Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci:” Clientii decedati trebuie tratati diferit.”

Bancile dau credite. Creditele sunt luate de clienti. Dupa ce acestia le iau, clienti isi cumpara diverse lucruri sau investesc banii. Apoi clientii mor, ca nu sunt hailandari. Creditul lor insa continua sa traiasca. Creditele le supravietuiesc, cum ar veni, titularilor. Daca in momentul in care te-ai mutat la cer nu ai restituit bancii banii imprumutati, iti dam o veste buna si una rea. Aia buna e ca e o singura veste rea. Aia rea e ca banca nu pierde, prostule. Ce face ea, banca?
Citez din manualul de colectare al unei institutii bancare draga mie. „Conturile care intra in aceasta strategie sunt trimise de catre Ofiterii Colectare Credite, cand este identificat decesul clientului. Clientii decedati trebuie retrasi din strategiile obisnuite de Colectare si trebuie tratati diferit. (subl. mea- DP)
Scopul principal al acestei strategii este de a recupera datoria de la familia decedatului.

„Ofiterul Colectare Credite trebuie sa obtina certificatul de deces pentru a confirma decesul si a marca permanent clientul in sistemul bancar”, se mai spune in manual. Cu alte cuvinte, daca de Halloween sau cand decedatul paraseste incinta si vrea si el un overdraft, cel de la ghiseu sa stie ca e marcat ca fiind decedat si nu poate sa-i dea credit, indiferent de giranti.
„Daca contractul de credit o permite, Ofiterul Colectare Credite va contacta co-debitorul / garantul si-l va convinge sa plateasca datoria, iar actiunile de colectare obisnuite vor fi reluate in functie de zilele de restanta”, se mai arata in document. Daca nu exista co-debitor / garant, ofiterul, va contacta familia clientului pentru a afla detalii despre mostenitor si pentru a verifica daca familia se va ocupa de datorii”, conchide autorul manualului.

VIP-uri
VIP-urile sunt acele persoane carora le imprumuti umbrela cand e soare , iar cand ploua le ceri umbrela plus o dobanda de sa le stea statutul de VIP in gat. De VIP-uri nu se ocupa orice neamprost. La VIPuri suna numai Coordonatorul echipei. Diferente mari intre VIP-uri si oamenii obisnuiti nu sunt. Esti VIP numai cat timp banca profita. Cand VIP-ul ajunge un scapatat, i se blocheaza si lui cardurile, conturile samd. Atata doar ca i se comunica asta cu mult mai mult respect.

Ordinary people

Daca ionsa nici VIP nu esti si nici fantoma, ai mare grija. Ofiterul de colectare”poate institui retineri/interdictii de debitare pe orice cont al aceluiasi titular care inregistreaza restante mai mari de 31 de zile pentru orice produs . Solicita celor de la Administrare Credite retragerea sumelor din conturile curente ale clientilor si alocarea lor in contul restantelor inregistrate; Va incerca recuperarea unei sume cat mai mari din debitul acumulat de client.

Din acest motiv rata de contact trebuie sa fie ridicata, practic trebuie sa elimine toate posibilitatile de colectare amiabila: sa contacteze toate persoanele implicate in contractul de credit, anagajatorii lor etc. Ofiterul Colectare Credite trebuie sa abordeze o atitudine ferma astfel incat sa isi atinga scopul propus.
Conturile curente a caror suma restanta este mai mica de o anumita suma minima stabilita
periodic (de exemplu 10 RON) nu intra in baza de date a Departamentului Colectare Credite.

Cine scapa totusi?

De asemenea conturile ce au depasit limita de overdraft, dar gradul de utilizare (calculat ca raport intre suma utilizata si limita de overdraft si exprimat procentual) este mai mic de 103% si numarul de zile de restanta este mai mic de 30, nu intra in aceasta baza de date. Limita de descoperire de cont odata retrasa NU poate fi repusa, clientul trebuie sa achite datoriile pe care le are fata de Banca si, ulterior, poate aplica pentru obtinerea unei noi limite de descoperire de cont.

56 thoughts on “Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci:” Clientii decedati trebuie tratati diferit.”

 1. sa vezi ce fain e cand te baga in baza de date a Departamentului pentru ca nu ai platit taxa de administrare a cardului de credit! taxa de care nu stiai pt ca nu erai in tara. si nu nu ti-ai luat bani din contul curent pt a acoperi taxa, desi aveai mai mult decat suficient. evident, din cauza intrarii in baza de date nu mai ai voie sa primesti niciun credit sau overdraft. minunat, nu?! asta mi s-a intamplat mie la Raiffeisen si demonstreaza obtuzitatea celor de la respectivul Departament.

 2. la semnarea creditelor pe care le am eu (personale si ipotecar) am semnat si o asigurare de viata pe care o platesc in fiecare luna. sa inteleg ca in cazul nefericitului meu deces ofiterii colectare credite se vor duce la mama mea indurerata sa o puna sa imi plateasca in continuare ratele? nu vor utiliza asigurarea mea de viata?

