Politicienii nostri par a se imparti in doua tabere tot mai bine conturate: cei prosti si cei care vor sa prosteasca. Azi, despre pensii

Propunerile venite dinspre PSD mi se par de o tulburatoare naivitate politica si de o obraznicie economica pe masura. De la zecile de mii de euro oferite capsunarilor care se intorc sau cresterea salariilor profesorilor, pana la recenta declaratie a lui Ponta cu privire la neimpozitarea veniturilor sub 1000 de lei, masurile gandite de liderii PSD  vor ramane in antologia stupiditatii economice. Azi am sa ma opresc la partea de pensii, urmand ca maine sa iau la purecat problema salariilor.

In primul rand, prin renuntarea la impunere, Statul pierde bani. Lucru pe care nu si-l poate permite in acest moment. Pensiile sub 1000 de lei sunt ca numar cele mai multe. Uitati-va pe graficul alaturat (sursa datelor este Consiliul Fiscal) si spuneti-mi ce mai ramane de impozitat daca se renunta la pensiile de pana in 1000 de lei. Asta, una la mana.

Doi. In 2006, cam ce incasam din contributii, dadeam pe pensii. Luam pe tanda, dadeam pe manda. Din 2006, treaba s-a imputit. Plateam tot mai mult de la buget si adanceam deficitul pe pensii. Nimeni nu a scos atunci nicio vorba. Nici Puterea, nici Opozitia, doar BNR a venit cu mici parabole la care ziaristii au zambit si atat.

Pentru cei care vor date mai riguroase, atasez un alt grafic, ca oameni suntem. 🙂

Intentia prezidentului PSD da bine electoral, dar prost economic. Cum sa adancesti un deficit care si asa sta sa crape? Si mama e pensionara si stiu bine ca orice pensionar si-ar dori sa aiba mai mare nenorocita aia de pensie. Pensionarii au si ei dreptatea lor, chiar daca euforia cresterii pensiilor a fost alimentata la limita debilitatii economice de catre politicieni. Vorba lui nea Cercelescu: “Pensiile nu vor scădea cu 15%, dar au curajul cei care au tot plâns pe umerii pensionarilor să le spună cu cât li se va reduce puterea de cumpărare în urma creşterii cu 5 procente a TVA? Fiţi siguri că nu vor face aşa ceva. Sunt laşi. Dacă românii cred că oricare partid parlamentar, care s-ar afla la putere, ar fi capabil să menţină salariile şi pensiile la nivelul actual, fără să ducă inflaţia la 15% şi cursul la 6 lei pentru un 1 euro, se înşeală amarnic. Drama pensionarilor abia începe.”

Nu mai discut acum despre raportul dintre punctul de pensie si salariul mediu brut sau despre sustenabilitatea acestuia. Prefer sa dau un alt grafic.

Pensionarii au, cum spuneam,  toate motivele să fie revoltaţi. Patru din cinci au pensii atât de mici încât te minunezi cum reuşesc să supravieţuiască. Cât timp au lucrat, ei au cotizat pentru a avea din ce trăi la batranete. Numai ca  banii respectivi nu au intrat într-un fond din care să li se plătească acum pensiile. Sistemul actual de pensii din România se bazează pe principiul compensării între generaţii. Practic,  persoanele care muncesc finanţează pensiile curente ale celor care şi-au pierdut capacitatea de munca .

A renunta la impozitarea pensiilor sub 1000 de lei inseamna a gasi alte surse de finantare a bugetului. A arunca o masura din asta in piata fara a spune de unde bani mi se pare de un infantilism periculos. Pana la urma, revin la o mai veche idee. Cand un politician inept vine cu o tampenie, chiar nu ai cum sa il penalizezi? Inafara prostiei cu sanctiunea prin ne-acordarea votului…

PS Derapaje cu duiumul observ si la politicienii Puterii. Nici PDL nu exceleaza la capitolul coerenta economica, ci dimpotriva.  Cel mai trist e ca politicienii nostri par a se imparti in doua tabere tot mai bine conturate: cei prosti si cei care vor sa prosteasca

16 thoughts on “Politicienii nostri par a se imparti in doua tabere tot mai bine conturate: cei prosti si cei care vor sa prosteasca. Azi, despre pensii

 1. Pingback: Politicienii nostri par a se imparti in doua tabere tot mai bine conturate: cei prosti si cei care vor sa prosteasca. Azi, despre pensii | Buna dimineata

 2. PDL_ul mai vrea una in freza de la Curtea Constitutionala. Clientul nostru stapanul nostru … 🙂

 3. Imi place PS-ul, mai indulceste acreala articolului. Impozit progresiv sta scris pe bannerul PDL. Dar cum poti sa aplici formula dusmanului?

 4. Foarte interesanta orbire. Asadr, dumneavoastra nu vedeti de unde sa iei bani, daca nu de la prapaditii care abia isi duc zilele?

 5. Problema pensionarilor e ca nu au ce manca. Cea mai grava problema. Si ca nu au medicamente. Asta se poate compensa, oarecum, prin infiintarea unor economate “pe bune”. Adica niste magazine, unul pe cartier, care sa fie gestionate de stat sau de vre-o fundatie, si care sa vanda produse alimentare fara TVA si fara adaos comercial persoanelor care au pensia mai mica de o suma data. Bineinteles, cantitatea de produse per om trebuie sa fie limitata: un sistem asemanator cu cota de pe vremea lui ceausescu.

