Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939

In cautare de bani, statele incep sa se uite prin arhive la datoriile istorice  pe care le au de incasat si sa intenteze procese pentru recuperarea acestora. E cazul SUA- Germania, dar nu asupra lui m-as opri astazi, ci as aminti un caz care ne afecteaza direct. O mai veche datorie a Germaniei fata de Banca Nationala a Romaniei.

E vorba de contractul de Clearing semnat intre Guvernele Romaniei si Germaniei, pe data de 23 martie 1939, in care Romania se obliga sa livreze marfuri diverse (titei brut, produse petroliere, cherestea, produse cerealiere, etc.) catre Germania, care urma sa le achite la un pret mai mare cu 10 % fata de valoarea medie a preturilor mondiale. Germania urma sa achite facturile prin Casa Germana de Compensatie, dar platile trebuiau efecuate numai catre BNR, in marci germane imperiale. BNR, la randul ei, achita in lei romanesti exportatorilor si in acest fel totul era in regula. Contractul acesta se poate gasi pe Internet, nu e niciun mare secret.


In primii ani de contract Germania s-a achitat cu constiinciozitate de obligatiile financiare asumate prin contract. Dar ulterior, mai ales incepand din 1943, Germania a inceput sa gafaie cu platile, acumulandu-se restante la plata, astfel ca la data de 30 iunie 1944 BNR comunica catre Banca Reglementelor Internationale de la Basel ca Germania inregistra o restanta la contractul de Clearing de 545 milioane RM (Reichsmark – adica marci imperiale germane). Dupa 30 iunie 1944 restantele nemtilor fata de BNR au urcat vertiginos, in doar 6 luni inregistrandu-se un total al datoriilor neplatite de circa 900 milioane RM, conform datelor obtinute de la Banca Reglementelor Internationale de la Basel, Bilantul Anual, editia sfarsitului de an 1944.

Insasi Ministerul de Finante din Germania a emis, la data de 7 septembrie 1944, un document oficial ce avea caracter intern, prin care recunostea ca are obligatii de plata neachitate la termen, catre 31 de state, protectorate si teritorii, in suma totala de 20.049.880 RM, calculate pana la data de 31 august 1944. In fruntea listei se aflau Franta, cu 8.536.746 RM, urmata de Belgia, cu 4.987.953 RM si Danemarca, cu 1.293.515 RM. Romania ocupa locul 4 cu suma de 1.126.344 RM.

Ulterior datei de 31 august 1944 exporturile Romaniei catre Germania au continuat sa fie derulate, mai ales in virtutea inertiei si a haosului generat de actiunea politico – militara de la 23 august 1944. Dar marfurile romanesti exportate in Germania erau din ce in ce mai reduse, astfel ca totalul facturilor pe care Germania trebuia sa le plateasca Romaniei se ridica la aproape 1,3 miliarde RM.

Aceasta suma nu a mai fost niciodata achitata Romaniei, dar BNR in schimb s-a achitat constiincios obligatile asumate fata de exportatorii romani si le-a platit acestora, la zi, toate facturile !

Astfel ca singurul perdant din aceasta afacere a fost, in exclusivitate, numai BNR-ul, care nu a mai solicitat, niciodata, vreo compensare de la nemti.

Astazi valoarea initiala pe care institutia condusa de Mugur Isarescu ar putea s-o recupereze de la Germania ar fi de 18,8 miliarde de Euro, conform unor calcule efectuate de membrii comisiei Bergier, din Elvetia. Dar in realitate valoarea in discutie ar putea fi cu mult mai mare, poate chiar undeva in jurul sumei de 100 miliarde de Euro, daca tinem cont de valoarea principalilor indicatori comparativi dintre anii 1944 si 2010 (preturile marfurilor exportate, costurile de transport, taxele vamale, etc.).

Pe 16 august 2010 parlamentara germana Ulla Jelpke a adresat Guvernului Germaniei o interpelare, solicitand un punct de vedere oficial asupra acestui posibil sold neachitat de Casa de Compensatie din Germania catre Romania, reprezantata de BNR. Raspunsul Guvernului German, prin Ministerul de Finante de la Berlin, a venit neasteptat de repede, chiar in aceeasi zi (!). Un raspuns previzibil, prin care Ministerul Finantelor de la Berlin spune ca Romania a renuntat la orice pretentie materiala fata de Germania, prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Numai ca un astfel de raspuns este total incorect deoarece art. 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede ca “Romania renunta la orice pretentii fata de Germania, cu exceptia celor rezultand din contracte si alte obligatii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum si din drepturi dobindite inainte de aceeasi data” .

