UPDATE. Graficul procentelor de analfabeti pe regiuni. Puterea analfabetilor in alegeri. Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot fi alegerile din Romania decise de analfabeti?

Cand ii vezi pe politicieni la televizor ori te uiti la ce masuri economice au in cap ca sa imbunatateasca nivelul de trai, ai senzatia ca tinta lor electorala sunt retardatii neamului. Drept este, de partea cealalta a “votului”, a electoratului adica, lucrurile nu stau in cel mai fericit mod cu putinta. Avem peste 233.000 de persoane cu drept de vot care s-au declarat analfabete. Cele mai multe sunt femei, dar aici ar fi de discutat mult, ca nu din vina lor au ramas fara scoala in foarte multe cazuri. In total sunt peste 245.000 analfabeti in Romania, dar unii au au sub 18 ani, asa ca nu conteaza in alegeri.

analfabeti grupe varsta

Mai sus aveti numarul persoanelor analfabete cu drept de vot, impartite pe grupe de varsta. Dati click pe imagine pentru a fi marita. Sursa datelor: INS.

Desigur, o sa va intrebati unde stau cei declarati analfabeti, in ce orase, in ce regiuni…priviti asadar graficul urmator. Ar fi fost prea complicat sa iau datele oras cu oras, dar macar sa va faceti o idee:

analfabet pe regiuni si sexeO parte dintre aceste persoane (suna ciudat sa le spun analfabeti, desi nah!-asta sunt) lucreaza. Altele sunt someri, pensionari, casnice etc. Iata mai jos cum sunt ei distribuiti:

analfabeti pe categorii activitatiO sa spuneti ca cei mai multi analfabeti ii gasim in cadrul etniei rrome, asa ca m-am gandit sa vedem care etnie, cate persoane anafabete isi asuma. Lucrurile stau cam asa:

analfabeti etnieCifrele cu rosu din graficul de mai sus sunt valori absolute. Haideti sa vedem ca ponderi in cadrul etniei ce inseamna asta:

analfabet ponderiIn imaginea de mai sus, avem 1% din totalul romanilor sunt analfabeti, 0,8% din totalul maghiarilor, 14.1% din totalul rromilor sunt analfabeti samd.

 

In 2009, la prezidentialele trecute, diferenta dintre Basescu si Geoana a fost de circa 70.000 de voturi. Analfabetii de la noi sunt de peste 3 ori mai multi. La precedentele alegeri prezidentiale, diferenta de voturi din final a fost de circa 230.000 de voturi. Cam atatia analfabeti care pot vota avem. Din pacate.

 

P.S. Acest articol nu se doreste a fi unul care arata cu degetul catre cei fara carte. In multe cazuri faptul ca au ramas ne-scoliti nu se datoreaza analfabetilor ci conditiilor socio-economice care nu le-au permis accesul la invatatura.

 

PS La cererea mai multor cititori, adaug graficul reprezentand procentul populatiei analfabete pe regiuni.El arata asa:

analf_regiuni

19 thoughts on “UPDATE. Graficul procentelor de analfabeti pe regiuni. Puterea analfabetilor in alegeri. Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot fi alegerile din Romania decise de analfabeti?

 1. Pingback: Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania? - Presa Online

 2. Pingback: CrisPres – Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania?

 3. Pingback: Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania? | Presa Online

 4. Pingback: Economie: Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania?

 5. Iată cum se proceda la 1914 cf. ziarului Românul din Arad (oficios al Partidului național)
  11 aprilie 1914
  „Pester Lloyd” aduce în numărul delà 6 Aprilie a. c. o explicare a paragrafilor 49 şi 51 din noua lege electorală, parte referitoare la examenul de inteligenţă, ce se cere pentru acei, cari vor să fie alegători, cari însă nu posed cenzul de inteligenţă normat de lege.
  Dispoziţiile ministeriale asupra dovedirei gradului de inteligentă sunt următoarele: In cercurile pretorialé se va forma un comitet permanent, al cărui prezident va fi primpretorul cercului, respective primarul, iar membrii comitetului se recrutează jumătate dintre funcţionarii administraţiei, şi jumătate dintre bărbaţi de şcoală activi ori pensionari. Examenul se va da înaintea unei comisiuni de trei, care se compune din prezident, din un funcţionar administrativ şi din un bărbat de şcoală. Comisiunea îşi va începe anul acesta activitatea în luna Maiu, iar în anii viitori în luna Februarie şi va funcţiona în sediul cercului. Examenul se face gratuit. Candidatul va avea să dovedească înaintea comisiunei, că este în stare să cetească după un manual pentru clasa a Vl-a elementară cinci rânduri, şi că ştie scrie două rânduri dictate. Această dovadă se poate aduce în limba maghiară, sau în limba obicinuită în părţile acelei regiuni.

