Trist happy-end….

Treaba nu e deloc complicata. Romania are nevoie de bani la buget, indiferent de divortul lui Pepe de Oana ori de wikileaksuri. Daca pui taxe si impozite mari, colectezi probabil mai mult de la mai putini. Daca tii jos fiscalitatea, colectezi probabil mai putin de la mai multi, dar ca volum final, mai consistent. Restul tin de calcule de senzitivitate. Pana acum, expertii nostri au dat-o in bara an de an. Prognozau un nivel al veniturilor ca sa dea bine in fata FMI si in final de an se scuzau ca e mai grav decat credeau si ca de vine sunt altii pentru propria impotenta lor fiscala.

Nimeni nu si-a pus problema sa angajeze o echipa de experti straini pentru a face o analiza ca lumea. E si normal, era nevoie de bani la partid, iar daca lucrurile sunt transparent asezate,nu prea ai cum acoperi miza electorala. Mecanismul e banal si am mai scris despre asta.

In preajma alegerilor, oamenii din teritoriu garanteaza voturi in schimbul banilor. Satul X are nevoie de reparatii la scoala si biserica. Alocarea banilor inseamna a le arata satenilor ca Partidul le rezolva problemele. Banii sunt promisi, lucrarile sunt angajate, dar cand sa se vireze contraprestatia, apar probleme. Firmele de constructii nu isi primesc banii de la Guvern, nu isi mai achita la randul lor furnizorii, care nici ei nu mai au de unde plati materia prima si uite-asa apar si se intretin arieratele. Un fost sef mai naiv al ANAF imi marturisea ca a propus sefilor sai externalizarea colectarii la buget, unei reputate firme internationale care cu asta se ocupa prin alte cateva tari. Omul a fost plimbat cateva luni si in cele din urma  a fost schimbat din functie.

Revin la colectarea bugetara. Poti iesi tehnic din recesiune, dar daca nu iti rezolvi problemele structurale, tot cu oistea in gard ajungi. Nu mai retin cine a dat exemplul cu masina intrata in gard si fortata sa isi continue drumul pe autostrada. Poate ca mai face cativa kilometri, dar pana la urma tot crapa. Avea dreptate.

Sunt organizatii straine care studiaza de zeci de ani cum sa iti optimizezi incasarile la buget. Una e OECD. Prin decembrie 2010 (dar nu-mi ardea atunci de incasari, ca urma Craciunul) citisem un excelent studiu al lor. Calculasera oamenii aia ce taieri de taxe ajuta cresterea economica si ce taieri o inhiba. Mai sunt bancile centrale care fac studii similare. Din cate stiu, chiar BNR a propus un proiect de reforma in cadrul unor intalniri informale cu reprezentantii Executivului. Urmarea? Nu pot sa o spun ca ati rade cu lacrimi sau ati plange cu spume.

Una peste alta, ne macinam cu barfele wikileaks, inventam vinovati si stam atarnati de false ancore. Mediul de afaceri local a intrat in sevraj, fiind oarecum condamnat la perpetuarea sistemului, din pricini de supravietuire.

Trist happy-end…

2 thoughts on “Trist happy-end….

  1. Şi cât de tristă dreptate ai! Iar ca să rezolvăm problemele structurale trebuie să începem prin a le defini. După care să planificăm rezolvarea lor. Nu e o treabă pentru “dreptacii” noştri, cărora cuvântul “planificare” le pute! Las’ că-i mai bine aşa! Alocarea aleatorie şi discreţionară a resurselor este mecanismul polarizării economice şi sociale şi sursa primă a marilor averi locale…

  2. ” Alocarea aleatorie şi discreţionară”

    Pai problema e ca e discretionara, in loc sa fie aleatorie…
    Dihotomia stanga-dreapta e falsa!

Leave a Reply