Europa, Lagarde, crize, banci, alegeri

Sa tai cheltuielile cand esti in criza e ca si cum ai taia din ratia unui bolnav; cum o sa se mai intremeze? Pentru a mai usura efortul Statelor, adica al medicului care “face” portiile, Lagarde a cerut recapitalizarea bancilor. Ca sa aiba de unde da bani, chiar daca nu e cert ca o vor face.  Sunt si ele pesimiste, iar o privire aruncata peste Europa le da dreptate.  Din martie, activitatea economica a Europei pare a fi inghetat. In zona euro, cresterea  a fost de 0,2% – între aprilie şi iunie. Activitatea nu a fost niciodată atât de lentă,  desi oficial, regiunea a iesit din recesiune la sfarsitul anului 2009. Mai mult, apar frictiuni in interiorul statelor si chiar intre tari si guverne.

De pilda fostul premier britanic Gordon Brown, care susţine că Germania este, la rândul ei, responsabilă de izbucnirea crizei datoriilor, criticând faptul că acest stat respinge emiterea comună de eurobonduri. Într-un editorial publicat în “’Handelsblatt”, Brown spune ca nimeni nu se asteapta ca Germania sa isi transfere prosperitatea catre tarile mai sarace. Dar “’Germania trebuie însă să se convingă de faptul că această criză nu va putea fi depăşită în absenţa emiterii unor eurobonduri commune. … Faptul că Germania acţionează mai mult în aceste zile, deşi se află într-o poziţie de putere, nu este doar un lucru periculos pentru statul amintit, ci şi pentru întregul proiect euro”, spune Brown.

Spania. Urmeaza proteste impotriva regulii de aur bugetare , organizate de cele doua mari sindicate- CCOO si UGT. Se cere referendum pe aceasta tema. Miscarea “indignatilor” protesteaza din mai impotriva somajului urias (20,89%)  si a efectelor austeritatii asupra nivelului de trai.  Spania ar putea reintroduce taxarea marilor averi. In 20 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Tara sta prost la capitolul “finantare” pe pietele financiare iar iesirea din criza pare departe.Singura parte buna e ca tara e prea mare pentru a fi lasata sa cada.

Franta. Amenintata sa isi piarda ratingul suprem, economia franceza  nu sta deloc bine. Cresterea economica din acest an variaza in opinia analistilor intre 0,9 (Morgan Stanley) si 2%- cifra oficiala a Guvernului. Oricum, sub necesarul iesirii din criza. Cu finante publice la un nivel mediocru, Franta isi pregateste noul plan de austeritate. O strangere a curelei care va sufoca  si asa anemica crestere obtinuta. La anul, vor avea loc alegeri prezidentiale.

Italia. Nu se mai taxeaza bogatii ci se va imbunatati lupta impotriva evaziunii, a anuntat marti Berlusconi, dupa o intrevedere cu liderul Ligii Nordului. Initial, se acceptase idea unei taxe de 5% pentru veniturile ce depasesc 90 k euro/an si de 10% pentru cele de peste 150 k eur.  Vor reducerea la jumatate a numarului de parlamentari, au instituit un plan de austeritate draconic, in valoare de 45 miliarde de eur. Primarii au iesit ieri sa protesteze la Milano, dar cam degeaba. Italia  se confrunta si cu finantare scumpa pe piata, cu probleme structurale ale economiei, cu o datorie enorma si cu o piata a muncii putin eficienta.

De greci nu mai vorbesc, ca acolo lucrurile par sa se indrepte catre o directie stiuta.

Nici in SUA lucrurile nu stau mai roz. Estimarile de crestere au fost revizuite in scadere iar teama revenirii recesiunii este foarte puternica. Urmeaza si acolo alegeri, ceea ce ar putea frana cura de austeritate la care sunt obligati americanii.

Bancile centrale au cam ramas singure in lupta cu criza, dar mijloacele lor de a lupta s-au imputinat drastic. Sa tiparesti bani cu nemiluita nu mai poate fi o solutie.

Capitalistii se uita rugator catre China, singura care ar mai putea stinge din incendii. Dar si China isi are problemele sale.