Deci motivatia Ministerului de Finante din Germania nu sta in picioare, ba chiar as putea spune ca insasi prin motivatia aceasta lipsita de logica s-au impotmolit si mai tare si vor trebui sa accepte, intr-un final previzibil, ca au de platit o suma imensa Romaniei. Vezi si alte detalii, daca esti interesat.

(Multumesc, Anca)

61 thoughts on “Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939

 1. Pingback: BNR ar putea recupera din Germania peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta un contract neonorat de nemti din 1939 | Buna dimineata

 2. Nu mai publica stiri si analize dinastea cu “bnr ar putea face aia”, “romania ar putea recupera datoria de la rompetrol” si alte tampenii dinastea, ca numa enervezi pe toata lumea si te faci de cacat. O stire e stire numai dupa ce faptul s-a intamplat. Si stim foarte bine ca ce ai scris tu in articol nu o sa se intample niciodata. E o diferenta mare intre “Romania ar putea face” si “Romania a facut”.

 3. Pingback: Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 | Buna dimineata

 4. Interesant. Cu toată bunăvoinţa nu am reuşit să găsesc însă în textul Acordului vreo referire la cele zece procente peste preţul mondial al mărfurilor. De asemenea mi-a fost imposibil să găsesc pe net interpelarea deputatei Ulla Jelpke – de altfel şi la ei Bundestagul face pauză în august.

 5. @Mihai… alti cititori prefera sa stie si care sunt solutiile alternative. Altfel am putea scrie deja stirile pentru urmatorii ani: Romania are in continuare scadere economica… cresc iarasi taxele!…
  @Dan – sunt curios cum ai gasit aceasta informatie si cum de madam Ulla s-a apucat sa intrebe asa ceva tocmai acum?

 6. OK ! foarte bine ca semnalati acest fapt,dar ar trebui sa continuati(poate o faceti)
  adresand conducerii BNR si Guvernului Romaniei sa ia o pozitie si sa o faca publica. Nu cumva,mai tarziu,dupa 1947,cand Romania
  mai multe acorduri de reglementari economice etc. cu cele doua Germanii
  sa fi fost inmormantata acea creeanta?

 7. Sursa este un site german…vorbe…bagam stiri aiurea care sunt cele 3 surse d eincredere pe care le-ati verificat cand ati dat drumul la prostia asta??? Ati intrebat principala institutie care s epresupune ca a gestionat chestia asta adica BNR? nu aveti ce face va plimbati pe toate site-urile lumii si mai gasiti cate o tampenie….. Asa am mai auzit ca suntem taramul ales , gradina domnului etc…

  Din acte stiu BNR nu a gasit nimic in arhive despre acest lucru, creanta aceasta nu exista cel putin in perioada cautata 39-44.. intrebati-i … pe ei nu lansati tampenii aiurea…

 8. Eu stiu ca Germania a platit in aur, asa cum au cerut Antonescu si conducerea BNR. Pentru toate marfurile pe care Romania le-a livrat Germaniei, s-a cerut in schimb aur. La 23 august 1944 BNR avea cea mai mare cantitate de aur detinuta vreodata de Romania, 244,9 tone. Apoi, o parte din ea s-a dus direct sau indirect pe despagubiri pe care le-am platit Rusiei.

 9. Excelent materialul, Dane. Chiar daca noi ca stat nu vom face nimic pentru recuperarea banilor… si indiferent de unde ai luat informatia.
  Poate ar trebui sa incepem sa facem scandal si noi, dar noi ne pricepem sa ne-o tragem doar intre noi, dovada si unele comentarii.