 3. cu creditele bancare nu este de joaca
  daca iti doresti in viata mai mult decat poti duce ajungi sa platesti cu varf si indesat
  mai rau este ca ajung sa plateasca si cei din familie, rude, daca tu nu esti in stare sa-ti achiti datoria
  eu nu m-as pune co-debitor

 4. Pingback: Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci: Clientii decedati trebuie tratati diferit | Telepedia

 5. Apropo de credite si morti… riscul financiar se asigura, riscurile asigurate fiind cel de neplata plus cel de deces sau boala. Asta implica un cost suplimentar pentru banca, cost care oricum se regaseste in cuantumul ratei. Alternativ, pentru creditele ipotecare, se poate face asigurare de viata cesionata in numele bancii.

  … sau, ma rog, asa ar trebuii sa fie. In realitate, daca dai credite in bezna mintii, e putin probabil sa gasesti o firma de asigurari dispusa sa-ti asigure riscul financiar. Mai ales in timp de criza. Rezultatul = debitul nu este al tau, ci al urmasilor urmasilor tai, de acum pana in vecii vecilor sau pana la vanzarea creantei.

 6. Pingback: Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci: Clientii decedati trebuie tratati diferit | Webtrafic News

 7. “Daca nu exista co-debitor / garant, ofiterul, va contacta familia clientului pentru a afla detalii despre mostenitor si pentru a verifica daca familia se va ocupa de datorii”
  Asta nu inseamna neaparat ca familia continua sa plateasca. Ci poate doar ca inainte sa lichideze garantia (de ex. apartamentul), recuperatorul ii intreaba pe aia daca nu sunt dispusi sa preia ei creditul si sa continue sa plateasca…

 8. Hai sa nu generalizam. Multe din credite au in structura lor de garantii o asigurare a debitorului inclusiv in caz de deces. Bancile, daca au o astfel de posibilitate, se indreapta impotriva asiguratorului. Si aproape peste tot s-a introdus asigurarea de viata.
  Da bine un articol de genul asta la masa de cititorii, dar e departe de practica din majoritatea bancilor. Nu ca n-ar fi si exceptie, dar regula e departe de ce se sustine in acest material…

 9. newsflash… banca nu are niciun drept sa ceara familiei decedatului, plata creditului. o sa incerce spunand ca trebuie, ca e bine, fara sa spuna ca e obligatoriu, dar legal nu are niciun drept in acest sens.

  creanta catre banca se stinge odata cu decesul creditorului.

 10. In cazul decedatilor este importanta modalitatea in care mostenitorii fac acceptarea succesiunii. Daca acepta pur si simplu – ca tot romanul – devine debitor alaturi de decedat si plateste toate datoriile acestuia, inclusiv , banci, impozite etc – adica buna de plata si de executat toata viata. Daca insa accepta mostenirea sub beneficiul inventarului – banca sau orice alt creditor isi recupereaza creantele, daca poate, si ceea ce ramane revine mostenitorilor.
  Asta ar trebui ca fiecare sa discute cu notarul si ar trebui in societatea noastra sa existe tipul de educatie care sa conduca spre institutia notarului de familie.

 11. deci, băi băieţi, toate creditele sunt acoperite de o asigurare de viaţă a debitorului. toate creditele sunt reasigurate prin lege la trei reasigurători.aşa că familia plăteşte dacă e fraieră ş dacă nu cască ochii ! orice contract e reziliat în cazul care una din părţi decedează. deci, staţi flexaţi !

 12. Nene, ai facut drept la scoala? Probabil nu, altfel aflai ca nu poti sa mostenesti de la decedat doar drepturile, mostenesti si datoriile. In momentul in care faci succesiunea, automat preiei datoriile si banca are tot dreptul sa-ti ceara sa platesti creditul. Solutiile sunt: cea enuntata de Liana mai sus sau sa renunti la dreptul de mostenitor.

  Daca tot vrei sa vorbesti de sistemul bancar ca e de…, macar nu veni cu populisme din astea. Altfel, ce faci tu nu se numeste informare ci instigare!

  Daca iti faci asigurare pe langa credit, asiguratorul preia riscul acesta, altfel e normal si logic sa se mute datoria pe mostenitori.

 13. 1. Nu este nevoie ca raposatul sa vina la ghiseu si sa cera efectuarea unor tranzactii bancare. Succesorii de drept sau “de fapt” ai unui client decedat care au acces la informatiile privind codul PIN sau care au fost imputerniciti sa faca operatiuni in contul decedatului, pot retrage sume in dauna altor mostenitori si in dauna statului care nu mai incaseaza taxe de succesiune la acele sume.

  Ceea ce este insa foaaarte interesant este de unde si cu ce drept isi inchipuie autorii instructiunilor ca banca poate obtine certificatul de deces.