Poti sa faci un million de grafice, de analize, poti sa dai drumul tiparnitelor si sa te amagesti ca dragostea cu forta poate da nastere  unor copii frumosi si destepti. In realitate, cresti niste retardati cu porniri oedipiene.  Drama porneste insa de la infiintarea Uniunii Europene. Dintre toate uniunile monetare, extrem de putine au venit pe cale naturala economica, majoritatea covarsitoare fiind decise politic.

Politicul inainteaza intotdeauna mai greu si mai birocratic decat economicul. Pai cum arata din punct de vedere economic Europa in 1998, cand s-au pus bazele Eurozonei si cum arata ea acum, in 2011?

Citeste aici Cat va mai dura experimentul?

Nu deficitul Greciei , Italiei sau cel al Spaniei genereaza si perpetueaza criza, ci constructia politica necongruenta cu cea economica. Cele doua “brate” ale Uniunii par a fi doua grefe fara legatura cu corpul si care in niciun caz nu se coordoneaza in miscari. Acum se incearca “retusarea” diferentelor, dar se face lent, tarziu si confuz.

De regula, dupa asemenea crize manifestarile extremiste se inmultesc si se adancesc. Fiecare economie incearca sa isi protejeze locurile de munca, populatia samd, drept pentru care se recurge la masuri protectioniste. Care dau nastere manifestarilor sovine si provoaca tensiuni interetnice. Speram ca aceasta criza sa nu dureze atat incat istoria sa se repete.

Obsesia monedei unice a existat de la Copernic incoace. Sau de la un neamt  mai anonim- Johann Agricola d’Eisleben, pe la 1530 (Agricola, Sybenhundertundfünfzig deutsche Sprichworter, Haguenau, 1534) care a pus-o si in versuri. 🙂

Cat despre programele de relaxare monetara de tip QE, se faceau de acum cateva sute de ani dar cel care se intindea cu gluma, platea. Acum greseste unul si platesc toti.

Una peste alta, cauzele posibilei destramari viitoare a actualei Uniuni Monetare Europene nu trebuie cautate in criza. Ea a jucat doar rolul apei din pahar, care ia forma paharului. Nu vede insa nimeni ca paharul e crapat.

10 thoughts on “Europa, Lagarde, crize, banci, alegeri

 1. Uf, uf, eu tot cer detalii economice, dar dvs. tot vorbiţi de forma paharului. Cred că asta aduce mai mult a poezie nu a economie. Şi nu există uniune monetară care să nu apară pe cale politică: excepţii? Poate doar la nivelul unui sat unde oamenii încep spontan să schimbe lucruri folosind de ex. potcoave de cai drept monedă. Vedeţi exemplul US unde în urma crizei din 1929-1934 (când s-au constatat efecte disproporţionate la nivelul diferitelor regiuni) au fost luate măsuri pentru a atenua astfel de şocuri în viitor. De asemenea, uniunile monetare dispar la fel ca şi monedele (doar că de multe ori, după ce o monedă e distrusă e reînfiinţată sub acelaşi nume).

 2. “Şi nu există uniune monetară care să nu apară pe cale politică” -> voiam să zic nu există monedă care să nu apară… (orice monedă este într-un fel o uniune monetară).

 3. cu ce bani sa se mai capitalizeze din nou bancile euro??
  eventual sa fie toate nationalizate, ca sa stie si europenii o treaba, iar apoi fiecare sa primeasca cupoane cu discount la ele…Dexia de ex oricit s-a pompat in ea e distrusa