 10. si cu datoria noastra fata de Suedia um ramane? din cate stiu suma pe care ar trebui sa o dam Suediei este cu mult mai mare……

 11. Dan Popa ar fi trebuit sa-si ia un cunoscator de limba germana. In textul pus la dispozitie nu exista nicaieri vreo referire la procentaje, este un acord de cooperare economica. Procentajele reies dintr-un acord din 24.05.1935 pe care un anume Radu Golban (despre care recunosc ca nu stiu nimic, decat ca e “patron, docent si autor in Elvetia”) il pune in legatura cu acest acord de cooperare economica intr-un interviu pe un site (foarte) de stanga si de o valoare jurnalistica indoielnica.

 12. Felicitări pentru transformarea amneziei naţionale într-o idee demnă de analizat şi, eventual, de valorificat!
  O şansă în plus ar putea fi ameninţarea teutornilor cu invazia recuperatorilor rromâni, disponibili, întorşi cu forţe proaspete din Franţa, de la studii şi perfecţionare. 🙂

 13. Am scăpat un “r” în plus la teutoni. O fi o premoniţie… de la recuperatori.

 14. Pingback: » Cea mai puternica economie a Europei Germania, datorează României peste 18 mld. de euro

 15. Pingback: Hopaaa, ne putem dota de la nemti! Moca! « Resboiu

 16. Personal cred ca nu vom vedea nici un euro din toata afacerea asta . Meandrele justitiei internationale sint infinite ! Imposibil ca un purice (Romania) sa se faca respectat de un elefant . (RFG).

 17. “Romania ocupa locul 4 cu suma de 1.126.344 RM. […] Dar marfurile romanesti exportate in Germania erau din ce in ce mai reduse, astfel ca totalul facturilor pe care Germania trebuia sa le plateasca Romaniei se ridica la aproape 1,3 miliarde RM.”

  Aparent, din ‘exporturi din ce in ce mai reduse’, datoria sare de la un milion si ceva la 1.3 miliarde RM! Am citit si eu pe siteul acela german la care ati pus link, si cred ca e vorba de 1.126.344 mii de RM.

  In alta ordine de idei dvs stiti germana, sau ati citit ca si mine, traducerea automata facuta de Google?

 18. Sursa ta de informare este un site nemtesc de extrema stanga, iar parlamentara in cauza este o aleasa a partidului comunist. Ca si blogger cu profil economic, iti pierzi din credibilitate cand speculezi pe baza unor asemenea surse. Cifrele sunt pure speculatii, scenariul recuperarii o utopie, timpul petrecut citind articolul tau s-a dovedit o pierdere de vreme. Din pacate, trebuie sa muncim ca sa facem suta aia de miliarde, nu o vom primi cadou de la nemti cum ne-ai facut sa speram 🙂

 19. Pingback: Germania datorează României peste 18 mld. de euro - Convertor.ro

 20. Interesant este sa obtii un punct de vedere al BNR asupra acestei situatii. Daca BNR nu faca nimic, in contextul economic de astăzi, poate cnieva ar trebui luat la interbari de anumite instituţii ale statului. pentru ca nu acesti bani ar cantari enorm in economia tarii

 21. Cititi A.Simion- “Premisele economico-sociale si politice ale insurectiei din 23 August 1944”.
  Acolo veti gasi toate datele privind contactele dintre Romania si Germania dintre 1939 si 1944 .
  In timpul razboiului, Antonescu a starnit mania Fuhrerului cand i-a cerut ca toate marfurile livrate de Romania Germaniei sa fie achitate fie in aur fie in franci elvetieni. (Marcile germane si dolarii erau atat de mult falsificati incat nu mai prezentau nicio valoare ).

  La 23 august 1944 leul romanesc era alaturi de francul elvetian singura valuta solidaeuropeana avand acoperire integrala in aur. Romania avea o puternica industrie grea ,precum IAR Brasov care fabrica avioanele de lupta IAR81 sau Malaxa unde exista deja prototipul primului autoturism romanesc.

  Aurul strans de Antonescu la BNR (circa 12 vagoane) a fost furat de rusi imediat ce au ocupat Romania ,in urma blestematei tradari de la 23 august . In februarie 1945 betivul
  de Churchill ne-a vandut rusilor la Yalta ,vanzare care , pentru Romania, a insemnat instaurarea bolsevismului de tip sovietic si degradarea Romaniei de la statutul de putere regionala la cel de pasalic agricol sovietic. O data cu aurul, rusii ne-au furat si masinile unelte si utilajele ultramoderne din fabrici si uzine. Vanzarea de la Yalta catre comunisti a
  produs Romaniei pagube imense ,comparabile cu cele ale unui bombardament nuclear.

