De ce zic unii ca vine iar criza. Una a imprumuturilor suverane subprime

Scurt remember. La inceput, bancile americane imprumutau bani unor cetateni care nu isi mai puteau plati ratele. Apoi, Statele au imprumutat bani unor banci care nu isi mai puteau rambursa imprumutul. Acum, organismele internationale imprumuta bani unor State care nu-si vor mai putea returna banii. Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si altele inca ne-numite aici. Am impresia ca va urma un “Lehman” european.

Acum 2-3 zile, S&P a coborat ratingul  firmei de asigurari Groupama pentru expunerea uriasa asupra Greciei. Daca te uiti la expunerea lor asupra tuturor economiilor “periferice”, ai jura ca si asa coborat, ratingul e mult prea generos.

Incepand din 2008, bancile centrale au injectat 5.000 de miliarde de dolari in economia mondiala (circa 8% din PIB-ul global).S-ar putea ca asta sa duca la probleme in perioada care urmeaza.

Apoi, asa cum spuneau niste baieti destepti,  problema nu e ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca cineva continua sa le imprum ute bani. Iar cei care le imprumuta ar putea deveni noile victime. Pana la urma, desi pare o criza a datoriilor suverane subprime,  eu unul raman la ideea ca discutam in continuare de o criza bancara.

Sa presupunem prin urmare ca Grecia falimenteaza sau ca iese din Eurozona.Teoretic, potrivit ISDA, mai reduci un principal, mai tai din dobanda, mai amani o plata ca doar oameni State suntem. Doar ca…

Potrivit scenariului cel mai plauzibil (si utilizat in piata), daca Grecia intra in incapacitate, bancile elene vor falimenta si vor fi preluate de Stat. Urmeaza, probabil, ca sa-si reia vechea moneda drahma, pe care sa o devalorizeze si sa isi plateasca mai ieftin datoriile. Scenariul mai presupune ca un comportament simetric va fi adoptat de restul Statelor cu acelasi tip de problema.  Irlanda si Portugalia, adica. Daca grecii au putut, noi de ce sa nu…?

Bancile care au imprumutat acestor state bani vor afisa  evident pierderi uriase.  La randul ei, BCE ar risca sa falimenteze sau sa tipareasca in nestire euro, ceea c e ar fi si mai grav. Chiar si tarile sanatoase, cum e Germania (care detine 27% din BCE) ar avea probleme.

Criza in care am putea intra este mai a naibii decat criza din care am iesit si asta pentru ca: riscurile sistemice sunt mai mari, produsele “contaminate” sunt CDS-urile si avem de-a face cu o criza de solvabilitate, mascata in criza de lichiditate.

Daca va uitati la cateva evolutii, veti observa ca “imita” perioada de dinaintea crizei din 2008. Ma refer la indicele pretului materiilor prime, publicat de Commodity Research Bureau, la indicele Hang Seng de la Hong Kong, la miscarile indicelui american S&P 500. Materiile prime au avut aceleasi zvacniri atunci si acum.

SUA are mari probleme la randul ei.  Nu cred ca isi va pierde ratingul, intrucat dolarul conteaza prea mult in economia globala (ganditi-va numai la faptul ca toate bancile centrale ar trebui sa isi revizuiasca rezervele si sa se apuce sa caute active mai sigure). Dar e posibil ca noi dureri de cap sa apara.

Uite de aceea unii vorbesc despre o revenire economica globala cu probleme.

Daca e sa ne gandim  la Romania, nu e greu de presupus ce ar putea insemna o criza II, fereasca Dumnezeu.

9 thoughts on “De ce zic unii ca vine iar criza. Una a imprumuturilor suverane subprime

 1. Vine China, își ia costumul de Rambo, salvează Planeta, apoi se mărită cu gagica, adică Taiwan, și moare.

 2. Domnule Dan Popa imi permit sa va citez, ca sa stim despre ce vorbim:

  “Pana la urma, desi pare o criza a datoriilor suverane subprime, eu unul raman la ideea ca discutam in continuare de o criza bancara.”

  Nu este normal ca si pierderea sa mearga acolo unde a mers sau se doreste a merge castigul.
  Au fost statele cele care au castigat? Nu, nu discutam motivele, realitatea este ca nu au fost pe plus.
  Au fost atunci multimile de cetateni? Nu prea s-a intamplat asta niciodata.
  Au riscat bancile cand au acordat imprumuturi uriase? Ele au crezut ca nu dar se vede ca imprumutul este imprumut, indiferent cine il face.
  De ce sa nu se intalneasca cateva banci cu destinul, numai pentru ca statele sunt niste entitati care nu pot sa dispara la fel de usor ca si debitorul insolvent individual?
  Sunt de aceeasi parere ca este o criza bancara. Nu stiu daca conteaza prea mult asta. 🙂

 3. 1) Felicitari pentru “este vorba de o criza de solvabilitate, mascata intr-una de lichiditate”.

  2) De nuantat afirmatia “problema nu e ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca cineva continua sa le imprum ute bani”. Pe de o parte, afirmatia care decurge logic din 1) este “problema nu este ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca continua sa cheltuiasca mai mult decat castiga”. 2) lanseaza o idee complet diferita tradusa prin “problema este ca bancile nu mai investesc, ci joaca la Cazino”. Interesanta, dar nu tocmai in linie cu restul articolului.

  Oricum, articol solid, ca de obicei. Keep up the good work!

 4. Rusia ca este mai aproape de noi abia asteapta sa ne salveze, are un surplus de lichiditate de 32 mld Usd pt acest inceput de an datorat in mare masura cresterii pretului petrolului. Celelalte state si-au crescut semnificativ rezervele de aur tocmai sa nu mai depinda de dolar iar China este exceptia care joaca dupa regulile proprii: are rezerve mari de valute EUR si USD tocmai ca sa poata manipula piata la nevoie…

 5. Pingback: Va fi sau nu va fi? Scenarii posibile pentru Romania » Dan Popa

 6. Pingback: Zvonurile, cursul si sentimentul pietelor » Dan Popa

 7. Pingback: Grecia. In fond, cine ce risca? » Dan Popa

Leave a Reply