Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat

Jumatate dintre familiile de romani nu au niciun salariat sau angajat, arata datele INS rezultate in urma Recensamantului, iar un sfert dintre familii au doar un salariat in componenta.Privite din alt unghi, cifrele ne mai arata ceva: in Romania, la fiecare 7 case avem un bugetar.

familii

 

In privinta numarului personalului bugetar, datele sunt luate de pe site-ul Ministrului pentru Buget, dl. Liviu Voinea. Ele arata asa:

bugetariE mult, e putin? Daca ne uitam la calitatea serviciilor, spunem ca e mult. Daca ne uitam la alte tari din zona (in care calitatea serviciilor este mai buna), putem admite ca se poate si mai bine. Una peste alta, numarul persoanelor care lucreaza intr-o familie ne spune mult mai mult decat cifra in sine.

Ne-avand surse de bani, o buna parte dintre familii se aduna si locuiesc impreuna cu generatia anterioara sau chiar cu cea de dinaintea parintilor. Asta contribuie la eliberarea de locuinte, in momentul de fata Romania contabilizand un stoc urias de locuinte ne-ocupate. Imaginea o aveti mai jos:

locuinte neocupateDintre acestea, circa jumatate sunt de vanzare, un sfert de inchiriat iar restul sunt tinute in asteptarea unor preturi mai bune.

Aceste case goale pun presiune pe piata imobiliara si pe cea a creditului bancar. Bancile incearca sa suplineasca lipsa de activitate in materie de creditare prin comisioane mai mari si o vigilenta dusa la limita paranoiei. Ca urmare, companiile noi sau care nu au un istoric excelent cu banca, se trezesc cu limitarea liniilor de credit anterioare, vazandu-se ele insele in situatia restrangerii activitatii. Adica a punerii pe liber a unor angajati. Care, ramanand fara serviciu, se vor muta si ei in casa parintilor, eliberand o locuinta pe care o s-o puna in vanzare etc.

Problema nu e nici deficitul de cont curent, nici cel al balantei comerciale, ci locurile de munca. Programele guvernamentale de stimulare a antreprenoriatului sunt o picatura utila, dar nu toti se nasc antreprenori din pacate. Una dintre solutii ar putea fi-pe termen determinat- cresterea investitiilor publice si crearea de locuri de munca.Dar pentru asta iti trebuie fie programe si strategii bine fundamentate, fie oameni vizionari. Din pacate, nu avem nici una, nici alta.

22 thoughts on “Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat

 1. Pingback: Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat - Presa Online

 2. Pingback: Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat | Presa Online

 3. problema nu e numarul de bugetari ci nr redus de angajati nebugetari. poate daca s-ar desfiinta la bugetari unele institutii neexistente inainte de 89 ar fi corect (protectia mediului, ani etc)

 4. Pai hai s-o luam pe rind.
  1. Jumatate din familiile din Romania nu au nici un salariat/angajat.
  Pe de o parte avem vro 4-5 mil de pensionari, care genereaza minim 2-2.5 mil de familii (desi probabil numarul e mai mare pentru ca o parte din familii au un membru).
  Pe de alta parte nu stiu daca meseriile liberale sunt trecute la salariati. Adica, avocati, artisti, patroni, taximetristi, ciobani, etc, etc.
  Pe de a 3-a parte, mai sunt inca suficiente familii care traiesc la tara din agricultura de subzistenta.
  Ar fi interesant de stiut cite familii nu au nici un membru care realizeaza venituri banesti. Asta ne-ar spune mai multe.

  2. Cit despre casele ne-locuite, si aici ar fi interesant de stiut cite sunt case parasite printr-un satuc pe cale de disparitie de pe cne stie ce coclauri si cite sunt in mediul urban sau in proxima lui apropiere. Probabil in Bucuresti – Ilfov, cam toate locuintele libere sunt din categoria celor noi pe cind in Prahova probabil mare parte sunt pe la tara.

 5. Pingback: CrisPres – Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat

 6. Într-adevăr există multe familii în care doar o persoană este angajată. Însă, multe familii au cel puțin o persoană care lucrează în alte țări, la negru. Atunci când s-a făcut recensământul, persoanele plecate au fost declarate ”în concediu” sau plecate pentru câteva luni la ”neamuri”. Dacă verbal au admis mulți că soțul/soția trimit bani acasă și lucrează la negru, pe formularele de recensământ nu au admis să bifez asta.

  Poate situația nu este așa tristă cum pare. În țară intră destul de mulți bani proveniți din munca la negru în alte țări ale Europei.

 7. Cu tot respectul, “nespus”, “neocupate” sau “neavand” in limba romana nu se scriu cu cratima….altfel, interesant articol.