  2. Garantii si co-debitorii raspund solidar cu raposatul si este perfect normal ca banca sa se indrepte catre ei atunci cind – din motive obiective – nu isi mai pot recupera debitul de la debitorul principal. Mostenitorii defunctului care accepta mostenirea o accepta atit ca active cit si ca pasive, deci cu tot cu datorii, fie si sub beneficiu de inventar cum spunea si Liana.

  Evident, mostenitorii care accepta succesiunea trebuie sa se convinga ca banca nu si-a recuperat deja debitul prin executarea unei politie de asigurare. In caz afirmativ, daca banca insista totusi ca ei sa plateasca debitul este o incercare de imbogatire fara just temei, sanctionata de lege, si, ca sa nu isi piarda timpul prin instante cu juristii bancii, trebuie sa sesizeze abuzul la BNR si la Protectia Consumatorului. Ar fi trebuit sa ni se spuna si ce prevad instructiunile in eventualitatea in care exista o polita de asigurare pe viata in favoarea bancii.

  3. Daca vorbim de practicile bancilor sint multe de reprosat ca si in cazul altor “firme serioase” din peisajul comercial autohton. Faptul insa ca un client isi neglijeaza o parte din obligatiile fata de banca obliga la rindul ei banca sa ia masuri pentru a-si proteja interesele proprii (de fapt ale actionarilor si creditorilor sai).

  4 Haide totusi sa dam cu batul atit ci si acolo unde intr-adevar este corect, pentru a nu decredibiliza

 14. 4 Haide totusi sa dam cu batul atit ci si acolo unde intr-adevar este corect, pentru a nu decredibiliza prin interventii frivole criticile temeinice ce se pot aduce practicilor bancare de la noi si, eventual, din lume.

 15. Cunosc cel puţin două cazuri în care, deşi exista asigurarea de deces bancile respective au solicitat, pentru o perioadă de timp, urmaşilor să plătească. Şi poate sunt eu prea suspicios dar nu cred că a fost vorba de doar de neglijenţă ci de şi o politică, după cum au decurs negocierile. Probabil, de fapt precis, ca în orice relaţie cu companiile de asigurare, şi băncile negociază contractele la nişte costuri care depind şi de numărul evenimentelor asigurate produse. Pe româneşte, atâta timp cât pot obţine de la moştenitori (cărora nici nu li se pomeneşte ceva de contractul de asigurare şi nu au suficientă educaţie financiară şi juridică pt a declina solicitarea băncii sau pur şi simplu se bucură că au primit o moştenire şi li se pare că nu dau de la ei dacă achită restanţa către bancă, este mult mai simplu aşa), nu vor fi induse alte costuri/tarife de societatea de asigurare la negocierea următorului contract. În plus, acelaşi client neinformat este mai uşor de convins să achite diverse costuri suplimentare legate de creditul iniţial decât societatea de asigurări care va plăti exact ce este prevăzut.
  La ridicarea unor solicitări şi probleme simple din partea urmaşilor băncile în cauză au renunţat.
  Ata nu ar fi valabil, evident, în cazul deceselor neacoperite de asigurare sau pt moştenitorii care nu au cerut succesiunea sub beneficiu de inventar şi care vor trebui să achite datoria respectivă.

 16. lucian, poate-mi spui tu ce risc preia asigurătorul ?şi dacă preia riscul de deces al titularului creditului poate ne explici despre deschiderea şi acceptarea moştenirii sub rezervă !

 17. Mama mea a decedat acum doua luni si avea un credit la BRD. Am cautat contractul si am anuntat banca despre deces. Deoarece lucrez in domeniul asigurarilor, stiam ca exista si o asigurare de viata. Cei de la banca mi-au spus ca sa le trimit pe fax copia certificatului de deces si sa astept ca voi primi de la AVIVA un plic cu instructiuni. Asa s-a si intamplat, am primit un plic in care era un formular pe care l-am completat si l-am retrimis la AVIVA impreuna cu o copie legalizata a certificatului de deces. Dupa 3 saptamani am primit scrisoare de la AVIVA ca au varsat banii in contul BRD. In concluzie, este important ca mostenitorii sa stie ca exista aceasta asigurare pentru care se plateste si ca trebuie sa se foloseasca de ea.

 18. Ce spuneti de faptul ca un cont curent nu poate fi inchis decat de titular, chair daca la momentul deschiderii lui au fost numiti si imputerniciti?

