Se cauta un nou PIB. Dupa Franta, Marea Britanie si Italia, Germania vrea sa isi masoare “altfel” bogatia

Articolul l-am citit in editia printata a cotidianului “Le Monde” de azi. In cea electronica nu l-am gasit sau nu am stiu eu sa il caut. Ideea e urmatoarea: simplul criteriu monetar al comensurarii bogatiei unei tari -PIBul-  nu reflecta realitatea “micro”. Am sa dau un exemplu. Daca la nivelul sistemului bancar salariile din zona managementului cresc, asta duce la o crestere a mediei salariale pe sistem. Ori, tellerul simplu nu resimte aceasta crestere in niciun fel. Teoria e valabila in orice alt domeniu, de prisos sa mai spun. La calculul PIB/capita lucrurile pot deveni chiar hazlii, daca ne gandim in termenii unei epidemii care ar decima populatia. Un asemenea nefericit eveniment, ar sui PIB/capita si ne-ar plasa in randul tarilor cu locuitori aflati foarte sus pe scara bunastarii. Putini, dar statistic foarte fericiti.

După Franţa, Marea Britanie şi Italia, trei ţări aflate deja în căutarea unor noi indicatori pentru a măsura bogăţia, Berlinul a înfiinţat luni o comisie care să ia în considerare limitele măsuratorilor actuale in privinta creşterii economice.
În timp ce în Franţa, Comitetul pentru măsurarea performanţei economice şi a progresului social, în frunte cu laureatul Premiului Nobel  Joseph Stiglitz, a fost compus aproape exclusiv din economisti din Statele Unite, Asia şi Europa, structura creată în Germania e formata exclusiv din germani.

Subiectul cautarii unui nou PIB a fost discutat în cadrul Consiliului de Miniştri din 10 decembrie, comitetul urmand sa includa 17 experţi şi 17 parlamentari (toti barbati- informatie pentru feministi).
Sase economişti,  doi chimişti, doi sindicalişti, un avocat, doi filozofi, un sociolog şi trei doctori in ştiinţe politice- acesta e grupul de experti care, alaturi de cei 17 politicieni au primit dead-line până în vara anului 2013 pentru a-si prezenta rapoartele. Investigaţia germanilor se va concentra dezvoltarea unui indicator global de bunăstare.

Din cate tin minte, in 2009, in Coreea de Sud ( la Busan), statisticienii sefi ai lumii s-au intalnit cu reprezentantii OECD pentru a discuta despre posibila schimbare a setului actual de macroindicatori (in frunte cu „sfantul” PIB) cu un altul care sa masoare mai fidel dezvoltarea statelor lumii.
Dupa primele 3 zile de lucrari, s-a ajuns la doua concluzii. Una optimista si una pesimista. Cea optimista e ca indicatorii trebuie schimbati. Cea pesimista e ca va fi al naibii de greu, fiindca trebuie implementat acelasi sistem in toate tarile lumii, ceea ce presupune resurse financiare consistente. Ori, pe seceta asta….
E drept, pesimistii sunt incurajati de insusi secretarul general al OECD, care a confirmat si el ca musai schimbat setul vechi de indicatori.

Pana si PIB-ul e o notiune care poate fi reformata. Erorile pe care le poate da provin din situatia in care, pe fondul unor cheltuieli amproasta facute de Stat, productia creste, PIB-ul se umfla, fara ca acest lucru sa fie in mod necesar considerat o dezvoltare sanatoasa.
De asemenea, atunci cand evaluam un bun sau un serviciu, obisnuim sa utilizam pretul de piata. Numai ca iata ca pietele mai intra in colaps si spulbera toate masuratorile noastre anterioare. Te poti baza pe un asemenea indicator? De azi pe maine, da. Pe termen mediu si lung, clar ca nu.
Exceptie facand cei care au mania graficelor din orice si pentru care orice linie care urca e buna si oricare linie care coboara e ceva de rau. Pentru ei, orice crestere a PIB e ceva zuper-bun, care ne dezvolta din punct de vedere al economiei si ne face mai mari, mai frumosi, mai fericiti. Nu si mai inteligenti, din pacate.

Ma duc sa fac un dus. Aici aveti Raportul Stiglitz, pentru cei interesati. Cuprinde concluziile pentru Franta, desigur.

22 thoughts on “Se cauta un nou PIB. Dupa Franta, Marea Britanie si Italia, Germania vrea sa isi masoare “altfel” bogatia

 1. Ai dacu’ comunişti, cu mama lor! Cum sapă ei la temelia capitalismului! Şi cum nu lasă ei pieţele să-şi vadă de treabă! Apoi, vezi, eşti incorect politic. Păi, să spui tu că pieţele o dau şi ele cu oiştea în gard…Se poate? Pieţele e sfinte, e atoateştiutoare şi are întotdeauna dreptate! Unde te trezeşti?