 8. Pingback: Sa nu ramana ne-spus: Una din doua familii de romani nu are in componenta niciun salariat/angajat | Ziare net - Stiri din presa

 9. Plecat de 25 de ani. Trimit în continuu, de tot atâția ani, intre $800-$1,200/luna + citeva mii de $ de sărbători, consumați (servicii medicale, servicii personale, utilități și alte cheltuieli de întreținere) de o persoana pensionara. Ca mine, mulți alții plecați din România, cel puțin cei la un ocean distanță. Nu exista nici un fel de date privitoare la asemenea cazuri. Minciuni sau statistici – alegeți 🙂

 10. Pingback: Ce au scris ieri liderii din România despre politică, economie și țara noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

 11. Si daca nu ai pe nimeni la munca in strainatate… si daca… bunica. mama si fiul stau la gramada si nu mai au alte neamuri… fiul traieste din pensia celor doua si cauta sa se angajeze… si nu reuseste pt ca peste tot e doar cu “pila”… si se duce la concursuri si scrie tot foarte bine si tot nu e angajat pt ca nu e consatean cu directorul… si tot asa… Situatia e mult mai grava decit statistica… Noroc de parintii nostrii care au muncit in comunism si au o pensie… noi vom fi o generatie de fie cersetori, fie criminali, fie sinucigasi, fie ne vom aduna in haite, vom vinde tot ce au acumulat inaintasii nostrii si ne vom asocia in gasti pe undeva pe la tara si vom incerca sa supravietuim ca acum 2000 de ani din productia proprie.. un cartof, o rosie o gaina etc. Nimanui nu ii va pasa.. pentru ca cei care vin dupa noi sunt si mai inconstienti in ceea ce priveste viitorul… Cred ca solutia vine tot dintr-un razboi. El va putea revaloriza lumea. Ceva mai munstruos ca ww2 ar fi o iesire din criza. Si poate o sansa pentru noi romanii :)) sa disparem definitiv….

 12. Pingback: Puţini, prost plătiţi, îngrijoraţi

 13. Ce economie sa ai cu bloguri care te invata sa scrii ne-spus? O exprimare de ne-uitat!.. Cu ci-titori ca said de-asupra mea care crede ca pensia pa-rintilor vine de la munca lor din pe-rioada co-munista? Si daca pui mana sa faci tu o firma sa-l angajezi pe said, tot de-geaba ca vine statul roman sa-ti ia mega impozite si dupa ce ai platit tot mai cere inspectorul si o ‘atentie’ ca sa nu stea pe capul tau tot anul si sa-ti blocheze conturile. Intre timp firma concurenta a uns pe cine trebuie, amana plata taxelor, te falimenteaza, muta banii intr-un cont din cipru si se declara falimentara ca sa o ia de la inceput peste 3 ani cand vine iar randul partidului xyz.

 14. Pingback: Romania primitiva din rapoarte europene si nationale: Cei mai multi cetateni au WC-ul in fundul curtii, lipsa autostrazilor ne izoleaza de Europa, jumatate dintre familii nu au nici un salariat

 15. Pingback: Romania in date si cifre | B a r z i l a i – e n – D a n

 16. Pingback: CrisPres – Romania primitiva din rapoarte europene si nationale: Cei mai multi cetateni au WC-ul in fundul curtii, lipsa autostrazilor ne izoleaza de Europa, jumatate dintre familii nu au nici un salariat

 17. Pingback: Romania, prin ochii rapoartelor europene si nationale: Cei mai multi cetateni au WC-ul in fundul curtii, lipsa autostrazilor ne izoleaza de Europa, jumatate dintre familii nu au niciun salariat | caleaeuropeana.ro

 18. Inca o observatie: cifrele rencensamantului nu sunt corecte. Actual, in Ro sunt estimativ 18 mil locuitori. Cei plecati in afara au fost numarati si inregistrati, banui dintr-o dorinta politica de sus de a explica necesarul mare de politicieni.

  Desi scaderea populatiei e evidenta si poate fi estimata, nici numarul de angajati din ministere nu a fost reglat corespunzator. De ex. in ministerul invatamantului, ar putea sa scada procentual cu nr de copii nascuti intr-un an. Practic, pt ca dupa revolutie s-a injumatatit nr de copii nascuti in Ro, ar trebui sa fie injumatatit nr de crese in decurs de 3 ani, nr de invatoare in decurs de 7 ani, nr de licee peste 14 ani, nr de locuri la rezidentiat pediatrie, nr de angajati in minister, nr de firme ce produc manuale etc. etc totul corelat cf procentului pe judet.

 19. Si un alt lucru care nu e mentionat aici: sunt inca f. multi romani care lucreaza la negru. O fiscalitate simplificata ar mai ‘corecta’ aceasta anomalie. De ex, dintre cunostintele mele, o parte isi doresc sa treaca la negru!!

 20. Pingback: Romania – cea mai saraca tara din UE (2014) « equilibrium

Leave a Reply