 19. Pingback: Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci: Clientii decedati trebuie tratati diferit – 10418th Edition « RP stiri

 20. o intrebare:
  In cazul in care BCR asigurari asigura riscul de deces pentru un credit de nevoi personale BCR, asiguratorul ar trebui sa acopere si comisionul de rambursare anticipata pentru acest credit, nu-i asa?
  Suma n-a fost una mare (doar vreo 200RON) dar e o chestiune de principiu: Ar trebui sa-i priveasca pe ei (BCR asigurari +BCR) daca-si dau bani unul altuia “anticipat” sau “in rate”

 21. o intrebare
  stie careva daca, dupa ce titularul a decedat banca are dreptul sa perceapa dobanda in continuare? Tatal meu a decedat acum 2 luni, avea un overdraft la banca raiffeisen, desi am anuntat decesul contractul a ramas activ si se percepe lunar dobanda (15%)…si mi s-a spus ca de luna viitoare se va percepe o dobanda de 35% pt ca nu am bani sa achit toata datoria sau 10% din suma…

 22. Nu-s avocat, insa, din pacate, cred ca pot face asta…
  Mostenitorii legali mostenesc , o data cu bunurile, si datoriile… Mostenitorii au dreptul sa refuze
  mostenirea (nu stiu care e termenul legal exact pentru asta), insa asta implica si bunurile nu numai datoriile…
  Contractul dintre banca si decedat devine un contract valabil intre banca si mostenitorii sai…

 23. (completare)…
  Intr-o lume normala, overdraftul ar trebui sa fie asigurat de o asiguare de viata platita din dobanda de overdraft, caz in care mostenitorii n-ar trebui sa aiba de-a face cu datoriile …
  Cum e la raiffeisen, nu stiu. Poate citesti cu atentie contractul de overdraft si gasesti vreo portita legala sa nu platesti…(Ca de exemplu: comision pentru plata facuta de terti, pe care ai dreptul sa-l refuzi, etc)

 24. Era un card de salariu si a facut overdraft (3 salarii) si nu avea asigurare, cel putin asa mi s-a spus de la banca. In posesia contractului nu ma intrat inca, am solicitat o copie la banca insa mai dureaza pana o primesc…Succesiune nu am facut, singura mostenire este o jumatate de apartament si momentan nu avem de gand sa il vindem….Stiu ca mostenitorii preiau atat activul cat si pasivul, eu vreau sa platesc acel credit insa nu cred ca este legal sa ramana activ si sa se percepaa dobanda in continuare. Eu asta nu inteleg, de ex daca moare si sotul supravietuitor si copii, creditul ala traieste pana cand? pana moare toata familia? Plus ca nu mi-au trimis nimic in scris, imi spun doar telefonic ca asa este legea dar ca nu scrie in contract ca se percepe dobanda daca titularul a decedat…

 25. Sunt garant la un credit al carui titular a decedat.Banca nu m-a instiintat ca trebuie sa platesc(exista si o polita de asigurare deces),dar a transmis dosarul la o firma de recuperare care imi da nenumarate telefoane si-mi tot spun ca eu trebuie sa platesc.Nu este obligatia mostenitorilor sa plateasca?Dupa un an si jumatate de la deces aflu ca am de platit.E corect?Mentionez ca eu am anuntat banca de decesul titularului imediat dupa deces.Verbal ,nu aveam si nu am nici acum o copie dupa certificatul de deces.Inca se mai poate depune dosarul pentru incasarea asigurarii.Daca ne se plateste asigurarea,cine va trebui sa plateasca totusi la recuperatori?garantul sau mostenitorii?

 26. vreau sa stiu de ce vine notificare de plata a unui credit bancar dupa ce titularul a decedat .a fost anuntata banca despre decesul acestuia
  de ce se mai platesc asigurarile acelea?.cine va trebui sa plateasca?daca acesta nu avea mostenitori nu a fost insurat ..doar tatal lui de 80 ani

 27. @RREDYN
  banca o fi fost anuntata… dar societatea de asigurari care a asigurat creditul pentru riscul de neplata a fost anuntata? Sau, daca cumva creanta a fost vanduta… firma de recuperare a fost anuntata? Anuntul a fost facut prin posta cu confirmare de primire? sau pe fax cu confirmare de primire? Anuntul continea si copie dupa certificatul de deces?

 28. am si eu o problema cu ge money, de fapt sotia. parintii ei au decedat la un interval de 1 an unul de altul. de mostenit a ramas apartamentul in care locuiau. s-a facut succesiunea si sotia a ramas unic mostenitor al apartamentului (mai are un frate vitreg care a renuntat la mostenire in schimbul banilor primiti pe partea care i se cuvenea). soacra mea avea un credit la ge money (110 lei/luna). de cand a decedat nu s-a mai platit rata lunara. acum au inceput sa sune de la ge money si sa intrebe de mostenitori. la firma unde a fost angajata (au intrebat daca are copii, i s-a raspuns negativ), m-au sunat si pe mine (m-au intrebat ce legatura era intre noi, eu spunandu-le ca am fost vecini si daca mai stiu ceva de familia respectiva, raspunsul meu fiind negativ). ce pot face ei daca nu dau de nimeni din familie. daca se primeste ceva prin posta avem de gand sa nu primim ceva din parte lor, ma refer aici la vreo recomandata. din credit mai sunt de achitat cam 1200 lei, adica un an din cei 4 pe care a fost facut creditul. ce pot ei sa faca daca nu gasesc pe nimeni cu care sa ia legatura. creditul am vazut ca nu avea asigurare. ce ar putea la o adica sa execute ei? prin creditul asta a fost achizitionata o plasma de 106 cm, in valoare de 3000 lei. pana la urma am zis sa vin sa-si ia plasma inapoi. presupun ca 10 mil tot mai valoreaza.

