Preturile la alimente. La ce spune OECD sa ne asteptam?

OECD a publicat Raportul privind preturile materiilor agricole de baza cu estimari pentru acest deceniu si cel care vine. Dupa ce l-am rasfoit, concluziile pe scurt sunt cam acestea: Preţurile produselor agricole de bază au cunoscut o volatilitate ridicata (vezi mai jos grafic) în ultimii ani ani, începând cu scumpirile din 2007-08. După trei ani de turbulenţă, pieţele de mărfuri păreau să revină la condiţii mai calme la mijlocul anului 2010, dar conditiile meteo au cam inversat tendinta. O secetă severă a luat un tribut greu din recolta  de cereale din Federaţia Rusă, Ucraina şi Kazahstan,  scăderea producţiei de grâu lume fiind de aproape 5%- cea mai mare cădere din 1991. Recoltele de porumb în Statele Unite Statele au fost si ele afectate negativ de o vară fierbinte şi umeda. Inundaţiile din Pakistan şi alte părţi ale Asiei au redus recoltele de orez care au influenţat la randul lor pieţele regionale.  În cazul produselor lactate, o combinaţie a cererii puternice din Federaţia Rusă şi Asia de Sud-Est şi consumul din Oceania au contribuit la creşterea puternică a preţurilor. Nu vin vremuri usoare.

De ce volatilitatea preţurilor este o problemă

Volatilitatea nu este o preocupare majoră atunci când mişcările de preţ sunt graduale şi în general previzibile, ori sunt în conformitate cu fundamentele pieţei. Cu toate acestea, problemele apar atunci când amplitudinea variaţiei preţurilor este mare, cu frecvenţă ridicata sau apare  brusc si într-o singură direcţie. Preţurile ridicate şi volatile atrag cele mai mari ingrijorari, dar si cele scazute pot aduce ingrijorari.  Preţurilor volatile mai genereaza incertitudine şi risc pentru producători, comercianţi, consumatori şi chiar guverne şi pot avea un impact negativ extins privind sectorul agricol, siguranţa alimentară şi a economiei în general.

OCDE sugerează că desi volatilitatea preturilor unor mărfuri – grâu, porumb, soia şi zahăr- a fost ridicată în ultimii ani, nu există nici un indiciu privind o tendinta de crestere a acesteia in continuare. In plus, aceasta volatilitate nu priveste doar pieţele agricole: multe pieţe de produse primare, cum ar fi energia, metale, şi bunuri industriale au, de asemenea, afişate volatilitati ridicate în ultimii ani.

Preturile mari si volatilitatile ridicate pot pune în pericol economiile fragile si au un impact semnificativ asupra macroeconomiei, prin creşterea costului de trai şi al inflaţiei.  Fireste, cele mai afectate sunt tarile care importa asemenea produse si care se pot confrunta cu deteriorarea balantei soldulului contului curent şi, eventual, deprecierea cursului de schimb ca urmare a cresterii preţurilor la produsele alimentare.

Volatilitatea extremă creează riscuri suplimentare din cauza decalajului dintre deciziile bazate pe preţurile viitoare aşteptate ale productiei şi preţurile efectiv primite în momentul recoltarii sau vânzarii. Aceste diferente pot ameninţa chiar viabilitatea producătorilor agricoli (şi alţi actori din lanţul alimentar).

Pe partea cererii, cele mai severe efecte negative ale preţurilor la produsele alimentare ridicate şi volatile sunt pe linia securităţii alimentare a gospodăriilor casnice sărace din ţările în curs de dezvoltare, care cheltuie trei sferturi din venituri pe alimente.

Cereale

Până în 2020, preţurile la grâu si porumb în termeni nominali sunt proiectate sa ajunga cu mult peste media istorică.  Preţurile nominale la orez sunt estimate sa urce în jurul valorii de 490 USD / t până în 2020. În termeni reali, preţurile cerealelor sunt aşteptate să scadă, dar raman peste nivelurile din deceniile anterioare.

● Producţia mondială de cereale este de asteptat sa-si revina în 2011 şi 2012.  Stocurile de cereale sunt preconizate a se extinde moderat.