  Cei care ne-au vandut atunci sunt si acum calare pe noi ,sa ne jefuiasca ,recte perfidul Albion si clica iudeo-masona. ATENTIE ROMANI , vi se fura tara !

 22. Pingback: Germania datoreaza Romaniei peste 18 miliarde de euro | www.sroscas.ro

 23. Referitor la CONTRACT GERMANIA-ROMANIA 1939
  http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19390323-1.pdf
  sau
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-08-20-7710485-0-contract-1939.pdf
  Referitor la
  Ulla Jelpke, DIE LINKE.
  Journalistin, Diplom-Soziologin, Volkswirtin – BUNDESTAG
  http://www.bundestag.de/bundestag/abgeordnete17/biografien/J/jelpke_ulla.html
  Chiar daca unii cred ca BNR-ul este … COMUNIST, si tot trebuie sa ne cerem drepturile. De ce sa nu fim si noi … mai evrei decat evreii, care au descoperit ca au datornici din timpul razboiului al doilea Mondial. Acelasi lucru putem sa facem si noi. Doar avem si noi … evreii nostri ! Nu credeti ?!

 24. Cred ca nu ar trebui ceruti bani de la germani. Banii ar lua cai necunoscute noua celor de rand.
  Cel mai bine ar fi daca i-am “obliga” sa munceasca pentru noi: sa ne construiasca infrastructura rutiera si feroviara, sa ne modernizeze aerodromurile (ca aeroporturi nu prea se pot numi), sa ne creeze o infrastructura corespunzatoare in ceea ce priveste sanatatea, etc. Totul cu forta de munca germana, cu gandire germana.
  La sfarsit poate ar mai ramane ceva bani sa cumparam si o clasa politica de la ei.

 25. daa,politicienii germani au grija sa nu risipeasca miliardele contribuabilului harnic si cumpatat si o sa fie de acord sa plateasca ceva de pe vremea lui noe!

 26. Pingback: Stam sau nu cu fundul pe o creanta de 18 mld. euro ? | Urban Iulian

 27. Cand ne-a predat lectia asta la istorie, proful ne-a spus ca sovieticii au rezolvat “problema”
  Tot ce aveam noi de platit nemtilor in contul clearingului urma sa le platim sovieticilor pentru ca erau banii nemtilor si astia erau invinsi deci banii lor erau “prada de razboi”
  Tot ce aveau ei de achitat catre noi … tot prada de razboi si deci tot spre Moscova.
  Ma intreb de ce ‘impuscatu deshumat” a tinut sa sublinieze la C XIV ca sunt unele state cu care nu s-au semnat tratate de pace la sfarsitul razboiului.
  Mie mi-e mai groaza ca o sa plateasca si o sa spulbere astia banii pe prostii decat ca nu o sa plateasca.

 28. Pingback: Tweets that mention Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 » Dan Popa -- Topsy.com

 29. Pingback: INTERESANT: Germania datoreaza BNR intre 18 si 100 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 « Saccsiv's Weblog

 30. Off-topic:
  1. Pe un alt blog am participat la o “disputa” verbala cu un alt Victor. Intrucat toate comentariile apareau sub acelasi nume, nu e de mirare ca situatia a dus la confuzii in randul cititorilor, dupa primele “replici” nemaifiind clar cine ce sustine.
  Urmare a acestui fapt (pt a evita repetarea sa) am hotarat ca de acum inainte pe toate blogurile pe care comentez sa nu mai postez sub numele “Victor”, ca pana acum, ci – dupa cum poate fi constatat – sub cel de “VictorCh”. (Asta NU inseamna ca adresarea catre mine la comentarii ar trebui sa se schimbe DECAT in cazul concretizarii riscului aparitiei a inca cel putin UNUI alt Victor la comentariile pe marginea aceluiasi articol.)
  2. Intrebare: Sub noua “haina” a blogului, nu puteti , va rog, sa oferiti abonare SI prin email newsletter SI la articolele nou aparute, nu numai la comentarii? Multumesc!