 2. Ce vor sa faca cu mutilarea PIBului este comunisc pur sange! Ceausescu facea la fel… ne informa pe ecrane cum roania creste creste si iar creste iar in realitate ne afundam in rahat in rahat in rahat…

  Acuma ca nu mai au cum sa faca sa ascunda scaderile economice cauta cu disperare metode de a pacalii multimea ca “totul este bine”.. nu vedeti ca PIBul creste.. de parca acuma PIBul ar fi o masura coprecta a bunastarii cu masurarea inflatiei falsificata cu tot felul de medii geometrice, hedonic adjustments, etc etc….

  @Constantin Gheorge: Pietele si Captalismul actual nu fonctioneaza tocmai din cauza cancerului socialisto comunist ce subjuga actual intrega lume. Cum poti sa ai piete libere, cum poti sa ai prosperitate cand comunismul financiar global dicteaza dupa bunul plac cantitatea si pretul banilor? Cei care dau exemplu crieza actuala ca o dovada a esuarii ideologiei economiei libere se insala amarnic… de fapt este inca o dovada ca , comunismul in ori ce fel de forma nu aduca de cat saracie…

 3. interesant, chiar in dimineata asta am citit in foreign policy un scurt istoric al PIB-ului…de la “inventia” pana la decaderea sa. este mentionat si acolo faptul ca se doreste inlocuirea lui si se discuta putin si despre indicele dezvoltarii umane.

 4. Se intreaba cineva DE CE trebuie modificata formula de calcul al PIB-ului ? Exista un motiv extrem de real… nu are legatura su sistemele politice… ci cu…geologia.

 5. Pai daca se cauta, e de bine. Si mai bine e daca se gasesc, asa vreo 2-3 PIBuri in plus, ca e nevoie… Trebuie contracte noi, mai o bordura schimbata, niste becuri, mai o vila noua, mai o masina, ca tot omul…. Apropo, de indexu’ ala al fericirii globale, nimic?

 6. Parca prin Asia, intr-un regat din ala mic mic de tot, regele a zis ca PIB trebuie inlocuit cu un indicator al fericirii omului. …. cum o dai si cum o intorci Romania va fi la coada clasamentului indiferent ce indicator (pozitiv) folosesti 😉

 7. Tu ma platesti 100 de euro sa sap un sant.

  Eu te platesc 100 de euro sa-l astupi.

  PIB a crescut cu 200 de euro si somajul este zero.

  Happy end… 🙂

 8. “La calculul PIB/capita lucrurile pot deveni chiar hazlii, daca ne gandim in termenii unei epidemii care ar decima populatia. asemenea nefericit eveniment, ar sui PIB/capita si ne-ar plasa in randul tarilor cu locuitori aflati foarte sus pe scara bunastarii”. Ca economist, poti sa ne spui cum se calcueaza PIB? Nu cumva pe baza consumului? Iar in cazul acestei nedorite epidemii nu ar scadea cumva si consumul? Deci cresterea aia fantastica ar fi doar una de moment.

  Daca-mi este scuzata ignoranta, poate explici si sensul sintagmei “cheltuieli amproasta” subliniata in text. Si ce substitut ai vedea pentru folosirea pretului de piata?

  In rest cam ce ar trebui sa priceapa “tellerul simplu” din prezentul articol?

 9. asta e ca la americani cu greutatea de la care esti obez, au vazut ca populatia se ingrasa in continuare si vin aia de la sanatate si poc… de maine nu mai esti numit obez de la 120kg ci de la 150kg; pai si normal cai aia s-u dus imediat sa-si cumpere un hamburgher asa ca zic sa mergem si noi sa mai luam un credit

 10. @anonim 11:50
  Cuvintul, ce-i drept nu exista pe dexonline.ro. Dar sensul sintagmei a fost experimentat in 2007-2008 chiar in tarisoara noastra.
  Dublari de salarii si pensii –> crestere mare consum –> stimutat industrie, servicii, comert. Toata lumea fericita.
  Numai ca daca dublarile astea de salarii si pensii sunt facute pe datorie, la un moment dat nu ti le mai permiti (nu ai cum avea crestere economica stimulata de cheltuieli de stat care sa creastca bugetul cu suma investita). Si in mod evident, la un moment dat incepi sa fii nevoit sa scazi, sau macar sa nu mai cresti. Si atunci apare durerea. Scadere cheltuieli –> scadere consum –> scadere industrie , comert, servicii –> scadere consum si mai mare si tot asha in citeva valuri pina se echilibreaza iar balanta.
  Ar trebui ca macar din istoria recenta sa fi invatat ceva

 11. Pot sa jur ca numa 1 persoana din 11 a citit articolul. Ce treaba are comunismul cu problema in cauza? Va contraziceti singuri.
  Problema e ca PIB are multe defecte, si nu zice tot. Tocmai de aia, se doreste a fi inlocuit. La fel cum acuma am ajuns la vreo 5-6 indicatori: PPP PPP/capita PIB (/capita) GINI HDI si multe altele.
  Ideea ar fi sa fie inlocuite de ceva cu o acuratete mult mai mare. Nu vad nimic comunism in asta, au contraire, se doreste o radiografie mult mai echilibrata a societatii, pentru ca PIB actual nu ne zice mai nimic.
  Cititi naibii articolul cap coada, nu doar titlul.

