Niste prosti

Prietenii mei sunt impartiti in doua tabere. Unul e pro-Basescu si celalalt, fireste, contra Dictatorului. Amandoi lucreaza in posturi importante pentru economie si isi fac timp sa-si aplaude idolii si sa-si injure fatalmente dusmanii doar dupa ce-si termina treaba. La o bere, seara, intr-o crashma de pe Lipscani. Deseori sunt luat de arbitru in discutiile lor si le spun amandorura ca niciunul nu e mai breaz. Ponta e genul de copil care vrea sa termine ciorba din farfurie primul dintre toti ceilalti copii, chiar daca isi stropeste in jur vecinii de masa sau mai toarna in ghiveciul din spate din continutul farfuriei. Basescu il vede si-l paraste Doamnei educatoare. Furios, Ponta il ruguceste (prietenii mei ardeleni stiu ce inseamna a ruguci) pe sub masa. Basescu ii arde un scaun in cap. Ponta zambeste si ii pune cateva pioneze pe scaun. Basescu ii baga ardei iute in paine. Meciul continua, colegii lui Ponta si cei ai lui Basescu se amuza si isi spun unul altuia cat de tare i-a tras-o idolul lor, Celuilalt. Din pacate, si unul si altul gresesc ca niste prosti. Romania are nevoie de cu totul altceva acum.

Suntem intr-o postura in care indicatorii economici ne avertizeaza ca nu suntem departe de starea de coma. Ca e nevoie de proiecte economice serioase, duse pana la capat. Nu incepute 40.000 de proiecte, ci zece pe care sa le putem termina. E nevoie ca de aer sa reformam Statul si economia si primim in schimb flegme.

Sunt doua variante aici. Ori Basescu e prost ca riposteaza, el ca sef de Stat trebuind sa fie deasupra acestor infamante scandaluri, ori Ponta e prost ca-l infurie, stiind ca Basescu nu e omul care sa inghita cu eleganta capul in gura. Din pacate, si unul si altul dovedesc ca nu sunt la inaltimea functiei pe care vremelnic o ocupa.

Pana la urma, o economie merge si cu scandalurile dintre cei doi. Firmele dau comenzi pentru ceea ce au nevoie in productie, alte firme le executa, oamenii continua sa isi cumpere cele de trebuinta si asigura vanzari retailerilor iar cei din privat continua sa impinga caruta economica chiar daca cu chiu cu vai. Nu aici e problema.

Drama e ca nici Ponta si nici Antonescu nu se cearta pe un proiect economic major. Nu vin cu solutii posibile pentru economie. In spatele injuraturilor dintre cei doi e doar ura si gunoi politic. Dezbaterile majore de azi sunt pentru a stabili cine a faultat mai puternic, din pacate. Cei doi sunt ca doua coperti ale unei carti care se vrea atragatoare, dar care in interior nu are nicio pagina, dar pe care nimeni nu va fi interesat sa o cumpere.

Daca Basescu ar fi mai intelept, l-ar lasa pe Ponta sa piara pe mana lui si ar provoca discutii serioase, pe teme vitale pentru Romania. Daca Ponta ar fi mai inteligent, nu ar zgandari ca prostul un animal infinit mai puternic si mai viclean decat el. Dar teama mi-e ca nici unul nici altul nu stiu sa se joace altfel.

Nu spun, si presa isi are aici partea consistenta de vina. Scandalurile vand bine, de ce se te obosesti sa cauti teme adevarate pentru discutii cand cei doi iti umfla ratingul fara cel mai mic efort? Am vazut transmisii de la corespondenti speciali din fata Palatului Victoriei sau Cotrocenilor, in care ni se amintea care e ultima replica a lui Basescu in razboiul cu Ponta sau cum i-a zis-o Ponta, Dictatorului. Mi se pare ceva intre halucinant si idiot!

Dupa ce isi termina treaba pentru care se afla acolo, la fel ca cei doi prieteni ai mei, Ponta si Basescu pot iesi la o bere si sa se certe pana vin extraterestrii sa-i duca inapoi acasa. Dar eu unul nu mai vreau sa asist la flegmele lor ieftine.  Poate ca e vremea unor discutii serioase despre ce mama naibii trebuie facut ca sa functioneze si Romania asta.

Nu mai zic de faptul ca peste cateva zile vin alegerile, unde ai de optat intre doua ciorbe stricate. Mi-e mila de cel caruia ii va aduce chelnerul nota de plata.

7 thoughts on “Niste prosti

  1. pentru viitorii cititori :

    rugucí, rugucésc, vb. IV (reg.) 1. a se văita. 2. a lovi cu piciorul. 3. a necinsti, a viola o femeie.

  2. cam deodata, oferta electorala e subtire rau, catindati – vai si amar, in fine. In alta ordine de idei: Ma intreb ce ar mai trebui sa faca USL prin geniile care conduc uniunea, pentru ca toxicitatea sa devina evidenta pentru indecisi sau/si fanii obisnuiti, mai ales liberali….

  3. slab. laba trista. poate despre economie iti iese mai bine. astia impartiali ca tot romanul sunt de fapt vopsiti. ii prefer pe prietenii tai. dintre Ponta si Basescu sigur e unul mai bun.

  4. Daca l-ar lasa pe Ponta sa piara pe mana lui, asta ar insemna sa dea cu tara de pamant. USL nu intelege un lucru si anume ca 80% din ce face si spune Basescu e pentru Bruxelles. El nu mai candideaza si nici mare legatura cu PDL nu mai are, deci nu incearca sa ajute PDL sau pe altcineva. Plus ca toata lumea stie ca ARD n-are nici o sansa duminica. De-aia au si fost luati prin surprindere de reactia Europei la suspendare si de-aia ii da Merkel busy tone. USL e o coalitie anti-Basescu atat. Ponta se tot lauda ca macro stam mai bine decat alte tari, dar nu spune datorita cui e situatia asta, ca el n-a facut nimic in 7 luni si incet incet nu mai rezista nici ce avem pentru ca nu se face nimic. Amandoi pusi la un loc astia 2 Lolek si Bolek nu pot sa-i tina piept lui Basescu, atat sunt de mici. In schimb latra mereu ca niste bichoni. Daca n-ar fi Basescu sa spuna ce tampenii fac astia si cu Schengen si cu POSDRU si cu Europa in general, ai crede ca traim in Elvetia, atat e de bine. Si mai ales daca te-ai uita la A3.

  5. Ei doar se prefac ca se cearta ,naivilor.Ei sunt prieteni intre ei ,dar numai cu minciuni pot sa ne conduca mai usor .Oare cati dintre parlamentarii bacauani ar mai dormi in parlament cdaca ar aavea salarii mici?

Leave a Reply