Traderul beat care a miscat pretul petrolului din mouse. Si alte minunatii din presa straina de azi

Un dealer beat care a scumpit pretul mondial al petrolului cu doi dolari “din mouse” a fost amendat de autoritatea de supraveghere din Marea Britanie cu 72.000 de lire si a fost  dat afara de compania pentru care lucra ( PVM Oil) si careia i-a produs o gaura de 6 milioane de lire. Traderul a cumparat 7,13 milioane de barili intr-o singura noapte, dupa ce a baut mai mult decat putea duce.

Spania urca si ea TVA, iar El Pais scrie despre efectele  care vor fi in economie. Merita citit articolul macar pentru calmul cu care e abordata problema. Nimeni nu se isterizeaza, nimeni nu urla ca o sa crape samd. Drept e ca la ei urca cu doua pp, da` parca totusi sunt mai normali.

Merita citit articolul asta

Euro este si va ramane moneda oficiala a Greciei, spune ministrul lor de Finante intr-un interviu care merita si el lecturat.

Astazi sunt asteptate inca o parte a masurilor de austeritate pe care Franta le va pune in practica. Presa scrie despre disponibilizari ale bugetarilor, circa 100.000 de dati afara, din care 16.000 din invatamant.

Presa elvetiana escrie despre averea pe care o lasa in urma fondatorul imperiului Swatch, dar am gasit si un interesant interviu cu un bancher vechi, care vorbeste despre schimbarile din industrie, despre criza samd.

Paradoxurile crizei. Desi are un somaj ridicat, peste 73.000 de locuri de munca din Belgia nu isi gasescu ocupantii. Economistii lor spun ca de vina sunt salariile mari pe care le pretend belgienii, mai précis o inadecvare a ofertei de munca cu cererea, din prisma contraprestatiei financiare. Culmea e ca o buna parte dintre locurile de munca disponibile nu cer pregatire de specialitate. Da` tot degeaba. Reamintesc aici ca in urma cu vreo doua saptamani, Patronatele belgiene au cerut un pact national prin care salariile sa se duca putin in jos, masura care ar permite si infiintarea de noi locuri de munca.

Ca tot veni vorba, ma uitam ieri peste un comunicat dat de Statistical or, unde se arata ca barbatii belgieni sunt mai des amenintati de femei decat invers, sunt mai des injurati, iar in privinta violentelor, raportul e aproape de 1:1. Nu e usor sa fii barbat in ziua de azi, poa` sa zica cine ce-o vrea!

Americanii au renuntat la una din propunerile din legea privind reforma sectorului financiar, mai eact la taxa care ar fi adus 19 miliarde de dolari. Lobbyul puternic al industriei a invins.

In Franta, Carrefour isi reinventeaza conceptual. Va fi ceva total diferit de ceea ce e acum. In Romania…da` mai bine nu zic nimic. J

Banca Nationala a Serbiei  functioneaza dupa reguli schimbate. Poate cea mai importanta schimbare e ca Presedintele il va numi pe guvernator, si nu Parlamentul. Vezi cum comenteaza FT asta

Sau citeste  o analiza despre sectorul bancar european in WSJ. Vezi cum si cat  injecteaza Spania in banci, ce fac germanii si care sunt perspectivele.

4 thoughts on “Traderul beat care a miscat pretul petrolului din mouse. Si alte minunatii din presa straina de azi

 1. Vai de mine cat scandal ca la noi e isterie cu cresterea TVAului. Pai e normal. Din 2 motive la noi e isterie si in Spania nu:
  1. La noi creste cu 5 la ei cu 2
  2. (cel mai important) In Spania cresterea a fost anuntata cu aproape un an inainte (http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aZTrMS7L5dpE) nu cu 5 zile ca la noi. Deci predictibilitatea e in copaci.

  Offtopic: Mi-a placut cum se mira domnu’ ministru’. Ca cica cat dureaza sa schimbi tvaul intr-un soft. Tot 2 lucruri:

  1. Parca dumnealui era ala care zicea ca nu se pricepe la calculatoare
  2. Ia sa faca domnii de-acolo o estimare de timp: cat dureaza modificarea TVAului in cele cateva sute de mii de case de marcat, avand in vedere ca modificarea nu o dace vanzatorul ci o firma specializata care are cativa angajati. Oare se incadreaza in 5 zile?

 2. Pingback: Tweets that mention Traderul beat care a miscat pretul petrolului din mouse. Si alte minunatii din presa straina de azi » Dan Popa -- Topsy.com

 3. E aberant in ce lume traim. Si e si mai aberant ca nu facem nimic sau nu putem face!? Un dealer beat poate influenta atat pretul la carburanti, altii pot influenta mult bursa printr-o ‘greseala’, etc. In ritmul asta nu va mai trece mult pana ca un tip beat sa produca o criza mondiala de unul singur ( tot din greseala cica) – greseste niste cifre la un computer si apoi o lume intreaga intra in panica si incepe sa vinda si tot asa, o spirala duce la o criza majora. Chiar tre sa suportam toate astea?

 4. Pingback: Cat au scazut asigurarile in Romania? Deutsche Bank, perchezitionata. Ryanair va vinde locuri in picioare. Plus alte minunatii de prin presa straina. » Dan Popa

Leave a Reply