu…” Si, in acest sens, ma urmareste inca replica unei imbogatite rapid, dupa ’90, care nu mai stia ce sa mai faca cu banii (construindu-si cateva vile – nu neaparat reusite, din aceeasi graba de a-si plasa banii – in Bucuresti, dar si la munte si la mare, schimbandu-si masinile ca pe pantofi), reprosandu-le subordonatilor: “Voi nu stiti ce inseamna sa traiti in stresul acumularii”. Asta era avantajul zdrobitor. Stia ea ce stia.

Leave a Reply