Scufita Rosie si deficitul structural

Traia odata o fetita care printr-un acord de tip preventiv primise de la bunicuta ei o minunata scufita de culoare rosie. In schimbul scufitei, fetita se angajase sa ii finanteze din excedentul ei, deficitul de alimente al bunicii.  Intr-o dimineata frumoasa si insorita, mama Scufitei Rosii o ruga pe fetita sa isi respectele tintele din angajamentul asumat si sa ii vireze prima transa din alimentele prevazute in acord, dupa o prealabila vizita de evaluare.

Fetita, care-si iubea foarte mult bunicuta, accepta imediat

– Dar sa nu intirzii prea mult sau sa inregistrezi altfel de derapaje intrucat nevoia de consolidare culinara a bunicii este extrem de ridicata. In lipsa acestei transe, bunicuta ar putea intra in default alimentar. Si ai grija la provocarile la care Lupul cel Rau te poate impinge.

Drumul ce ducea la bunicuta trecea prin padure, asa ca Scufita Rosie lua cosuletul cu transa de alimente prevazuta in acord si se porni spre casa bunicutei. Pe drum insa il intilni pe Lupul cel Rau, dar uita de vorbele mamei si ii spuse direct:

– Buna dimineata, domnule Lup.

– Buna dimineata Scufita Rosie ii raspunse lupul. Unde ai plecat tu asa devreme?

– Sunt pe punctul de a-mi respecta primul angajament din acordul de tip preventiv incheiat cu bunicuta. Ii livrez o prima transa dupa ce desigur ii voi face o evaluare, ii raspunse pe negandite Scufita Rosie.

Lupul care deja pusese ochii pe transa din accord, ii spuse Scufitei Rosii:

– Am o idée, Scufita Rosie, ce ar fi daca pe langa transa prevazuta in acord i-ai mai acorda sub forma de bonus niste floricele frumoase pe care sa i le virezi cu ocazia vizitei de evaluare?

– Ce idee minunata, ii raspunse Scufita Rosie, care uitand de recomandarile venite din partea mamei se afunda prin padure incercand sa gaseasca un buchet sustenabil de flori.

In timpul acesta lupul isi lua picioarele la spinare si o tuli spre casa bunicutei. Cand ajunse la usa acesteia ciocani usor la usa.

– Cine este? intreba bunicuta.

– Sunt eu, Scufita Rosie, raspunse lupul imitand vocea Scufitei Rosii.

– Intra inauntru draga, ii raspunse bunicuta, sunt in pat, iar usa este descuiata.

Lupul intra in casa, se repezi la bunicuta si o inghiti. Apoi isi puse camasa si scufia ei de noapte, se baga in pat si se acoperi cu patura peste nas.

Intre timp Scufita Rosie se apropie de casa, si se mira vazand usa casutei deschisa. Pasi cu grija in casa si se apropie de pat, intuind parca faptul ca evaluarea nu va iesi foarte bine.

Scufita Rosie nu o putea zari prea bine pe bunicuta si o intreba:

– Ooo, bunicuto, dar de ce ai deficitul atat de mare?

– Ca sa pot cheltui mai in voie, ii raspunse lupul imitand vocea bunicutei.

– Ooo bunicuto, dar de ce ai reformele atat de slabite? intreaba Scufita Rosie.

– Ca sa iti iau mai usor banii draga mea ii raspunse lupul.

– Ooo bunicuto, dar de ce ai gura asa de mare? intreba Scufita Rosie.

– Ca sa te pot inghiti mai bine, draga mea, striga lupul si se repezi la biata Scufita Rosie si o inghiti.

Satul, lupul se intinse in pat sa-si faca siesta si se puse pe sforait. Pe langa casa trecu un vanator care supraveghea daca acordurile semnate in padurea lui sunt respectate, auzi sforaitul si se uita pe fereastra.

Cand vazu lupul isi inchipui ca acesta a mancat-o pe bunicuta si rupse orice intelegere incheiata anterior cu el. Se repezi si ii taie lupului burta. Spre marea surpriza a vanatorului din burta iesira intregi si nevatamate Scufita Rosie si bunicuta. Aceasta din urma tot cu deficitul ridicat, reforme slabite, dar in viata.

Acestea incheiasera uno nou acord cu Vanatorul, prin care ii oferira pielea lupului, dupa care se asezara la masa ca sa manance impreuna transa preventiva pregatita doar pentru bunicuta.

Morala: Nu porni la drum cu convingerea ca vei reduce deficitul ca nu stii de unde sare Lupul si mai ales, daca Vanatorii mai incheie acorduri

One thought on “Scufita Rosie si deficitul structural

Leave a Reply