Scotia nu e Canada, totusi…

Peste o saptamana ( noua zile mai exact) scotienii vor vota pentru sau impotriva independentei lor fata de Regatul Unit al Marii Britanii. Tentatia “neatarnarii”, cum ii spunea Ceausescu, e mare si te gadila la orgoliu.Nu numai Scotia vrea independenta. E si cazul Cataloniei in Spania, al flamanzilor si valonilor din Belgia sau al unor regiuni itaiene (ca sa ramanem doat in Europa). Mai recent, avem cazul Scotiei, care se amageste ca in 18 luni va intra in UE. Cam greu, daca stam sa judecam putin.

 • Ce castiga si ce pierde Scotia daca va opta pentru independenta?

In primul rand, Scotia nu are deocamdata moneda proprie. Sa puna bazele ei acum, ar fi putin cam tarziu. Daca va avea dreptul de a utiliza o perioada macar lira sterlina, ramane de vazut.

Ce atuu-uri au scotienii?  Whiskey, turism si servicii financiare. Plus zacaminte de petrol, pe care se va duce o mare batalie. Practic, ei produc 860.000 de barili /zi. Pe care daca ii pierd, ar trebui sa vanda MUUULT whiskey ca sa suplineasca intrarile de bani.(in 2013, intrarile la Trezoreria UK din petrolul Marii Nordului au fost de circa 4.7 miliarde lire sterline)

Avertismente vin insa de peste tot. Pana si din partea ministrului de externe indian.

Potrivit noilor legi, aproape orice june de peste 16 ani are drept de vot.

Citeste si textul CNN pe tema independentei Scotiei.

Nu vreau sa intru prea mult in cifre, dar nu cred ca e o idee buna independenta scotienilor. Nu acum.

E drept ca uniunile monetare nu traiesc la nesfarsit. Au o perioada medie de viata, dupa care se destrama, ceea ce se va intampla s cu UE. Dar a forta iesirea inseamna a te decupla de realitate. Ceea ce putine State isi permit in actuala criza mondiala.

Citeste si “Unde se duc uniunile monetare cand se duc?

Ganditi-va la taxele de export, odata ce ies din UE. La studentii europeni din facultatile din Scotia, care vor fi pusi in situatia de a face parte dintr-un sistem de invatamant extra-UE.

Apoi, mutati acest rationament asupra Tinutului Secuiesc, cu ajustarile de rigoare.

16 thoughts on “Scotia nu e Canada, totusi…

 1. Pingback: Economie: Scotia nu e Canada, totusi...

 2. Pingback: Scotia nu e Canada, totusi… | Presa Online

 3. o sa rezum: si vi, si Scotia, avet comert cu o tara mai mare (daca isi va vota independenta). Voi, canadienii, aveti o productivitate a muncii de max 3/4 din cat o au americanii (ca si scotienii vs britanicii). Nu excelati in inovatie, dar o aplicati acolo unde se poate. DAR NU AVETI moneda proprie. ASTA va diferentiaza.

 4. Nimic, dar absolut nimic, nu poate impiedica Scotia sa foloseasca Lira Sterlina, chiar daca Londra se opune. Singura problema este ca nu ar putea-o controla cu o banca centrala, dar asta e valabil si pentru Euro. Vor exista negocieri post-independenta, cel mai probabil se va ajunge la un acord pentru Lira, care va ramane moneda locala pentru o lunga perioada de timp.

  Ideea independentei nu este sa innoate toti in banii scosi din petrol ci de a imbunatati nivelul de trai al unei largi paturi a populatiei -cine a trecut prin Glasgow stie ce spun-, prin controlul direct al banilor. Daca scotienii ar fi trait atat de bine care parte a Regatului Unit nu am fi avut acum un referendum cu sanse serioase sa treaca. Nu este vorba (doar) de nationalism chior. Eu le tin pumnii, au nevoie.

 5. Pingback: Scotia nu e Canada, totusi…

 6. Dan, parerea mea e sa te calmezi si sa nu mai emiti judecati absolute. Daca votul va fi pozitiv pe 18 septembrie, nu inseamna ca pe 19 Scotia isi declara independenta. Vor fi ani si ani de negocieri. Se pot schimba perspectivele de ambele parti in perioada de negociere.

 7. Într-adevăr, nimic nu poate împiedica Scoția să folosească lira. Așa cum nici Panama nu poate fi oprit să folosească dolarul.

  Ei uite, eu am trecut prin Glasgow dar și prin Moscova și prin Kiev. De fapt locuiesc aproape de Glasgow și de Edinburgh. Pomenesc de orașele astea pentru că oamenii iau anumite lucruri drept garantate… când sunt departe de a fi.