 4. Stmate d-le Popa, raspundeti-ne cumva, va rugam celor diletanti, daca tot aveti studii de specialitate, asa cum pare ca cere detalii economice si Andrei de mai sus; poate mai ne lamurim si noi cumva, asa relativ, cum se poate acum, costienti fiind ca suntem marunti… Pt. mine e evident ca “ei” ne duc unde vor! Au permis credite si toata lumea s-a indatorat cumparand case, masini… Au scazut pretul, au lasat lumea datoare si disperata. S-a retras lumea pe franci Elvetieni, l-au dat de pamant- INEXPLICABIL, ECONOMIC , fata de euro si dolar, caci totusi Elvetia fata de SUA si Europa , functioneaza. S-a ferit lumea de inflatie luand argint si aur si le-au scazut preturile! Le-au fixat la o limita si de acolo nu le mai lasa, nu conform pietei caci altfel eur/chf era 0.6 probabil acum nu 1.2.Aurul la fel…ar fi fost 22oo$ nu 1800.Dar se pare ca nu exista nimic real, totul e cum vor ” ei.” Te duc cu zaharelul intr-o capcana si iti iau tot, chiar daca realitatea economica e alta. Va intreb: CE E DE FACUT? EURO OARE CE VA FI CU EL? Frica de inflatie e la toate nivelele…Urmeaza probabil? un dezastru , lumea se retrage de pe siguranta se pare; OARE? si iarasi vor prinde pe toata lumea neacoperita si VOR LUA TOT??? VA ROG MULT , spuneti-ne opinia dvs de specialist, ce va urma? macar atat sa stim si noi! Cu respect, va multumesc!

 5. recitesc prima fraza:
  “Sa tai cheltuielile cand esti in criza e ca si cum ai taia din ratia unui bolnav; cum o sa se mai intremeze? “.
  Mie mi se pare un fals. Da, cand ai bugetul redus, tai cheltuielile. Cele dispensabile.

  SI alta fraza in care eu nu ii vad logica: “Din martie, activitatea economica a Europei pare a fi inghetat. In zona euro, cresterea a fost de 0,2% – între aprilie şi iunie. ”
  Deci activitatea economica a Europei a inghetat? Daca ingheta, crestere nu ar fi fost, ci descrestere. DIn ce inteleg din fraza ta, activittea economia nu a mai crescut, si este constanta, dar asta nu inseamna ca a inghetat. pt ca este aceeasi activitate din martie.

  Dar sa lasam analiza de text, si te intreb pe ce baza faci aceste afirmatii? vreau si io cifre, ca si Andrei. Dar mura in gura, ca nu ma duce mintea: pune 3 linkuri si graficele facute.

  A, si inca una: “Dar si China isi are problemele sale.” Ce probleme are China? 😀

 6. @arakelian
  Aici ai cresterea economica Cand zic ca a inghetat, ma refer la faptul ca mai toate tarile isi revizuiesc in jos cifrele. O crestere de 0,2% e insuficienta. Cat despre taierile de cheltuieli care sufoca cresterea economica, au scris despre asta Krugman, Stiglitz si multi altii.

 7. @Tudor
  Nu cred in teorii conspirationiste. Faptul ca la un moment dat s-a deschis robinetul la credite nu ar fi trebuit sa insemne ca lumea sa se supra-indatoreze. In timpul crizelor, oamenii cauta sa isi plaseze banii acolo unde au cel mai putin de pierdut. Aur, franci sau alte active sigure.Numai ca o moneda prea puternica nu e intotdeauna de folos unei economii. Face exporturile mai greu de dezvoltat, reduce turismul si “muta” cumparaturile in tarile din jur. Elvetienii isi cumpara masini din Germania, unde sunt mult mai ieftine. Ce va urma? Nu stie nimeni cu exactitate. Ca va fi inflatie, e evident. Nu hiperinflatie (decat in situatii pe care speram sa le evitam), ci o inflatie controlata. Speram de asemenea sa nu se ajunga la conflicte sociale sau razboaie.

 8. Va multumesc pt raspuns. Este bine stiut ce se intampla in Elvetia si dealtfel peste tot… dar atunci cum sa avem incredere in faptul ca pietele sunt reglate de catre cerere si oferta atunci cand chiar si Elvetia disperata, INTERVINE! Ce sa mai spui atunci despre cotatiile artificiale din burse. Intotdeauna cand americanii intervin dau tonul… si toti dupa ei ! Verificati graficele ! Apoi raman la un nivel oarecare, artificial fixat…pana la un moment DAT… Asa cum spuneti, se pare ca nimeni nu stie, suntem prea marunti, vom vedea unde ne duc: PESTE 10 ani,vom intelege… nici in 1989 nu ne-am imaginat ce se urmareste si unde vom ajunge, la fel si cu UE.E clar ca se urmaresc interese, care?…vom vedea! Va multumesc!

 9. Pingback: Rezumatul crizei, in cateva intrebari si raspunsuri » Dan Popa

Leave a Reply