Intr-adevar veniturile au urcat la 33% din PIB. Cat de optimisti sa fim?

Am citit si ras-citit un text al Andreei Vass, bine scris dealtfel. Veniturile, zice d-na Paul, au urcat la 33% din PIB, record al ultimilor 10 ani. Sa privim cifrele din mai mult unghiuri.

“Au fost devansati chiar si primii cinci cand se aplica cota progresiva. Lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a muncii la negru si impotriva competitiei neloiale e aducatoare de bani. Actiunile concertate impotriva actelor impotriva legii aduc si mai multi bani la buget si ridica presiunea de pe umerii cetatenilor obisnuiti”, zice Andreea.

Asa o fi, dar am sentimentul ca aceste cresteri ale veniturilor se datoreaza mai degraba cresterii TVA ( in primele  10 luni din 2010 încasările pe segmentul veniturilor din taxa pe valoare adăugata crescusera cu 10,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. La accize, încasările erau mai mari  cu 11,5% la nivelul bugetului general consolidat. Prin urmare, TVA de la 19 la 24% , si venituri mai mari din accize ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse). Veniturile la 10 luni urcasera nominal cu 4,5%, dupa ce incasarile din TVA urcasera cu 10,3% iar cele din acciza cu 11,3%. Ia sa eliminam aceste “plusuri”si sa vedem ce rezulta.

E de citit atent si Raportul pe bugetul din 2011

Potrivit unor calcule facute de CNP si INS, pierderile sunt insa in alta parte, mai exact in economia informala. Nu e un secret, potrivit unor date ale CNP si INS, citate intr-un raport guvernamental intreaga economie neobservată este nefiscalizată, iar progrese în fiscalizarea acesteia nu se pot înregistra decât într-o perspectivă îndelungată:

­   Veniturile bugetare potenţiale rezultate din fiscalizarea economiei neobservate reprezintă circa 11% din PIB (impozit pe venit, contribuţii de asigurări sociale şi TVA). ­ Veniturile potenţiale corespunzătore economiei neobservate estimate pentru anul 2008 ar fi fost de aproximativ 58 miliarde lei, din care 29 miliarde lei din impozitarea muncii la negru. ­   Numai evaziunea fiscală la plata TVA a reprezentat în 2008 aproape 5% din PIB.

Pe de alta parte, chiar si cresterea cu 1bp a veniturilor, ne plaseaza tot pe locuri codase in UE la acest capitol.

Pentru 2011 nu as mai fi la fel de optimist. Efectul cresterii TVA va disparea, iar veniturile s-ar putea sa scada in PIB. Se vor invoca atunci tot felul de explicatii, probabil ca unele politice (2010 e totusi an electoral).

A lauda acum cresterea veniturilor bugetare cu 1pp in buget dupa ce au crescut TVA si accizele, e ca si cum te-ai lauda ca ai 20 de litri in rezervorul masinii, desi tu ai alimentat cu 50 de litri si nu ai circulat deloc cu ea.

7 thoughts on “Intr-adevar veniturile au urcat la 33% din PIB. Cat de optimisti sa fim?

 1. Orice prost poate mări(temporar!) veniturile, mărind taxe şi impozite. Mai greu e să le măreşti din stimularea creşterii economice, din mai bună colectare, din combaterea evaziunii şi a muncii la negru, şi, în general, din buna gestionare a statului. Atunci să se laude madam Vass. Până atunci, ciocul mic, că se face de râs!

 2. Incredibil de slaba analiza. De ce nu puneti niste amarate de cifre in excel? executia bugetara lunara este disponibila.
  Au crescut incasarile din cauza cresterii cotei de tva si gata? pai cu cat a scazut consumul populatiei in 2009 si 2010? pe ce grupe de venituri? cati salariati sunt acum si cati erau in 2008?
  poate ca n-ai circulat cu masina aia de loc, dar daca ai folosit-o pe post de generator de curent? hai sa spunem povestea intreaga si aiba dup-aia sa incercam sa invatam ceva din ea.

 3. Bun, acum nu ar trebui sa luam de bun ce zice/ce scrie duduia. A fost laudata ca o mare capacitate economica, dar cand am vazut-o la TV, nu am remarcat decat o persoana extrem de agresiva, care nu duduia [-:) ] de inteligenta. Deci… si-a dat si ea cu parerea despre teaba lu’ sefu’.

 4. Dna vass vad ca a explicat si cat vine din cresterea taxelor, cat din diminuarea evaziunii, ca doar economia s-a contractat in 2010. Deci clar este si o imbunatatire a colectarii. Ia cititi mai bine textul dnei ca nu e rau deloc.

 5. tanti asta este de o nesimtire si agresivitate iestita din comun.
  e o pupincurista a puterii, nu stie altceva.
  iar in dulcele stil mioritic ajungem sa vorbim de nulitati, non-valori.

Leave a Reply