 29. @florinyxd: Nu-s avocat dar problema o vad asa:
  Dat fiind ca sotia este unic mostenitor,, dpdv legal ea preia si obligatiile de plata. Daca indivizii nu dau de voi, raman cu paguba, In schimb, daca va gasesc e foarte posibil sa recupereze in instanta atat paguba cat si penalitati/cheltuieli de judecata care pot fi destul de usturatoare. Si puteti primi o hartie direct de la executorul judecatoresc (ca urmare a procesului efectuat in lipsa paratului).
  Eu as fi platit cei 1200 lei LA INCEPUT tocmai pentru ca e o suma relativ mica. Penalitatile si bataia de cap de dupa e mai mare. Acum, dat fiind ca a trecut deja un an, cei 1200 s-au trensformat deja intr-o suma mult mai mare asa ca-i dificil de dat sfaturi. Probabil ca exista si un termen de prescriere. Poate reaspunde un avocat la asta.
  Sunt insa convins ca daca dau de voi, n-or sa fie multumiti doar cu plasma inapoi, Or sa ia cu siguranta si cei 1200 lei si penalitatile,
  N.B.. Chiar datele de-aici care par suficient de detaliate pot starni interesul unuia mai zelos de pe acolo.

 30. @tudor: si daca respectivul mostenitor nu a avut cunostinta de acel credit la momentul cand s-a facut succesiunea? adica la vreo 3 luni dupa decesul titularului de credit. creditorul nu ar trebui sa instiinteze in scris de intarzierea platii ratei? eu asa stiu. daca am intarziat mai mult de 2 saptamani la plata am fost notificat in scris. am avut credit la cec si nu platisem 2 saptamani pt ca aveam de gand sa achit integral creditul si imediat am fost notificat de lipsa platii. asa si cu astia. i`m just saying.

 31. Buna ziua. Am si eu o intrebare!Mama a avut un credit la BCR,3000 Ron, cu dobanda trebuia sa dea inapoi 4300 Ron.A avut si asigurare de viata.a platit bancii suma de 1680 Ron,dupa care a decedat.Banca a fost informata de deces, am pus si dosarul.Nu avea nici girant, ea era singura care a semnat actele.Acum ma suna o firma de recuperare zi si noapte, ca eu-singura fata- la parinti, sa platesc creditul inapoi!Traieste si tatal meu, dar nu are nici un venit,eu il ajut pe dansul, nu poate si nici nu vrea sa plateasca creditul inapoi.Nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu,cand nu am luat nici un ban,numele meu si semnatura mea nu figureaza nicaieri.De ce sunt atunci asigurarile?Multumesc frumos si astept un raspuns de la dumneavoastra

 32. am un credit la bcr ,si plus de aceasta am asigurare pe viata.in cazul in care decedez sotia mai este obligata sa plateasca in continuare intreaga suma ,sau poate de loc ?multumesc.ori poate numai o parte.

 33. pentru a scapade datoriile defunctului, sau mai bine zis pt a nu raspunde cu intreg patrimoniul , inclusiv cel strict personal, mostenitorul are 2 variante – acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, cand patrimoniile , cel al defunctului si cel al mostenitorului nu se confunda (la acceptarea pura si simpla a mostenirii patrimoniile devin un singur patrimoniu distrinct), sau daca defunctul lasa in urma sa doar pasive, sunt si asemenea cazuri, se poate face renuntare la mostenire- cel ce renunta se considera ca niciodata nu a fost mostenitor. Termenul de manifestare a optiunii succesorale este de 6 luni, deci in acest timp mostenitorul trebuie sa decida ce metoda de acceptare a succesiunii alege sau poate sa renunte. Pentru o mai buna intelege a mecanismului executarii silite puteti citii in Codul de Procedura Civila – cartea 3 – despre executarea silita partea cu executarea in contra mostenitorilor.

 34. Am si eu o problema tata a facut in 2008 un credit la raiffeisen in 2010 el refinantand creditutl iar in 2011 a decedat problema e ca asigurarea nu era inclusa in rata lunara si nici la creearea creditului nu s-au cerut bani pentru asa ceva iar asigurarea nu a fost platita acum banca ne suna si ne cauta sa platim creditul dar nimeni nu a semnat ca , creditor sau coplatitor acum mama este obligata sa plateasca banca desi nu a semnat nimic ? avand conditii mareriale aproape inexixtente ?
  Astept raspuns , multumesc.