 6. Sa va citez:
  “In total sunt peste 245.000 analfabeti in Romania, dar unii au sunt 18 ani, asa ca nu conteaza in alegeri.”

  “sa vedem care etnie cate persoane anafabete isi asuma”

 7. Pingback: Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania?

 8. Per total ceva peste 1% din popolul roman este analfabet (declarat, am inteles).
  Nu ar fi chiar multi (pe linga analfabetii cu carte).
  Nu este o rautate, ci o constatare din declaratiile unora.
  Ca o gluma pe care unii o pot lua de buna: Basescu a cistigat alegerile prezidentiale in 2004 cu un surplus de voturi corespunzatoare analfabetilor; ei sa il fi votat? apoi numarul a scazut (se se fi alfabetizat/trezit lumea?)
  NB,
  alegatorul, alfabetizat/nealfabetizat, are la indemina Latrina 3 si Ghita tv pentru informare. Ajunge.

 9. Cred ca procentul de analfabeti este mult mai mare, dar e greu de dovedit.. Asta nu inseamna implicit ca oamenii nu au inteligenta necesara pentru a alege un candidat.. Si o maimuta poate invata alfabetul. Buletinele de vot au oricum cate un simbol pentru fiecare candidat.

 10. de acord cu pehash.
  daca te-ai descurcat in viata fara sa citesti, poti foarte bine sa si votezi.
  e trist ca sunt asa de multi, trist e si ca sunt atatia jurnalisti care mint si manipuleaza, si cel mai trist e ca oameni cu IQ ridicat (IT, mamageri) chiar cred in predicile de la Antena3

 11. De observat si cum primul grafic arata declinul general al scolii in (prea) indelungata tranzitie.

 12. Doar reprezentarile pe etnii sunt relevante din toate graficele prezentate, deoarece s-a tinut cont si de distributia generala a etniilor. Graficul pe regiuni nu inseamna nimic daca nu comparam valorile si cu distributia populatiei pe regiuni (fara filtrul de analfabetism). Daca ne uitam doar la graficul prezentat, am putea crede ca in “vest” sunt cei mai putini analfabeti, dar corect este sa vedem procentul de analfabeti din totalul populatiei pe zona respectiva. Acelasi lucru e valabil si pentru categoriile de varsta si pentru “categoriile de activitati”.

 13. Solutia la aceasta problema este foarte simpla: interzicerea votului pentru persoanele care nu au 8 clase.

 14. Indiferent de numarul si ponderea analfabetilor, in conditiile invatamantului gratuit si obligatoriu consider ca ar trebui introdus votul censitar relativ in functie de nivelul de educatie. Adica n-ar trebui sa aiba drept de vot cei care nu au absolvit cel putin 8 clase, exceptie facand cei care dovedesc ca lipsa educatiei nu le este imputabila (de pilda ca raportat la locuinta de domiciliu nu exista scoala intr-o raza de 2 km si nici transport gratuit la cea mai apropiata scoala). Pentru a evita efectul retroactiv si pentru a da posibilitatea celor dornici de a recupera, reglementarea ar trebui sa intre in vigoare in termen de 4 ani de la adoptare. Desigur, pentru o asemenea modificare legislativa ar fi necesara modificarea prealabila a Constitutiei.

 15. Pingback: Avem circa un sfert de milion de analfabeti care voteaza. Pot ei decide soarta alegerilor din Romania? | Ziare net - Stiri din presa

 16. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

Leave a Reply