Strainii veniti in Romania pentru cel putin un an. Cine sunt si cu ce se ocupa?

Nu sunt foarte multi, ca nu au de ce veni, daca ne uitam la nivelul salariilor din tara noastra. Sunt expatii trimisi sa coordoneze afacerile firmei-mama (banci, multinationale) sau cei care locuiesc in tari unde salariul e si mai prost decat cel din Romania, ori au ramas acolo fara job si isi cauta orice. La numaratoarea de la recensamant au iesit vreo 35.000. Circa 5500 au cel mult 8 clase la baza, iar peste jumatate dintre ei sunt persoane inactive pe piata muncii. Dupa tara de origine topul e condus de Republica Moldova, Turcia si “alte continente”. Din totalul strainilor, 54 sunt fara cetatenie, sa notam in treacat. Click pe imagine pentru a o mari.

straini provenientaSi acum sa intram putin in detalii.

Sa luam nivelul studiilor absolvite. Cei mai multi au la baza liceul. Sunt urmati de absolventii de facultate si de cei care au 8 clase la baza. Doar in cazul Chinei cei cu liceul sunt urmati de absolventii de 8 clase si abia pe locul al treilea urmeaza cei cu studii superioare. Datele sunt in graficul de mai jos, dati click e el pentru a-l mari.

straini provenienta si studiiNu voi interpreta datele, fiecare le poate citi in cheia pe care o doreste.

La nivel total al cetatenilor straini veniti in Romania pentru mai mult de un an, lucrurile stau asa:

straini studiiBun. Acum sa ne intrebam cu ce se ocupa. Mai intai sa spunem ca strainii se impart in doua: persoane active si pasive (din punct de vedere al muncii depuse).

Despre cei activi, stim asa:

straini2“Membri ai unei societati” trebuia sa insemne “Membri ai unei societati agricole”, dar n-a mai incaput (imi prezint scuzele pt asta)

Cei pasivi sunt in majoritate studenti, dar avem si pensionari ori casnice:

straini3Pe grupe de varste, ca era sa uit, strainii se impart asa:

cetateni straini pe grupe de varstaMajoritatea sunt elevi si studenti, dupa cum bine se vede.