 35. buna seara! am si eu o problema in 2008 am facut un imprumut la banca volksbank , pt. seful meu garantand ca plateste el ratele pana la sfarsit.din 20011 ianuarie , nu a mai platit nimic pana in prezent noiembrie 2011 , am un act la notar cum ca el se angajeaza sa plateasca tot creditul.e valabil?
  ce ramane de facut? va multumesc. astept raspuns.

 36. Buna seara! Am o problema. Ma poate sfatui cineva? Sotul meu a murit cu 4 ani in urma. A avut un credit pentru nevoi personale la raiffeisen cu polita de asigurare pe viata platibila lunar. Am anuntat banca si firma de asigurari la 4 zile dupa deces. Firma de asigurari a restituit imprumutul dupa 5 luni de la anuntare, timp in care banca a continuat sa ia dobanda. Eu nu am fost nici garant, nici co-platitor. De 4 ani de zile primesc facturi lunare de la banca pentru restituirea acestei dobanzi. Consider ca banca trebuia sa sisteze orice activitate economica din momentul anuntarii evenimentului sau sa comunice si sa recupereze si dobanda ce a curs pana la achitarea imprumutului de catre firma de asigurare. Ce trebuie sa fac pentru a nu mai fi stresata lunar de banca? Trebuie sa platesc eu sau banca trebuie sa recupereze banii de la firma de asigurari? Va rog, daca se poate temeiul legal. Multumesc!

 37. Am o intrebarare:
  un parinte a facut un credit de nevoi persoanele, creditul are asigurarea de viata obligatorie, parintele a decedat, copii trebuie sa plateasca ratele creditului dupa moartea parintelui?
  multumesc

 38. Buna ziua, Sotul meu a murit cu putin timp in urma, are un card de salariu cu Overdraft (descoperit de card ) in valoare de 8400ron la BRD, ce se intampla cu acei bani. La Overdraft se face asigurare de viata, nu stiu??? Multumesc. Astept un raspuns.

 39. Buna ziua.Am si eu o intrebare,unchiul meu are 2 credite la 2 banci BRD si Raiffesen Bank si a decedat acum o saptamana,as vrea sa stiu daca banca ne sileste pe noi nepotii sa platim datoriile atata timp cat el nu are copii nici nevasta ,nu am semnat in contracte nimic ,nu suntem giranti,nu a luat cu noi creditele,nu are casa,nu are masina.Pe vremea aceea cand a luat creditele era casatorit dar a divortat,deci creditele le-a luat cu fost nevasta iar ea nu vrea sa auda de asa ceva,nu vrea sa plateasca datoriile desi cu ea a luat banii.Ce se poate face in aceasta situatie,noi nu vrei sa-i platim datoriile atata timp cat nu ne-am folosit noi de acele imprumuturi.Va multumesc

 40. Buna ziua ; o nelamurire sau poate o intrebare sau un sfat ; “tatal meu vitreg” (mama mea nu a fost niciodata cununata cu el – concubinaj ) a decedat in urma cu citiva ani – are un cont la Raiffasen Bank ; a fost casatorit si a divortat ; copii lui traiesc – fata in tara , baiatul in strainatate (daca intra in tara il ia politia pe sus) – copii lui nu au fost interesati niciodata de soarta lui – de aceea poate a si survenit decesul (paralizare toate partea stanga si probleme cu alcool-ul), mama “tatalui meu vitreg” traieste ; ca si mostenire el nu a avut nimica – deci copii lui au mostenit doar numele ; asa ca ce se intimpla in acest caz?! banca a sunat la adresa la care era trecut in buletin – eu ca si grad de rudenie – nu am nici un grad ; co-platitor nu exista, de girat nu a girat cu nimica , asigurare nu cred ca exista in caz de deces (creditul cred ca a fost facut prin 2003/2004) – sincer nici nu stiu citi bani sau ce fel de rata a avut – iar in alt caz , daca avea datorie la banca – normal vine plic in posta sau somatie sau ce stiu eu altceva – dar nu a venit nimica

 41. in luna iunie tatal meu a decedat dar a lasat in urma o datorie,un credit la raiff.avand si asigurare de viata.cei de la alico asigurari niste neoameeni au spus ca era bolnav cd as luat creditul si nu i se va plati datorfia.acum cei de la banca ne silesc liuna de luna pe noi adica pe mine si pe mama care nu avem nici pensie de urmas nici salar eu sa pletim rata mai dep[arte,altfel sustin ei ne vor lua casa.este adevarat?nu sepoate face nimic in taRa asta?

