Un ex-trezorier roman al Citi a fondat o Loterie “verde”

Alexandru Ragalie are 25 de ani. A lucrat ca analist financiar la Citi, in departamentul de Trezorerie al bancii. Acum vreo doi ani a decis sa plece pentru un an in Republica Dominicana, de unde a urmat calea Vienei. Nu despre pasiunea pentru calatorii a lui Al vreau sa povestesc, ci despre o initiativa care mi s-a parut numai buna de a scrie despre ea.
Al a fondat o „Loterie verde”. O loterie online non profit dedicată proiectelor de sustenabilitate! Practic, banii generati din businessul asta sunt direcţionaţi către proiecte şi iniţiative din sustenabilitate! Biletele loto se pot cumpăra online. Sistemul genereaza automat un număr RNG (random number generator) influenţat de zgomotul atmosferic! Ca sa-l citez pe Al, planeta decide numărul câştigător!

18 thoughts on “Un ex-trezorier roman al Citi a fondat o Loterie “verde”

 1. Pingback: Un ex-trezorier roman al Citi a fondat o Loterie verde | Telepedia

 2. Pingback: Un ex-trezorier roman al Citi a fondat o Loterie verde

 3. Romanul e foarte inventiv cand vine vorba de japca.
  “Sistemul genereaza automat un număr RNG (random number generator) influenţat de zgomotul atmosferic! ”
  Da-mi voie sa nu cred aberatia asta deoarece:
  – zgomotul atmosferic e puternic influenta de zgomotul cosmic (care e constant)
  – RNG-urile adevarate costa de la 25.000 eur in sus

 4. “Did you know that most of the lotteries put only 30 to 50% of the revenues they get from selling tickets into the winnable jackpot?”
  50% pun si la wintheplanet, deci nici o diferenta pana aici.
  80% din cealalta jumatate din “revenues” merge in proiecte, adica 40% din totalul incasarilor. Parca la Loteria Romana era ceva de genul 25% merg la sport, cultura, dar e o informatie care trebuie verificata. Pe site-ul loteriei, la legislatie scrie ca din “profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit” “minimum 60%, pentru finanţarea construcţiei de locuinţe pentru tineret şi săli de sport şi a următoarelor construcţii: Arena Sportivă Polivalentă şi Sala Naţională Sportivă Polivalentă”
  Teoretic, la wintheplanet ai putea sa alegi unde merge profitul, acei 40% din incasari.
  20% din profit pentru dezvoltari ulterioare mi se pare cam mult, mai ales ca 20% din 100.000e nu e totuna cu 20% din 1.000.000e
  Si oare ce impozite se aplica? Din tara castigatorului sau din tara unde isi va avea sediul firma de loterie? Nu intra in conflict cu monopolul national al loteriei de stat in unele tari?

 5. Salut Dan,

  Daca ai timp, si daca ai cunostinte prin AIESEC, verifica un pic si trecutul domnisoarei Olivia Capatina, co-initiatoarea acestei loterii. Fosta presedinte a AIESEC BRASOV a fost exclusa din organizatie pentru ca a folosit banii asociatiei in scop personal. Am putea trece cu vederea aceste lucruri daca dansa n-ar fi avut experienta in domeniu… dar se intampla ca ea sa fie chiar ex-vicepresedintele de Finance al organizatiei… Oare care sunt sansele ca acest lucru sa se repete…. ? Si care sunt sansele ca intreaga “loterie” sa nu fie altceva decat un alt scam pe internet…. ?

  Faptul ca termeni precum “green”, “sustainability”, “planet”, “crowd-funding” sunt folositi intr-un proiect nu-mi inspira deloc incredere… Mai ales cunoscand trecutul domnisoarei…

 6. Eu il cunosc personal pe acest personaj, numit in anumite cercuri si “Raga”. Si desi nu mi-a fost niciodata foarte drag, as pune un pariu destul de consistent ca e bine intentionat si bine gandit sistemul asta.

  Evident fiecare crede ce vrea, dar cum mentalitatea ca toata lumea vrea sa fure si ne insele nu o sa ajungem prea departe. Mi se pare ca e mai constructiv sa pornesti de la presumtia de nevinovatie.

