Arabii nu renunta. Au pus bazele Uniunii Monetare. Urmeaza sa isi faca moneda proprie

Prin 2008, au decis sa isi faca Uniune Monetara. Am scris la vremea aceea. In 2009 au pornit la drum. Am scris si atunci. Astazi au decis: Guvernatorul Băncii centrale din Aradia Saudită (Sama), Muhammad Al-Jasser, va fi primul presedinte al Consiliului Monetar al Golfului, entitate care se estimează că va fi precursoarea unei Băncii centrale a Golfului.
Nu are rost sa spun ce implicatii are o moneda a arabilor, in contextul economic actual. Probabil ca miza e mult mai mare decat o anticipeaza unii. Ararbii au copiat modelul chinez de a cumpara aproape tot ce se vinde si desigur, ceea ce conteaza. Teoretic, economia araba este mai sanatoasa decat a Chinei, care ar putea avea o problema in cazul in care capitalurile straine se retrag. Deja investitorii straini din China dau semne de nerabdare. In cazul statelor din Golf, arhitectura financiara este la inceputuri.

Adjunctul Bancii Centrale va fi guvernatorul Băncii centrale a Bahreinului, Rasheed al-Maraj, a anunţat marţi Muhammad Al-Jasser, la o reuniune a celor patru state din zona Golfului Persic, care participă la proiectul monedei comune: Arabia Saudită, Bahrein, Qatar şi Kuweit.

Şefii Băncilor centrale din cele patru state producătoare de petrol din Golful Perisc au lansat, marţi, un Consiliu Monetar al Golfului, care ar urma să pună bazele unei bănci centrale regionale şi să pregătească lansarea unei monede unice în conformitate cu un plan pe zece ani.

Reuniunea inaugurală organizată marţi în capitala Arabiei Saudite a fost prima reuniune oficială a celor patru guvernatori cu colegii lor din Oman şi Emiratele Arabe Unite, după retragerea acestor două state, anul trecut, din programul monedei unice.

N

2 thoughts on “Arabii nu renunta. Au pus bazele Uniunii Monetare. Urmeaza sa isi faca moneda proprie

  1. Chinezii au productie, tehnica si populatie obisnuita cu munca.

    Arabii au doar petrol. Inca mai au. O singura inovatie adevarata in domeniul energetic le-ar pune pe butuci “economia”. Constienti fiind de faptul ca petrolul e pe duca, la fel ca si valoarea dolarilor in care si-au facut rezerve, incearca sa salveze ce se mai poate…

Leave a Reply