Teambuilding de bancheri. Inainte si dupa criza

Sa incepem cu cel mai recent. E vorba de o banca foarte cunoscuta, chiar daca in Romania are o cota de piata mica. Conducerea a decis ca angajatii au nevoie sa socializeze, in lipsa fluxului de clienti. Drept pentru care au sunat la o agentie  de specialitate cu care dealtfel colaboreaza si in alte zone de business. Agentia le-a facut urmatorul program:

Sambata: petrecere in barul locatiei de Team Building.  Program de Karaoke
Duminica: Introducerea in poveste
“Trainer-ul coordonator de proiect va face introducerea in eveniment si va stabili structura de participare. Rolul sau este de a starni interesul participantilor, de a introduce participantii in atmosfera evenimentului si de a organiza participantii pe echipe de lucru”, se arata in documentul referitor la desfasurare.

Durata: 10 minute (10:00-10:10)
Etapa 1 –Dezlegarea unui mister
Participantii vor cauta pe baza unor ghicitori un set de indicii ascunse de catre traineri in zona locatiei. Dupa gasirea indiciilor vor trebui sa rezolve misterul din spatele indiciilor. Ei se vor folosi doar de comunicarea verbala.
Se va procesa experienta de catre trainer punandu-se accentul pe elemente ce conditioneaza lucrul alaturi de ceilalti: strategia comuna, colaborarea pentru actiune, modalitatile de comunicare, stilul de colaborare, gradul de implicare a tuturor membrilor echipei.

Obiective:
–   Intelegerea factorilor care genereaza standardele lumii “All together!”: intercunoastere, comunicare, schimbul de experienta, colaborare, identitate in cadrul echipei
– Identificarea particularitatilor echipei extinse in raport cu factorii ce conditioneaza atitudinea colaborativa
– Cresterea gradului de dinamism intr-o proba contra cronometru
– Cresterea nivelului de intercunoastere si socializare
Durata: 90 minute (10:10-11:40)

Interesanta este insa propunere de dezlegare a misterului

V-ati fi asteptat sa fie legat de evolutii bancare sau ale unor monede? Ei, as…Iata povestea:
“In curtea d-rei Sorescu s-a gasit un cutit manjit cu sangele d-lui Chiaburu.
Liftierul a vazut-o pe sotia d-lui Chiaburu ducandu-se in apartamentul d-lui Sanatescu la ora 11.30 P.M.
Cand a fost vazut de liftier, dl Chiaburu sangera putin, dar nu parea grav ranit.
Dl Chiaburu a distrus afacerea d-lui Iantu furandu-i toti clientii.
Cutitul gasit in curtea d-rei Sorescu purta amprentele d-lui Sanatescu.
Cu arma d-lui Iantu s-a tras numai un glont.
Glontul extras din coapsa dl. Chiaburu se potriveste cu arma d-lui Iantu.
Liftierul a raportat politiei ca l-a gasit pe dl. Chiaburu la 12.15 A.M.
Dl Iantu a tras in cineva care s-a strecurat in apartamentul sau la miezul noptii.
Cand a fost gasit mort, dl Chiaburu avea o rana produsa de un glont in coapsa si o rana produsa de un cutit in spate.
Pe covorul din fata apartamentului d-lui Iantu s-au descoperit pete din sangele d-lui Chiaburu.
I-au descoperit urme din sangele d-lui Chiaburu in masina d-lui Sanatescu.
D-ra Sorescu a spus ca nimeni nu a parasit cladirea intre 12.25 si 12.45 A.M.
Dl  Iantu i-a spus d-lui Chiaburu ca avea de gand sa-l omoare.
Liftierul a spus ca atunci cand si-a terminat serviciul in holul blocului se afla d-ra Sorescu.
Cand politia a incercat sa-l gaseasca pe dl Sorescu dupa crima,acesta disparuse.
Politia nu l-a putut gasi de dl Sorescu dupa ce s-a comis crima.
Adesea d-ra Sorescu il urmarea pe dl Chiaburu.
Sotia d-lui Chiaburu a disparut dupa comiterea crimei.
D-ra Sorescu l-a vazut pe dl Chiaburu ducandu-se la blocul d-lui Iantu la ora 11.55 P.M.
Dupa starea cadavrului d-lui Chiaburu, era evident ca fusese tarat pe o distanta lunga.
Liftierul a terminat serviciul la 12.30 A.M.
Liftierul l-a vazut pe dl Chiaburu ducandu-se in camera d-lui Sanatescu la ora 12.25 A.M.
Potrivit medicului legist dl Chiaburu era mort de o ora cand i s-a descoperit cadavrul.
Cadavrul d-lui Chiaburu a fost gasit la ora 1.30 A.M.
Liftierul a relatat ca sotia d-lui Chiaburu pleca adesea impreuna cu dl Sanatescu.
Cadavrul d-lui Chiaburu a fost gasit in parc.

