Influenta cresterii pretului petrolului asupra economiei

Impactul pe inflatie se cam stie. Daca pretul petrolului creste cu 10%, inflatia anuala suie cu circa 0,5 pp. Pe crestere economica e mai dificil de estimat. Un model econometric care sa masoare riguros impactul nu exista. Nici la BNR, nici la MF, nici la Academie. E drept, e dificil de facut, iar variabilele introduse in model sunt atat de multe incat dispersia rezultatelor ar fi prea mare. Am vorbit si cu prof. Moisa Altar, de la Dofin. Nici acolo nu s-au facut asemenea simulari. E drept, chestii de bun simt se pot spune. De pilda, ca  industriile bazate pe industria petroliera (cea chimica in primul rand dar si cea de transporturi) sunt primele care vor resimti miscarile de pret. Statul castiga din accize , (daca nu scade consumul, creste cifra de afaceri din transporturi etc,) iar inflatia isi are partea ei de impact.

Pe ansamblu insa e foarte greu de masurat cu rigoare.  Creste pretul azi cu inca 10 lei sa zicem, pe litrul de benzina. Ai fi tentat sa zici ca va fi de rau pentru consum. Vine insa martea viitoare un investitor cu 10 miliarde de euro cu care contruieste nu stiu ce fabrica in Romania. Poti spune oare astazi cu rigoare care va fi impactul anual al scumpirii petrolului? Cam greu.

Plus ca, marii producatori de petrol mizeaza pe cresterea consumului venit dinspre tarile BRIC si scumpesc usor pretul. Acest proces poate avea loc pana in secunda in care doua-trei mari puteri vor fi afectate si vor spune : Gata mah. Luati doua bombe de la mine si calmati-va. Cam asta e efectul cresterii preturilor unor materii prime sensibile asupra marilor economii prin prisma Realpolitik.

Nici seicii nu isi pot permite permanent, orice. Tocmai pe acest fond exploziv, e posibil fie sa asistam la o scadere a pretului la petrol in urmatoarele 4 luni, ori la izbucnirea de noi conflicte, pe motive care nici macar nu tin de petrol in mod direct.

Restul sunt modele econometrice extrem de sofisticate dar fara eficacitate practica. De la un simplu tsunami si pana la un alt teatru de razboi, orice “variabila” poate da peste cap cea mai riguroasa prognoza.

2 thoughts on “Influenta cresterii pretului petrolului asupra economiei

  1. Problema este pusa gresit. Nu trebuie urmarit cum ar evolua o economie cu petrol mai scump. Ar trebui urmarit cum functioneaza o economie cu mai putin petrol. Ori asta inseamna mai putina mobilitate, mai putina energie, automat mai putina mancare, lipsa cresterii economice pana la remedierea problemei. Eu cred ca macar bloggerii ar trebui sa bombardeze cu imagini apocaliptice Romania astfel incat imaginea unei societati post peak-oil sa se impregneze in capul omului mediu. Numai asa toate actiunile din tara vor fi luate tinandu-se seama si de acest aspect INEVITABIL. Adica: daca Ghita, fermier, 42, stie ca se va scumpi exponential petrolul pentru ca nu mai este, si oameni care au nevoie continua sa fie, atunci Ghita o sa-si ia un scuter electric in loc sa-si ia BMW sa arate ca are valoare. Va rezulta o Romanie mult mai adaptata la anul 2015 fata de cum ar fi daca am minti oamenii ca totul este OK, petrolul este la nesfarsit intrucat se sintetizeaza din scoarta Pamantului, la cutremure.
    Impactul situatiei actuale va fi:
    -foamete (macarea este petrol – mai putin petrol – ierbicide pesticide mai scumpe -mecanizare mai putina – recolte mai slabe)
    -sistemul financiar in colaps (banii sunt petrol – zeci de ani cand bagai o noua suma de bani in sistem aveai garantia ca mai mult petrol – mai multa energie -mai multa productie – mai multe produse vor fi) Prin urmare banii sunt energie si cum petrolul este33% din energie- cand scade productia de petrol, sau se plafoneaza, sistemul financiar se perturba si colapseaza. Automat oamenii se vor indrepta catre ce stiu ei ca este sigur – aurul. Creditele se vor da mult mai greu.

Leave a Reply