 6. Pingback: Cat de sustenabila e propunerea de ne-impozitare a pensiilor sub 1000 de lei? | Buna dimineata

 7. Bine , nu impozitam venituri mai mici de 1.000 lei . Fie ca se numesc pensi sau salarii !
  De unde scoatem diferenta de bani necesara ?
  Unica solutie , impozit progresiv , cresterea altor taxe si impozite plus impozitarea veniturilor care scapa acum fiscului ! O debirocratizare a statului urmata de reduceri mari de personal cu efect benefic la cheltuielile bugetare ar fi o alta masura complementara .
  Doar ca aceste reforme se fac cind economia “duduie” . Anticiclic . Noi sintem inca in faza prociclica , criza + reduceri de salarii si personal . Pe termen scurt se amplifica criza in o spirala distrugatoare !
  Nici un partid politic nu intelege aceste probleme . Sint in totalitate minati de gindul ciolanului !

 8. INS zice ca anul trecut in octombrie, 1.4 milioane de salariati au castigat mai putin de 1.000 de lei brut, iar dintre pensionari, 79% au pensii sub 1.000 de lei (3.7 mil persoane).
  Adica vorbim despre 5 milioane de potential votanti pe care Ponta vrea sa ii castige, iar oamenii astia nu se prea intreaba de unde o sa ia PSD-ul banii.
  Ne intrebam noi, dar noi nu aparem la TV 🙂

 9. Pentru VALA: Achizitiile publice…Cum au aparut unii politicienmi acuzand achizitiile publice ce vad ca au prins. La necunoscatori. Achizitiile publice actuale sunt MAI MICI ca cele practicate de liberali si sunt necesare pentru functionarea diferitelor parti ale statului. Slabirea statului = bucuria lui Vantu & Co. Ma intreb daca intelegeti ce cititi sau scrieti…

 10. Cam alambicata postarea …
  Daca citesti, intelegi ca – la acest moment – in Romania, pensiile sub 1000 lei sunt impozitate.
  Ce se intelege din expresia “prin renuntarea la impunere, Statul pierde bani” ?
  Dar prin expresia “propunerile venite dinspre PSD …” ?…
  De fapt , Statul pierde ce nu are, iar “propunerile venite dinspre PSD” sunt o reactie la alta propunere, a “primului economist al tarii” (vezi Moromete) de a impozita TOATE pensiile, inclusiv a celor sub 1000 lei ; mai precis “propunerea PSD” e o contrapropunere, un indemn la status-quo.
  Cine / ce este “Statul” ? Sa ne amintim o definitie / expresie a lui Tudor Vladimirescu …
  Dar …
  – cind BNR (Banca Nationala a ROMANIEI !) cumpara jeep-ane …
  – cind Administratia Prezidentiala cheltuieste cit tot Senatul, iar bugetul ei s-a dublat …
  – cind se fac investitii absolut naucitoare si la preturi exagerate …
  – cind cheltuim aiurea bani pentru promovarea a nimic …
  – cind in Romania in 20 de ani s-au facut averi pe care altii (in America, Europa occidentala, etc) le realizeaza in multe generatii …
  – etc., etc. (s-o mai zic si pe aia cu cheltuielile si dimensionarea “serviciilor’ ?) …
  atunci STATUL, adica NOI, ce cistiga ?
  In tarile civilizate (unde presa critica derapajele guvernantilor, nu le cinta osanale !), prin masurile sociale se plateste si un tribut (taxa) pentru pacea sociala …
  Numai la noi, presa (cu blogerii ei) ii critica pe cei din opozitie pentru ce se intimpla cu actul de guvernare …
  Doamne fereste, miine, pe unul care ajunge la disperare, fara serviciu si o bucata de piine (nu din vina lui !) il apuca amocul si da in cap pe strada …
  Atunci cum e ?…

 11. De cate ori vad o subliniere a faptului ca PSD s-a purtat ca un partid de dreapta in 2000-2004 si ca PNL+/-PD ca stanga in 2005-2009 vad negru in fata ochilor.
  Foarte deranjanta e si lancezeala in a lua o decizie de impozitare a oricui altcuiva decat a firmelor in ultimii 2 ani.

 12. @ costica

  1. inteleg ca esti bugetar … te-as da afara …azi
  2. or fi mai mici achizitiile alea …dar sunt adevarata sursa de smenuri …
  3. inca mai crezi ca vantu e principala problema ? …. probabil ca mai crezi si in mos craciun
  4. slabirea statutului ? … te referi la statul roman straveziu si impotent ?
  5. achizitiile publice intaresc statul ?… nu ma intreb daca intelegi ce citesti sau scrii… stiu ca nu o faci

 13. Mi se pare mie sau chiar e ciudata toata povestea cu impozitarea pensiilor. In momentul in care s-au retinut cotizatiile actualilor pensionari, li s-a retinut si impozit pe salariu.
  Poate spuneti ca actualele pensii se platesc din cotizatiile actuale, dar si salariile ce le genereaza sunt impozitate, astfel nu vad de ce s-ar impozita acesti bani de 2 ori. Nu sunt pensionar, dar nu imi convine cand banii mei… sunt impozitati si re-impozitati

Leave a Reply