  @Radu: Probabil la tine la scoala post liceala de arte si meserii va invata ca zgomotul e constant, dar eu am citit in abecedar ca “zgomotul” prin definitie e aleator… ca altfel l-am numi semnal sau camp sau ce mai vrei tu.

 7. Loteria asta e la fel de reala ca si faptul ca a fost analist financiar la Citi? sau, mai tare, trezorier… Minciuni!!! n-a fost nici una, nici alta… de ce trebuie sa-i ‘infloriti’ pozitia?

 8. Draga anonim,

  Multumesc pentru senzationalismul tipic romanesc pe care il arati.

  Nu am ascuns niciodata ceea ce s-a intamplat acum 4 ani si nu o voi face nici acum.
  A fost o greseala si am platit pentru ea.

  Pentru a nu asocia imaginea si greselile mele din trecut cu Win the Planet, am decis ca cea mai buna cale este sa nu mai fac parte din echipa. http://wintheplanet.com/blog/2010/03/farewell/

  Spor in activitatlie constructive pe care le dezvolti si tu in timpul tau liber,
  Olivia

 9. @S.

  Really.
  Daca te uiti pe site-ul pe care tocmai l-ai indicat ai sa vezi ca proiectul e initiat de Dr. Mads Haahr, lector la Facultatea de Informatica si Statistica din Dublin si membru IEEE si ACM. Sper ca esti constient ce relatii are si ce usor i-ar fi venit sa gaseasca sponsorizare.

 10. Pingback: Energreen : Un blog mai curat. Articole, opinii, comentarii, pe teme ecologice : Românii pregătesc o loterie “verde”

 11. @marius: Ma scuzi ca nu ti-am explicat unde e constant : transformata Fourier (continutul in frecventa – singura caracteristica matematica pasibila de a influenta generarea de numere aleatoare)

  Asta a fost pe intelesul tuturor sper

 12. Nu vreau sa percepeti comentariul meu ca fiind rautacios dar din pacate Romania e plina de oameni care stiu sa isi creeze o imagine pe baza lipsei de informatii a altora. Sa analizam un pic profilul de pe Linkedin: http://at.linkedin.com/in/aragalie

  Daca tanarul ne-ar putea vorbi un pic de cele 2 CRM-uri implementate cu MS Access la Citi 🙂 Eu personal rulez un ERP in Excel si un sistem de document management bazat pe Word. Ironia asta e generata de faptul ca persoana se prezinta ca “Business Operations and Sales Consultant” la o firma de dezvoltare software.

  Am lucrat ca fx dealer la o banca din top 5 RO. Ulterior am avut ocazia sa fiu un potential client pentru derivativele celor de la Citi si nu numai. Pe parcursul intalnirilor cu ei au venit in medie 4 persoane din care cea mai tanara prezenta intotdeauna capabilitatile aplicatiei web cu nimic mai complexa ca un banal internet banking. Asadar tanarul “trezorier” nu prea poate fi numit astfel, a facut ucenicie de vanzari de produse de trezo si nu a lucrat ca dealer la Citi deci nici nu avea card de acces in sala de dealing.

  Iar ca sa faci analize de P&L la o multinationala tie Dane nu ti-ar trebui mai mult de o saptamana petrecuta langa cineva cu experienta in asa ceva. Imi permit sa spun asta pentru ca am colegi de varsta lui pe care eu i-am vazut invatand in compania unde lucrez.

  Si cel mai amuzant este sa spui ca te recomanda antreprenoriatul cand tu nu ai incercat nimic pe cont propriu pana la varsta asta, mai precis ai lucrat doar in multinationale.

  Cireasa de pe tort: Traffic Assistant la Tempo Advertising o denumire pompoasa pentru un angajat care are grija ca salariatii sa ponteze la timp.

  Dane imi pare rau sa spun ca te-au pacalit de data asta.

 13. De-ar reactiona si politicienii nostri asa de prompt precum Olivia… Din pacate pe unii greselile ii urmaresc. Altii si le acopera cu altele si altele la nesfarsit 🙁

 14. Pingback: Un ex-trezorier roman al Citi a fondat o Loterie verde – 11748th Edition « RP stiri

 15. Pingback: Noutăţi – 29martie-05aprilie 2010 « Project Romania

Leave a Reply