Cartoful. Intelegere de piata intre comercianti ca sa vanda sau intre consumatori ca sa manance?

Daca ii auzi pe oficialii nostri, ai sentimental ca marii traderi vor sa atace speculativ cartoful  local. Ne putem astepta ca in locul linguorilor la BNR sa fie in curand depozitati cartofi, iar  la finalul comunicatului cu rezerva Romaniei sa fie incluse si cantitatile de cartofi plasate in marile depozite ale lumii.

Deocamdata constatam asa: China este cel mai mare producator de barabule. Cel mai mic este bunica-mea. In Europa, ii avem in  frunce pe Germania si Polonia, urmate de Olanda si de Franta.

In Europa, anul trecut s-au produs numai de catre primii 5 producatori, 23,8 mil. tone, cu 4,4 % mai putin decat in anul anterior. Fracezii cer pentru contractile cu livrare in vara preturi mai mari cu 5-12 euro mai mult pe tona de cartofi.

Merita intrat si pe pagina Consiliului Cartofului pentru a vedea ce si cum.

Tarile est-europene aproape ca si-au triplat consumul de cartofi (pe fondul unei oferte in scadere) . Franta de pilda exporta in Spania 85.000 de tone (fata de 37.000 tone cu numai cateva luni inainte) . Stocurile sunt la nivele cele mai scazute din ultimii ani, sa bagam la cap si asta.

Or fi si intelegeri de piata, dar preturile cresc in toata Europa.  Romania e pe locul 5 dupa criteriul celui mai mare prêt la cartofi.

In Ungaria, problemele vin din partea zaharului, campion local la scumpiri.

La noi, din cauza lipsei de fonduri o parte din cultura cartofului a fost compromisa asa ca am putea importa mai mult. Din cate stiu, suntem pe locul 13 la consumul de cartofi /capita in lume. Adica mancam in mod nesustenabil cartofi. Inca nu-mi dau seama daca  intelegerile alea de piata sunt intre vanzatorii care vor sa vanda mai mult sau intre consumatori care vor sa mananca si gura lor ceva.

Urmeaza atacul pe usturoi, din cate-mi dau eu seama….

9 thoughts on “Cartoful. Intelegere de piata intre comercianti ca sa vanda sau intre consumatori ca sa manance?

 1. Atacul pe usturoi e nasuleala curata!
  Oricum eu maninc friptura doar cu vin si oarece salata sau muraturi. Cartofii nu ma intereseaza. Nici prajiti, nici piure, nicicum. Dar fara usturoi… Sa-mi fac rezerve si de ceapa?

 2. Cine-i impiedica pe orasenii de la bloc sa se adune cate 100 familii , sa inchirieze un camion si sa-si cumpere cartofi din Bulgaria , de exemplu ? Si orice altceva ?

 3. @Vasile, raspunsul la intrebarea ta fireasca si de bun simt este : educatia si lipsa de timp. Avem din pacate o mentalitate privata de stanga dar una afisata de dreapta

 4. @corson
  Cu ceapa va fi adevaratul tsunami. Ce vedem acum pe cartof e o joaca de copii. Pe ceapa verde se pregatesc jocurile alea mari pe pietele futures. Vorbesc despre derivate, da? 🙂

 5. @arakelian
  Te referi la praz sau la pranz? Nu mi-a fost foarte clar. Prazul din cate stiu va fi utilizat ca subprime…..Dar ramane intre noi, pleaaaaaaase 🙂

 6. (E tare Vasile! Om cu initiativa si iute de minte. La cum gindeste, ar merita un post de director prin vreun minister. Sau macar secretar de stat.)

 7. @corson, nu Vasile e tare, ci aialalti sunt moi. Pai eu sa am o firma in domeniu si sa vad ca la 10 km de mine obtin un profit de doua cifre, cum sa nu intru pe piata?

Leave a Reply