O revenire la numarul bugetarilor. Despre dentisti, infectii si suportabilitate

Azi am fost la dentist. Sub o masea, facusem o infectie destul de urata. Maseaua era bine mersi, da` noaptea ma plimbam de nebun prin hol, bucatarie si balcon, fumand. In ultimele 3 zile am citit 8 carti, din cauza durerilor de dinti. Una despre virtutile inflatiei ( o porcarie aparuta prin Franta acum vreo doua luni), basca niste studii si jurnale ale unor bancheri care laudau virtutile creditului de consum si spuneau ca nu ei sunt vinovati, ci clientii.

Inainte de dentist, fusesem la o conferinta la Hilton, la care au participat oameni mult mai destepti decat mine. Cu unul dintre acestia, am schimbat cateva vorbe inainte de a intra in sala. Inalt oficial al unei institutii fundamentale si independente de viata politica, omul nu si-a ascuns dezamagirea. “Dom` Popa, partea proasta nu e ca ne e acum rau, ci ca ne va fi si la anul”, mi-a spus omul. Mi-a aratat apoi cateva grafice si calcule din care reiesea ca intr-adevar, sunt mult prea optimisti cei care vorbesc despre iesirea din criza in 2011. “Tehnic nu ai cum, vedeti si dumneavoastra”, zice.

Vedeam, ce naibii sa zic? “Nimeni nu se intreaba de ce unii sperau sa iesim pe plus ba in 2009, ba in 2010, ba poate ca in 2011. Nu ai cum iesi pe plus, cata vreme tu dai salarii unei cohorte de functionari publici inutili. Dar va rig, nu-mi puneti asta in gura”, zice.  Nu v-o pun in gura, cum o sa fac asta, zic aparent mirat.

“Uitati-va la declaratiile de avere ale celor care urla acum sfasiati de durere ca nu se poate trai dintr-un salariu de 500 de lei. La declaratiile lor si la cele ale membrilor familiilor. Apartamente si spatii comerciale, prin Bucuresti si prin tara. Dar nimeni nu sta sa ii ia la rost. Isi decontau chitante de prin diverse locuri exotice si nimeni nu se intreba ce treaba are Statul cu masajul exotic facut prin nu stiu ce insule. Acum, tot ei striga si presa ii preia ca si cand cineva ar atenta la standardul lor de viata”, zice.

Corect, zic. Dar ce e de facut?

“Pai dom`ne, vrei sa treci totul pe curat sau preferi sa traiesti in continuare asa? Trebuie dati afara. Daca esti destept si ai zece masterate, te descurci oricunde. Daca nu, pleaca naibii acasa. Nu mai putem sa iti platim excursiile prin insule, sa fie clar. Sa stiti ca atunci cand ati pulblicat postul ala cu metoda de a scapa de bugetarii inutili, ati facut o revolutie la noi”, zice.

Serios?, ma prefac eu mirat. “Da, zice, ca noi nu stiam de unde sa preluam problema. Dar trebuie scapat de ceea ce e inutil si costisitor. Suint ca o infectie sub ceva cat de cat sanatos si care te face sa nu o observi decat cand e prea tarziu”, zice.

Exact ca maseaua mea, ma gandeam. Da` macar la mine solutia a fost aplicata. Azi vorbesc greu, da` maine la intelnirea informala cu seful bancii X voi fi apt de discutii.

Pana la urma, rabzi durerea sau chemi chirurgul? Eu chiar am apelat azi la chirurg. Ce nu se poate suporta, musai e de eliminat.

4 thoughts on “O revenire la numarul bugetarilor. Despre dentisti, infectii si suportabilitate

 1. Bun asa, la mai mare !
  Trebuie in fiecare minister angajati urmatorii :
  – manager IT (care a lucrat numai in domeniul privat) care sa implementeze un sistem informatic dedicat per minister
  – manager HR (care a lucrat numai in domeniul privat) sa implementeze metodologie de testare a aptitudinilor angajatilor + plan de restructurare a alora care-s sub cerinte (cam 90%) apoi sa angajeze oameni care sa corespunda metodologiei sus mentionate
  – un ministru cu OO sa sprijine deciziilor celor de mai sus.

 2. Cu cat amanam mai mult dentistul (de care nu scapam pana la urma), cu atat mai putine optiuni are … asa si cu restructurarile. Punctul pe i!

 3. .Sunt de aceiasi parere cu dvs. in ceea ce priveste numarul de bugetari. Nu cred in capacitatea guvernului de a restructura corect sistemul, dar nici nu-mi dau cu parerea asupra unei teme, daca nu pot argumenta, asa cum face tot romanul “priceput”. Am convingerea ca in fiecare minister exista oameni capabili sa cuantifice eficienta muncii fiecarei functii din subordine, nu sunt foarte convinsa ca se va apela la experienta acetor oameni de a reforma institutiile. Bugetarii din strada nu sunt aceia ce au decontat “schimbul de experienta”, “infratirea”, “atragerea de investitori” si “parteneriate” cu tari exotice. Interlocutorul dvs a citit declaratiile de avere publicate pe site-urile ministerelor dupa notorietatea numelui si a functiei celui vizat. Va pot da exemple de functionari din ministerul in care lucrez, din unitatile subordonate pana la ultimul ordonator de credite care au castigat decent pana mai ieri. Deunazi am fost scarbita de afirmatia presedintelui ” oamenii nu trebuiau sa faca credite” E adevarat, dar asta as putea afirma eu sau dvs din pozitia de cetateni obisnuiti si nu seful statului care e in “frunte” inca de pe vremea cand duduia economia, care a acceptat politica bancilor comerciale de incurajare a consumului de credite pana la grad de indatorare 70% si care amnezic, a jucat cu mintile oamenilor de rand cu declaratii: “nu avem criza”, “avem criza”. “am depasit momentul” .lectia economisitii se invata intr-un stat cu economie stabila, in care regulile pietei functioneaza si unde banca centrala nu-si baga nasul. Toti romanii asteapta “chirurgul” ca pe o minune venita de niciunde. Fiecare spera sa taie acolo unde il doare.

 4. tot am intarziat sa mergem la doctor si din benigna “problema” a devenit maligna. Asa ca nu stiu in ce masura mai poti rezolva doar cu bisturiul..

Leave a Reply