 42. BUNA ! AM O MARE PROBLEMA ! DE 5 LUNI SUNT SEPARATA DE SOTUL MEU.MENTIONEZ CA INCA NU AM DIVORTAT SI AVEM IMPREUNA O FETITA DE 1 AN JUMATATE.EL ARE CREDITE LA 3 BANCI.MAI NOU A DAT SI MAI TARE IN PATIMA ALCOOLULUI SI VREA SA SE OMOARE.CHIAR AZI MI-A ZIS CA VREA CA IN TERMEN DE 15 ZILE SA ANUNT BANCILE.IN CAZUL IN CARE CHIAR SE OMOARA,CHIAR DACA EU NU SUNT CO-DEBITOR SI N-AM UAT PARTE CU NIMIC LA CREDITELE LUI,MA POT PUNE PE MINE SA FETITA SA LE PLATIM?AJUTATI-MA VA ROG CU NISTE RASPUNSURI!DACA PUTETI,CONTACTATI-MA PE: ioana_vulcaneana_only4u@yahoo.com

 43. IN PLUS,PE LANGAFAPTUL CA NU SUNT CO-PLATITOR,EL A LUAT CREDITELE INAINTE SA NE CASATORIM.OR SA MA OBLIGE PE MINE SA PLATESC DATORIILE LUI CARE SI LE-A FACUT?VA ROG AJUTATI-MA!SUNT DISPERATA!

 44. Va rog, poate ma sfatuieste cineva.
  Sora mea a decedat recent, lasand un sold (overdraft) la o banca oarecare, de aprox 4800 de lei. Nu stiu daca pentru acest credit a fost incheiata vreo polita de asigurare. Am doar contractul de credit, destul de sumar intocmit. In acest contract nu se face vreo referire la existenta vreunei polite de asigurare, dar se mentioneaza ca “imprumutatul se obliga sa sa garanteze creditul si dobanzile aferente cu cesiunea veniturilor de incasat, conform contractului de garantie nr … / data … si cu bunurile sale patrimoniale(mobile sau imobile)”.
  Langa contract nu exista atasat niciun contract de garantie. De aemenea, avand in vedere natura creditului (overdraft) si valoarea acestuia, nu cred sa se fi facut ipoteca pe apartament.
  Am fost la o agentie a bancii cu certificatul medical constatator al decesului, sa intreb ce este de facut.
  Foarte amabili, mi-au spus ca o sa caute dosarul de credit, dar intre timp, cineva din familie sa le aduca certifictul de deces si un angajament de plata pentru diferenta ramasa restanta in cazul achitarii partiale de catre societatea de asigurari.
  Foarte draguti, noi sa le ducem documentele care sa ateste decesul, sa ne angajam la plata restantelor, practic sa le facem toata treaba, dar fara ca macar sa ne confirme daca exista o asemenea polita de asigurare.
  Am inteles ca absolut toate creditele au o polita de asigurare si ca daca se dovedeste decesul din cauze naturale a titularului (pentru acesta ar fi nevoie de acel certificat medical constatator al decesului), banca trebuie sa solicite societatii de asigurare sa acopere valoarea sumelor ramase neachitate.
  Am suspiciunea ca banca o sa solicite atat o eventuala despagubire de la asigurator, cat si recuperarea soldului de la mostenitori. Imi intemeiez aceasta suspiciune pe faptul ca desi noi am mers la banca deschisi, cu documentele in mana, ne-au dus cu vorba, fara sa ne dea nici macar o confirmare berbala a variantei cu despagunirea.
  Rog pe cineva in cunostinta de cauza sa-mi dea cateva sfaturi. As vrea ca in masura in care se poate sa ma prevalez de acesta asigurare, pentru ca urmasii surorii mele sunt doua fete tinere, cu venituri la limita si care in mod sigur nu au beneficiat de nimic din acel overdraft al surorii mele.
  Multumesc si astept sfaturi de la persoane avizate.

 45. Buna seara ,
  Sotia mea a decedat si avea un card de credit la Credit Europe unde mai avea vreo 500 lei de plata , eu le am dus certficatul de deces si mi a zis ca eu sunt mostenitorul si sa achit creditul . Mi a zs ca se deschide taxa de sucesiune si eu preiau activul si pasivul .
  Intrebarea mea este cine deschide taxa de succesiune si pentru ce bunuri se deschide taxa de succesiune ??? noi nu avem nici un bun luat in comun ,stateam in casa parintilor si nu avem nimic pe numele nostru .
  Va rog , daca se poate un raspuns . As fi recunoscator , Va multumesc anticipat!

 46. Buna ziua!
  Va rog frumos ,daca cineva este in masura sa ma consilieze in problema pe care o am cu o banca:Anul trecut ,sotul meu a fost diagnosticat cu cancer in faza terminala,depistat tarziu,a facut un imprumut de nevoi personale la o banca,pentru a incerca sa se salveze.Dupa 9 luni a decedat,am anuntat banca,am dus toate documentele cerute,inclusiv istoricul bolii,si,intrucat creditul l-a luat dupa ce a fost depistat cu aceasta boala,firma asiguratoare i-a respins plata politei catre banca.Mentionez ca acest credit nu are giranti,coplatitori si nici nu am girat cu garsoniera pe care o am .Din ce am citit mai sus am o dumerire,cum poate afla banca care sunt mostenitorii legali daca eu nu am facut succesiune deoarece in urma sotului nu a ramas nimic,decat aceasta datorie catre banca(garsoniera fiind a mea inainte de a ma casatori) ? Daca exista o cale legala de a ma obliga sa-i platesc creditul?Exista o cale legala de a-mi pierde garsoniera ?Venitul meu este de 500 lei/luna,va multumesc anticipat