Etapa 2 –Construirea mesajului de identitate
Fiecare echipa va avea de realizat un videoclip de maxim 2 minute, ce va apare (sic!n.m. Dan Popa) in media, pe o tema ce le va fi comunicata de catre trainer. Participantii se pot folosi de toate resursele pe care le au in jurul lor si pot filma oriunde.  Ei trebuie sa fie cat mai creativi si cat mai originali, sa nu piarda din vedere cele trei caracteristici ale lumii: Impreuna.

Obiective:
– Transferul in zona constienta a obiectivelor experientei
– Motivarea puternica a echipelor participante la eveniment
–  Dezvoltarea spiritului de echipa
Durata: Design /concepere film:  50 min
Filmare: 10 min/echipa (6 echipe) (11:40-13:30)

Etapa 3 – BAND-ul bancii( “sa cantam cu heliu”)
Se va lucra in aceleasi grupuri mici. Fiecare grup va trebui sa creeze un imn al bancii (maxim 2 strofe + refren). Apoi avand la dispozitie melodii celebre date de traineri trebuie sa intepreteze imnul in fata colegilor. Intepretarea se va face cu heliu inhalat.
Obiective:
– comunicare intre membrii echipei
– lucru in echipa
-creativitate
– fun
Durata: 90 minute (15:00-16:30)

Inchiderea evenimentului
Participantii vor viziona impreuna videoclipurile lor. Trainer-ul coordonator al programului va realiza un scurt debrief final de inchidere a evenimentului.

Participantii vor experimenta un program activ cu accent pe:
-Socializare
– Mecanismele de impartasire a experientelor individuale
–  Consolidarea spiritului de echipa
-Cresterea coeziuniii de grup


O alta banca…

Conducerea unei banci a organizat pentru angajatii ei o sesiune de team-building, undeva la munte.Inainte de criza.  “Socializarea” a durat doua zile, cheltuielile depasind cu putin 9000 de euro, pentru circa 20 de persoane.
Cele mai bune camere le-au avut cei din departamentul de Trezorerie, care au fost cazati in apartamente, in vreme ce vicepresedintele bancii a dormit intr-o camera single. Programul a cuprins rampel si tiroliana, rafting, foc de tabara, in afara partyurilor si a micilor excursii prin imprejurimi.
Din pacate exact cei din departamentul de resurse umane ai bancii nu au fost prezenti la tem building, lucru comentat negativ de participanti. Cea mai scumpa activitate a fost raftingul, cele doua ore de distractie pe rau scotand din bugetul bancii aproape 8000 de lei.
Cea mai mare satisfactie, spun cei care au participat la team building, au avut-o atunci cand barca in care se afla unul dintre directorii din Centrala bancii s-a rasturnat, acesta cazand in apa care-i ajungea pana la brau. Trezorierul, care se pare ca avea simtul umorului mai bine dozat, i-a cantat un cunoscut refren, putin modificat. “Banca pe valuri, pluteste usor…”

A treia banca
Munte, aer curat. Tiroliana, coborare in rampel. (CFO a refuzat provocarea, declarand ca isi pierde ochelarii). Asistenta lui insa nu a refuzat mai nimic, spun participantii. De la deplasare au fost excluse persoanele cu indicatori “neconformi” (nu ma intrebati care sunt aceia).