 31. Pingback: Radu Golban, cel care a descoperit datoria Germaniei catre BNR: Daca nu as crede in posibilitatea recuperarii acestor bani nu m-as fi angajat in acest demers | Buna dimineata

 32. Pingback: Scurte | Claudiu

 33. O mica observatie: “Insasi Ministerul de Finante din Germania”….nu cumva e “insusi” avand in vedere ca “minister” e de genul masculin?

 34. Pingback: Sold ispititor « Aurel Soare

 35. Pingback: Germania are catre BNR o datorie veche de 70 de ani, in valoare de peste 20 miliarde euro – BNR nu a solicitat niciodata acesti bani

 36. Pingback: LIU WEI,PIANISTUL FARA MAINI,INTERPRETEAZA MAGISTRAL PIESA ”MARIAGE D’AMOUR ”( DE RICHARD CLAYDERMAN), LA ”CHINA’S GOT TALENT ” « "HAI, ROMANIA ! "-BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI by MARIN MIHAI & T

 37. Pingback: Romania este in drept sa recupereze 18 miliarde de euro de la Germania | www.sroscas.ro

 38. Pingback: Contractul PDF descoperit de Radu Golban prin care Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro : Nasii

 39. Pingback: GERMANIA ESTE DATOARE VANDUTA ROMANIEI CU DATORII NEACHITATE DINTR-UN CONTRACT DERULAT DUPA 1939 ! « CER SI PAMANT ROMANESC

 40. Raspuns lui “geo” :
  Daca va referiti strict la tipul de Minister se poate folosi genul “feminin” (Ministerul de … Finante – o finanta, doua finante), dar daca ve referiti strict la denumirea acelui minister, aveti dreptate (cum si functia unei femei este tot … de genul Masculin – Doamna …. Ministru). Dar este ceva prea “neimportant” fata de subiectul acestui articol. Nu credeti ! Problema este daca vom reusi sa scoatem acei bani de la germani si nu … daca stim sa vorbim Romaneste pe un topic al unui “site” deschis pe “on-line”. Se pare ca … tineti mai repede cu germanii decat cu romanii si ar trebui sa “marturisati” de la inceput ca sunteti impotriva romanilor, care isi cauta … dreptatea (indiferent “nuanta … politica”, de care fac atata CAZ unii), uitand ca acei bani nu vor avea “culoare politica”, ci vor fi bani … ai POPORULUI ROMAN (chiar daca unii dintre Politicieni vor incerca sa-i … “deturneze”, pentru ca primesc mai multi bani din afara, decat cei de la … Parlamentul Romaniei) !

 41. Pingback: economity.com

 42. Pentru GIGI:

  Cei de la BNR sunt niste incapabili. Parca ar exersa sau perfectiona dramaturgia unei cautari prin pivnite si dosare dupa exrtas de sold care astepata sa fie gasit. Soldul a fost confirmat de catre organizatia mondiala numita BANCA PENTRU REGLEMENTE (rap. nr. 14 / 1944) din Basel si de MF a Reichului in arhiva (R2/222 din Berlin. Fiecare muritor de rand, are acces la aceste surse. Ar mai fi si ACADEMIA ROMANA / INSTITUTUL DE ECONOMIE NATIONALA, “EVOLUTIA ECONOMICA A ROMANIEI Cercetari statistico istorice 1859-1947”, Editura Academiei Romana / Bucuresti 2000. Datele academiei NU DE LA BNR PROVIN?????????

  Intrebare este in legatura cu prevederile trataului de pace de la Paris din 1947. Doar Art. 28 aliniat 4 ne da rapsunsul la aceasta problemea.

 43. Pingback: Sarlatani si metafizicieni se inghesuie la datoria Germaniei catre Romania, de aproape 20 de miliarde de euro. Roncea: Eugen Anca, “recuperatorul Tezaurului”, nu mai are loc de BNR, SRI si SIE. Dan Popa: Ce mai face dl. Gelu Voican? | Victor R

 44. Pingback: Datoria Germaniei faţă de România Mare,o analiză legată de contextul actual « CER SI PAMANT ROMANESC

 45. Pingback: Eventuale izvoare de bani la bugetul de stat | Henrich.ro

 46. citez: “BNR, la randul ei, achita in lei romanesti exportatorilor…” Intrebare: Cine erau acesti exportatori si de ce s-ar confuda ei cu Romania? E ca si cum ai zice ca miliardarii de azi, care s-au imbogatit fara munca, ar fi totuna cu noi, amarestenii.