 47. am si eu o intrebare ….tata a murit acum 5 ani ….mi.a lasat casa mie cand am facut actele pt casa avocata care a lucrat cu actele a zis ca el in contu mai are ceva bani si trebuie sa ma interesez si nu stiu unde atunci nu mam interesat ac era imediat dupa moartea lui si nu am luat in considerare ce mi-a sups dumnea-ei ….imi puteti spun daca e posibil sa vad cat mai are in cont si daca i mai pot recupera?cum sa fac?….imprumutu a fost facut de o banca ce a preluato raiffaisn bank si nu a vrut sa ne dea infosrmati acolo va multumesc ast rasp

 48. Buna ziua am si eu o intrebare ….tata a murit acum 5 ani ….mi-a lasat casa mie cand am facut actele pt casa avocata care a lucrat cu actele a zis ca el in contu mai are ceva bani si trebuie sa ma interesez si nu stiu unde atunci nu mam interesat ca era imediat dupa moartea lui si nu am luat in considerare ce mi-a sups dumnea-ei ….imi puteti spun daca e posibil sa vad cat mai are in cont si daca i mai pot recupera?cum sa fac?….imprumutu a fost facut de o banca ce a preluato raiffeisen bank si nu a vrut sa ne dea informati acolo va multumesc ast rasp

 49. buna seara.
  am nevoie si eu de o informatie. in 2007 sotul meu a luat un credit de nevoi personale (cu dobanda variabila)la Piraeus in valoare de 20.000 euro (pentru a achita un altul la o alta bamca). acum 5 luni el a decedat, iar eu nu am mai putut plati in aceasta perioada nimic. dar intentionez sa discut cu banca, pentru ca am primit niste informatii cum ca nu ar avea asigurare de viata, cu toate ca in contract este specificat ca imprumutatul mandateaza banca sa incheie in numele sau o asigurare in caz de deces si banca e beneficiarul acetei polite. pentru mine e clar, dar de ce spun ei altceva???

  1. aveti ceva informatii despre aceasta banca? eu nu am stiut atunci ce vrea sa faca si nu sunt trecuta pe niciun act, nu apar pe nicaieri, dar parintii mei sunt speriati de executare silita.

  2. si dc o vor tine mortis ca nu cuprinde asigurare si ca trebuie sa platesc, calea cea mai buna ar fi, din ce am citit, sa mentin rata si sa reduc perioada? sau ce sfat imi dati? ati mai intalnit aceasta problema?

  multumesc anticipat

 50. buna as avea o intrebare sunt vaduva de 4 ani sotul meu a avut un credit la o banca cu buletinu eu nu am fost giranta eu am trimis prin facxs certificatul de deces dupa 4 ani sunt hartuita de recuperatori sa platesc creditul ce as putea sa fac in legatura cu asta multumesc

 51. Buna ziua ,

  Sotia mea a decedat acum 2 ani (cancer ) , iar pana sa se imbolnaveasca si a facut un card de credit la Credit Europe. Si a luat un leptop in rate si cand s-a intamplat necazul mai avea de plata vreo 600 lei . Dupa aceea m-am dus la banca cu certificatul de deces ,iar acestia mi au spus ca trebuie sa achit eu suma ca sunt mostenitorul. Eu nu inteleg despre ce mostenire este vorba pentru ca nu am avut nici un bun comun . Si de atunci tot primesc notificari pe numele ei sa achite suma restanta ca si cum ar trai si ca i-ar face oprire pe salariu … etc . Va rog un raspuns .(deci mentionez ca nu am avut bunuri uate impreuna , iar mama si tata nu avea )

 52. Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante….etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???

 53. Tatal meu a decedat acum 4 ani jumate,avea un credit la Brd,nu avea asigurare,nu am facut succesiunea,in care suntem implicati eu ,fratii si mama,ce se poate intampla daca facem succesiunea,a lasat o casa in mediul rural si cateva terenuri,multumesc

 54. Și în cazul meu de exemplu, tata sa sinucis anul trecut din cauza creditelor avea mai multe de care noi restul familiei nu eram conștienți și în care nu erau trecute ca girant casa/mașină/terenuri și proprietățile sunt ale amândurora (mama și tatăl meu). De unul dintre el am scăpat au înțeles ca nu au ce face ca noi nu știam de cea ce făcut el și eu renunțat. Dar totuși a rămas overdraft-ul de la brd care tot insistă și tocmai ce am citit ca prima dată trebuie să ia legătura cu co-debitorul/garantul și în cazul în care acesta nu există se caută moștenitorii. Mă poate lămuri și pe mine cineva în legătură cu asta, adică este adevărat ceea ce am citit sau nu?

Leave a Reply