S-a lasat cu scandal, intrucat concursul  de dans a fost castigat de seful unei agentii din zona Banat, aflat la cutite cu CEO. Team-buildingul a avut loc in 12 noiembrie 2010.  Cei din banca la care ma refer stiu despre ce vorbesc. In plus, mancarea a lasat de dorit, mai spun participantii. Probabil chelnerii restaurantului la care s-a tinut cheful aveau credite luate de la respectiva institutie….

8 thoughts on “Teambuilding de bancheri. Inainte si dupa criza

 1. “Rampel”? Poate rapel.

  In rest… m-a dat pe spate misterul ce trebuia dezlegat de aia din prima banca.

 2. Probabil una dintre banci e … La ei se fac destul de des team buildinguri, numai anul trecut stiu eu de vreo 2 :))).

  Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar, in ciuda faptului ca mi-e lene sa citesc tot misterul, si cu atat mai putin sa-l dezleg, mi se pare normal ca la experiente de genul asta sa le dea chestii inafara meseriei lor, pentru ca pana la urma nu conteaza daca dezlegi misterul unei crime, al evolutiei eur/ron, sau oricare altul. Practic modelul de rationament este cam acelasi si tu trebuie sa poti sa-l aplici in oricare domeniu. Smecheria nu e sa te pricepi la a rezolva mistere bancare, bursiere, ingineresti, etc., ci sa incepi sa gandesti, sa iesi outside the box, astfel incat orice mister ar fi de dezlegat sa ai creierul cat de cat antrenat si pregatit sa aleaga de unde incepe, ce detalii sunt mai importante, cum faci legaturile, etc :). Parerea mea. Probabil ca de aia au ales exercitiul asta, care pare similar cu exercitiile pe care le faceam in liceu la logica. Btw, nu lucrez, nu m-as angaja la banca in veci, si nu merg in team-buildiguri. Ca sa nu creada cineva ca le iau apararea 🙂

  As interzice aceste team buildinguri daca ar fi dupa mine. Profesionistii n-ar trebui sa aiba nevoie de asa ceva ca sa-si faca cu succes meseria, atat individual cat si in echipa. Dar nu stiu de ce ne-am imagina ca in banci, multinationale, si alte companii mari, in general, sunt prea multi profesionisti :)))

 3. team buildinguri cu “jocuri” sunt spalari pe creier, se fac jocuri tampitele care cica sudeaza echipa. Toti nu stiu cum sa se prefaca ca “ce bine se distreaza”.
  Am prins si eu un TB in banca ce am lucrat prin 2005, undeva in Delta. Trainerul ne aduna cu forta la jocuri, apoi cand se termina un exercitiu toti nu stiu cum sa fuga si sa se rupa in grupulete. Oricum in vreo 2 ani, cam 2/3 din cei din acel departament au plecat, deci rolul acelui TB a fost inutil.

  In TB mai bine ar lasa oamenii liberi, probabil s-ar lasa cu o betiveala si kefuiala generala, chestie care sigur ar apropia colegii mai mult, decat jocurile tampitele si promovarea culturii corporatiste care nu face decat sa spele creiere.

 4. Din postura de consltant cu peste 8 ani de programe de team building realizate atat in tara cat si in afara tarii, imi pare rau sa vad concluzii generalizate vis a vis de utilitatea programelor de team building. Sunt totusi justificate in contextul in care ideea de team building a ajuns sa fie foarte diluata la noi pe piata.

  Nu activitatile in sine conduc la succesul unui team building, ci firul rosu al evenimentului, obiectivele definite anterior, nivelul de personalizare al programului, abilitatile facilitatorului de a nu forta oamenii ci de a-i stimula, conexiunile si debriefing-ul din timpul programului.
  Sunt multe iesiri care nu se pot incadra in sfera team building-ului ci mai degraba a socializarii.

  Sper ca printre voi sunt se regasesc si fericitii care au participat la programele reale de team building.

Leave a Reply