Regionalizare, guverne, fericire individuala

Rezonabil sau nu, exista o legatura cuantificabila intre fericirea individuala si reactiile publice ale oamenilor politici.  In ultimii ani, economisti celebri au incercat sa masoare legatura dintre gradul de fericire si nivelul democratiei dintr-o tara. O observatie de bun simt este aceea ca acolo unde (de pilda) mecanismele sociale si cele ale justitiei sunt bine reglate, cresterea economica e mai sanatoasa decat in tarile in care drepturile sunt frecvent incalcate. Democratia si comportamentul puterilor publice sunt legate si de cresterea economiei, cu alte cuvinte. Instabilitatea guvernamentala, volatilitatea politica, luarea unor decizii (vezi Ordonante de Guvern sau alte legi) cu impact discutabil asupra societatii sau mediului de afaceri, afecteaza nivelul de trai si gradul de fericire. Si mai pe romaneste spus, daca am fi avut o democratie sanatoasa, am fi avut si salarii mai mari. Vezi aici dovada sau Vezi aici un text al lui R. Barro, sau aici un alt text pe aceeasi tema.

Libertatile civile si politice  pot fi asadar evaluate si in functie de distributia venitului. Nu vreau acum sa fac o paralela cu vechiul Imperiu Roman in care drepturi (de vot si altele) aveau doar anumite categorii sociale, pentru ca nu e cazul. Un tip pe nume Rodrik a aratat matematic de pilda ca salariul mediu din Mexic ar fi fost mai mare cu pana la 40% daca tara ar fi avut un sistem democratic comparabil cu cel din SUA.

Cercetatorii au mers insa si mai departe si au cautat gradele de interactiune dintre democratie si fericire.

Romania si Bulgaria aveau cele mai mici „scoruri”din regiune si chiar din lume dupa ce aparatul matematic a fost pus la punct si s-a facut primul asemenea studiu. Vezi aici amanunte.

Ideea este ca direct sau indirect, toate excesele ori derapajele politice se regasesc in gradul de nefericire individuala pe care cetateanul o manifesta si in evolutia economiei. O chestie pe care cineva ar trebui sa le-o sopteasca in fiecare secunda celor care ne conduc.

One thought on “Regionalizare, guverne, fericire individuala

  1. Pingback: Regionalizare, guverne si fericire individuala | Fonduri europene

Leave a Reply