 12. @Anonim, 26.1.2011, 11:50 am
  “Ca economist, poti sa ne spui cum se calcueaza PIB?”

  PIB = consum + investiţii + cheltuieli guvernamentale + (exporturi – importuri)

 13. Eu am făcut mişto fix de reacţiile pavloviene ale unor duşi cu pluta, care văd comunişti peste tot, până şi în tubul cu pastă de dinţi! Discuţia asta se poartă în Occident de ceva vreme, şi pun pariu că ăia care îi dau înainte cu “Jos comunismul!” n-au citit raportul lui Stiglitz, făcut la cererea Franţei. El răspunde unei nevoi: într-o economie globalizată, puternic interdependentă, şi foarte complexă, vechii indicatori dau semnale greşite. Este vorba despre a măsura nu doar creşterea economică, ci şi calitatea ei. Că degeaba ai creştere, dacă n-ai infrastructuri, starea de sănătate a populaţiei e ca’n Africa cea mai neagră, iar şcoala e zero barat, publică şi privată, nu mai contează.
  O astefel de dezbare NU este posibilă în România, unde, cum deschide unul gura, se aude corul cretinilor: “Jos comunismul!” Foarte bine! Dar comuniştii ăia din Occident, cu toate problemele lor, progresează, se schimbă, se adaptează, noi rămânem încremeniţi în proiect. Mai pe româneşte, suntem nişte proşti. Iar de prostia noastră profită toţi, şi mulţumesc lui Dumnezeu că existăm şi că suntem atât de proşti!

 14. @Junk
  te chinui degeaba. Astia care au comentat pe aici sunt din generatia noua RTV&A3: orice incercare de a schimba ceva e o tentativa a clasei burghezo-mosieresti de a fura banii omului simplu. Poti sa scrii despre ce vrei tu, reactia va fi aceeasi.

 15. Gresit. daca scade populatia scade automat si PIB deoarece nu mai are cine sa il produca. Agitatia cu alt indicator consolidat apartine unei stangi debusolate care nu mai vede in performanta economica o sursa de bunastare. Totusi daca nu produci nu castigi. E simplu. PIB cu toate defectele este singurul indicator consolidat care spune ceva despre devoltarea unei tari. Arrow a demonstrat ca agragarea indicatorilor economici este imposibila fara a pierde informatie. Deci este inutil de a cauta indicatori agregati care “sa exprime mai bine” informatia despre o economie. Avantajul PIB este ca sunt inregistrari pe perioade lungi deci posibilitati de analiza. In fond ceea ce conteaza este “avutia natiunilor”.

 16. cautarea unui alt indicator care sa ia locul PIBului e o initiativa de ceva ani la nivel international (in principal tarile OECD) si european (UE). ‘Beyond GDP’ se cheama.
  Gasesti mai multe detalii aici:
  http://www.beyond-gdp.eu/EUroadmap.html
  la ‘links’ gasesti siteurile OECD si cele nationale.
  Comunicarea din 2009 a Comisiei UE se gaseste aici (cred ca si in romana): http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?checktexts=checkbox&val=499855

  Noul indicator (sau indicatori) trebuie sa poata reflecta cat mai bine starea economiei, incluzand nivel de trai, calitatea mediului etc.

 17. Uneori incerci sa fii amuzant. PIB= Consum+Investitii+Export-Import. ASA CA LAS-O MOARTA CU EPIDEMIA CA S-AR PUTEA SA DISPARA CHIAR SI ANALISTII.

 18. ARTICOLUL E CAM SLABUT SI SUBIECTUL DEJA CAM FUMAT. DANE, TE CITESC DE CEVA VREME, DAR SINCER, AS PREFERA CHIAR DACA SCRII MAI RAR, SA FIE CEVA DE CAPUL ARTICOLULUI. GANDESTE-TE SI LA NOI CAND SCRII, DACA PT NOI SCRII. SI LA COSTUL NOSTRU DE OPRTUNITATE CU CITITUL 🙂

 19. Fireste ca nu PIB-ul spune tot despre nivelul de trai dintr-o tara.
  Poti sa fi bogat(ca tara) dar sa fie dictatura. Vezi unele tari arabe.
  Poti sa fi bogat, dar sa existe faradelegi multe.
  Poti sa fi bogat, dar si poluat totodata.

  E greu de masurat un astfel de indicator.

 20. Pingback: Se cauta un nou PIB. Dupa Franta, Marea Britanie si Italia, Germania vrea sa isi masoare altfel bogatia | stirisportive24

Leave a Reply