● Statele Unite îşi vor păstra poziţia de lider exportator de porumb,  iar Comunitatea Statelor Independente (CSI) pe cel la grau. Comerţul cu orez este de aşteptat să crească mai repede decât în trecut, iar Vietnamul ar putea deveni cel mai mare exportator.

Plante oleaginoase

Preţurile ar putea ramane peste nivelurile istorice.

● Două treimi din expansiunea la nivel mondial a culturilor cu seminţe oleaginoase vine din tarile in curs de dezvoltare. Tot acestea vor fi castigatorii exporturilor in domeniul uleiurilor vegetale.  Cota de piaţă a Malaezia şi Indonezia va creşte în continuare, dar constrângerile de mediu ar putea modifica previziunile OECD

● ţările în curs de dezvoltare, în special China şi alte ţări din Asia, ar trebui să continue să domine creşterea consumului de ulei vegetal. Productia de biodiesel este estimata sa contribuie în mod semnificativ la creşterea consumului la nivel mondial.

Preţurile mondiale la produse şi seminţe oleaginoase exprimate în termeni nominali sunt estimate să rămâna mult peste nivelurile înregistrate înainte de criză alimentară din 2007-08. Exprimate în termeni reali, preţurile sunt proiectate să scadă treptat.

Carne

● perspectivele pieţei de carne pentru deceniul urmator reflectă răspunsul la costurile mari ale hranei pentru animale într-un context de crestere a cererii venite în special din ţările în curs de dezvoltare.

●Creşterea producţiei de carne se anticipeaza sa incetineasca cu 1,8% /an, aceasta crestere fiind totusi determinată de câştigurile de productivitate si din eficienţă tehnică, în special pentru păsările de curte.

● În comparaţie cu deceniul anterior, creşterea consumului de carne va scadea din cauza preţurilor mari dar si pe fondul unei încetiniri a creşterii populaţiei.

● Exporturile de carne vor creste cu 1,7% pe an, fata de cresterea cu 4,4% p.a. în deceniul precedent. Una din cauza este scaderea cererii de import din Rusia, care vrea sa  extindă sectorul creşterii animalelor. Cea mai mare parte a creşterii exporturilor de carne va proveni din Europa de Sud şi America de Nord, care reprezintă împreună 84% din creşterea mondială a exporturilor.

zahar

Preţul zahărului brut , în termeni nominali este estimat la aproape 408 USD / t (USD 18.5 c / lb.), în 2020-21. Preturile la zahăr alb (Euronet, Liffe, nr Contract, 407, Londra) sunt proiectate sa ajunga la 508 USD / t (USD 23cts/lb.),

● producţia de zahăr din Brazilia va fi factorul determinant al producţiei mondiale, estimata sa ajunga la peste 209 Mt în 2020-21. Politicile guvernamentale care intervin în piata zaharului vor continua să influenţeze producţia mondială de zahăr şi volatilitatea preţurilor pe termen lung. Consumul de zahăr este de aşteptat să crească dar cu o viteza mai mica decat pana acum. pana pe la 207 Mt în 2020-21.

3 thoughts on “Preturile la alimente. La ce spune OECD sa ne asteptam?

  1. Salut ,

    Imi par irelevante cifrele pentru ca nu pot face comparatie cu prezentul(nu stiu care este pretul in prezent iar cantitatile sunt exprimate global ) . Daca puteti pune si pretul actual atunci as vedea anumite tendinte .

    Multumesc,
    AlexZ

  2. Preturile nu imi dau o idee clara. Nici daca ar fi raportate la aur. Mai importanta este posibilitatea de acces la acel aliment. Spre exemplu daca pretul este 1RON kg grau si eu castig de 3 ori mai putin inseamna ca s-a scumpit de 3 ori. Sau daca eu castig 10.000RON ca si altadata dar dau 9500pe caldura gaze si benzina pretul de 1 ron al graului mi se va parea mult mai mare decat atunci cand celelalte cheltuieli erau 100RON si eu aveam disponibil la cheltuiala 9900RON . De aceea preturile nu-mi spun nimic. Oricum ar evolua preturile, foametea urmeaza consecutiv crahului petrolier. Si apoi, Dumnezeu cu mila.

  3. Pingback: Mai săraci, dar mai „hobanaţi” decât botswanezii. Revista presei 13-19 iunie | Business Cover

Leave a Reply