De luni incepe reforma yuanului. In loc sa se aprecieze in fata dolarului, s-ar putea deprecia

Decizia chinezilor de a flexibiliza progresiv cursul yuanului  ar putea sa duca nu la aprecierea lui fata de dolar ci dimpotriva, sustine un economist. Pe economist il cheama Nouriel Roubini si nu mai vreau sa insist asupra predictiilor sale.
Luni, yuanul (sau renminbi)va flota in fata dolarului in functie de alti parametri. Chinezilor li s-au cerut insistent sa faca ceva cu yuanul, ca nu se mai poate. China a promis reforme si le va face incepand chiar de luni. Premierul Canadei le-a multumit printr-un comunicat. Americanii rasufla si ei mai usurati. Insa numai pana luni.

Daca euro se va deprecia in continuare in fata dolarului, e de asteptat ca si yuanul sa urmeze aceeasi miscare. Comentariile economistului american vin dupa ce un consilier- membru al comitetului de politica monetara- al Bancii Centrale (Populare pe numele ei) a Chinei a declarat ca  yuanul s-ar putea deprecia si nu aprecia in fata USD.  “Chiar daca ar lasa moneda lor nationala sa se aprecieze in fata dolarului, aceasta apreciere nu ar fi prea mare, intrucat s-ar reduce excedentul comercial, cresterea economica ar incetini iar agitatia pe piata muncii ar creste, lucru pe care China l-ar accepta cu greu”, mai spune Roubini.

3 thoughts on “De luni incepe reforma yuanului. In loc sa se aprecieze in fata dolarului, s-ar putea deprecia

 1. Chinezii, crezi ca vor inflatie? Sau vor excedent comercial ca sa le creasca muntele de dolari din curte? Era de mult timpul sa lase yuanul sa se aprecieze. Poate ai observat ca si Elvetia a inceput sa-si lase francul sa se aprecieze, nasol de cei care au credite in franci elvetieni.

 2. Moneda chineza va flota pe aceleasi principii ante 2008, cind a fost legata de dolar !
  Aceste reguli sint strict realizate de guvernul chinez si deci , o iluzie a crede ca va fluctua absolut liber ! Mai degraba strict secret !
  De remarcat ca avem si o crestere de salarii in China , cu procente de 30-40 % .
  Ca urmare , clasica inflatie care va urma , va impiedica o eventuala apreciere a monedei pe termen lung. Deci , mai degraba o apreciere scurta urmata de o depreciere pe termen lung !
  Sa nu uitam ca esenta capitalismului chinez este salariul redus (in echivalent valuta dolar).
  Fara acest atu, China pierde mult la export si deci , excedentul comercial se reduce .
  E de vazut pina la ce nivel sint de acord sefii chinezi sa accepte o reducere lunara de intrari nete de valuta care sint excedentare de zeci de ani !

 3. O clarificare suplimentara . Inainte de 2008 , moneda chineza nu era strict legata de dolarul USA ! A fost decisa acesta legatura in 2008. Asa cum in 2009 a fost stabilita flotarea monedei in baza unui “cos” valutar , incluzind (printre altele ) si euro ! NICIODATA nu a fost clarificata oficial compozitia acestui cos valutar si procentele acordate fiecarei valute!

Leave a Reply