 47. Hmm .. daca stau bine si ma` gandesc pana si americanii au sa plateasca catre Romania o suma colosala.. nu doar aproximativ 19 mld .. cat reiese din acest topic cu privire la datoria germaniei catre Romania… dar deh .. saraca.. tara.. bogata… Romania!

 48. Un articol foarte bun – nu inteleg de ce parerile de mai sus sunt in pare parte negatice. Cui nu ii place sa nu citeasca, sau sa gaseasca ceva mai bun. Eu personal am aflat ceva nou – stiam ca Germania este una dintre tarile cu cele mai mari datorii externe, daca nu tara cu cele mai mari datorii, insa nu stiam cat datoreaza si daca datoreaza ceva si Romaniei. Sunt curioasa, cate alte tari ne datoreaza bani si cand ii recuperam.

 49. In legatura cu cele afirmate mai sus de initiatorul topicului, nu pot decat sa fiu de acord, mai ales ca Germania ne-a mai tras clapa chiar dupa Primul Razboi Mondial (vezi afacerea Bancii Generale a Tarii Romanesti, cea care a emis leii-hartie din timpul ocupatiei).

 50. daca asta e pe bune… ma gandesc ca urmatorul cocsacar-alias-presedinte al romaniei ar putea sa rezolve problema simplu… ii dau germanii un bugatti si 2 pipitze si asta se face ca uita de datorie.

 51. Pingback: Datorie de miliarde de euro a Germaniei către România - Atlas Geografic

 52. Pingback: Datorie de miliarde de euro a Germaniei către România - Loon.ro

 53. Ma indoiesc ca acest contract poate fi executat dintr-un motiv simplu: la 23 august 1944 Romania a intors armele impotriva Germaniei, calcand grosolan tratatul de alianta cu ea și declarandu-i razboi, gest ce a generat pierderi enorme de vieti omenesti, materiale si tehnica de lupta. In timpurile noastre, daca Rusia a incalcat tratatele internationale si a anexat Crimeea nu mai primeste navele MIstral pe care ea le-a platit si pentru care exista un acord.

 54. Pe de o parte in tratatul de pace se mentioneaza ca nu sunt incluse “contractele si obligatiile de dinainte de 1 sept 1939” pe de alta parte livrarile si obligatiile de plata (facturile) au avut loc in cea mai mare parte dupa 1 sept 1939 (iar intarzierile la plata au inceput prin 1943).

  E clarificat dpdv juridic ca intreg contractul asta (si toate obligatiile de plata izvorate din el, inainte sau dupa 1 sept 1939) e exclus din acordul de pace? Mie nu mi se pare.

 55. Am citit recent o carte referitoare la schimburile economice romano-germane,, ungaro-germane in timpul WWII. Potrivit autorului – Larry Watts, mi se pare – schimburile economice au urmat o dinamica relativ uniforma (vanzari vs. achizitii). Mai mult, nemtii au platit spre sfarsitul conflictului majoritatea importurilor de petrol in aur. Valoarea importurilor-exporturilor in RM este putin relevanta pentru ca moneda a avut curs fortat in timpul razboiului (oricum, pe piata neagra, un dolar sau un franc elvetian avea o valoare mult mai mare decat cea oficiala). Nu retin valoarea exacta a datoriei Gremaniei in RM, dar raportat la valoarea totala a schimburilor si va paritatea reala scazuta a RM fata de alte valute in 1944, cele 18 miliarde pretins datorate m-i se par cam multe.
  Simple aberatii.

 56. Pingback: Germania datoreaza BNR peste 18 miliarde de euro. Banii reprezinta datorii neachitate dintr-un contract semnat in 1939 | DOSARELE TIMPULUI

 57. SA FIE CHEMATA IN JUDECATA GERMANIA LA CURTEA INTERNATIONALA DE JUSTITIE HAGA PENTRU RECUPERAREA DATORIEI ROMANIEI DE 18 MILIARDE DE EURO

Leave a Reply