  Dar dacă-și închipuie cineva că vreo bancă centrală (fie ea engleză sau europeană) – sau vreo armată cât de cât semnificativă – o să aibă vreun sentiment caritabil față de un fost aliat central, acum cu convingeri politice puternic de stânga și care se dă pacifist până-n măduva oaselor, stând pe un nivel de trai făurit împreună prin secole de jaf și violență în părți egale cu munca cinstită și deșteaptă, și pe un nivel al îndatorării amețitor… mhmm… le urez mult succes mult cu idealismele gen alegerea lui Snowden ca rector al Universității din Glasgow, independența Scoției și denuclearizarea și aștept o țară de lapte și miere în care porumbeii se giugiulesc în față la Holyrood, șomerii și handicapații trăiesc bine merci pe taxele mele și pe petrolul din Marea Nordului în armonie și pace iar belelele UK-ului sunt toate vindecate. Snowden e admirabil, ideea de protecție socială nu e nici ea chiar așa rea – dar pierzând moderația, ce văd eu aici începe să cam pută a troțkism. Sau a prostie. Sau a ipocrizie. În orice caz – de o iresponsabilitate înspăimântătoare.

  UK-ul e departe de a fi perfect însă ce avem în Scoția este o clasă politică de mâna a doua (cel mult), cu o mentalitate provincială și o experiență politică cel mult regională, care se ambiționează să facă față unor provocări globale taman în momentul în care se îngroașă gluma.

  Iar ce mesaje au trimis subtil UE, NATO, restul lumii (și deomcamdată nu încă rUK-ul, că nu o pot face) poate fi sumarizat prin vulgarul nostru râdem, glumim… aceea… plătim. Și or să ne pună la plată de o să ne iasă părul prin căciulă, cum face orice mafie pe care o calci pe bombeu.

  Scoția (5m locuitori) se bucura de o excepție în UK – erau suprareprezentați în Parlament, aveau mai multe fonduri regionale, englezii îi priveau ca pe o nație mai aptă în mașinațiuni politice – cu un fel de respect amestecat cu un pic de invidie. Cum se zice în UK, they used to punch well above their weight. Până își fură singuri căciula iar Anglia cea de 60m locuitpri va fi obligată să reevalueze relația și să-și înghită umilința. Britanicii nu sunt cehoslovaci, sunt mai degrabă cei care la miezul zilei îți cedează locul în autobuz și la miezul nopții bagă un cuțit în tine, dacă tot vorbim de trecut prin Glasgow. Ce o să fie Scoția pentru rUK.?

  Dar ce să faci dacă cetățeanul e turmentat de gloria clipei în care le-a arătat el lor lumii întregi cine-i șeful la el acasă, coute que coute?

 8. Comparatia cu Tinutul Secuiesc nu se sustine. Tinutul Secuiesc se vrea o regiune autonoma dar nu vrea sa fie independenta, suverana adica. Cel putin deocamdata. Plus ca Tinutul Secuiesc nu ar obtine venituri substantial mai mari asa cum ar obtine Scotia.

  Deci nici o legatura intre Scotia si Tinutul secuiesc.

 9. Avand in vedere ca UK are ca moneda lira sterlina si nu are nici o obligatie sa treaca la EURO nu inteleg fraza referitoare la parasirea uniunii monetare?
  Scotia o sa aiba de ales, sau ramane cu lira (daca ii lasa UK), sau isi face propria moneda, care ar putea fi si EURO. Exista alte “tari” care folosesc EURO ca moneda (Muntenegru si Kosovo).
  Dupa care, daca e acceptata in UE asa cum se lauda ai lor pana la independenta efectiva (care ar trebui sa aiba loc undeva prin martie 2016), probabil vor avea conditia sa treaca la EURO ca si restul statelor care au aderat mai nou.

  Ai lor se lauda ca pana in 2016 vor semna toate acordurile cu UE si ca vor fi in continuare membrii. Doar ca trebuie sa fie vot unanim ca sa fie primiti, aparent, ceea ce va fi greu pt ca exista tari ca UK, Spania, Italia, Romania care se vor opune :).

  Ma rog, mai sunt 9 zile de suspans, plasam ceva pariuri?

 10. Nu inteleg!
  OK, Scotia sta pe o mare de petrol, de unde se extrage in valaore de 4-5 miliarde de sterline pe an.
  Dar, in loc de parte a unei tari mari si puternice din UE, vrea sa devina o tara mica, fara aliante si fara armata?!
  Nu cumva este o reteta pentru dezastru?

 11. Pingback: Topul evenimentelor economice din saptamana 9-14 septembrie

Leave a Reply