In terra nostrae multe arierate sunt

Cand e vorba de indivizi, a fi arierat inseamna a fi inapoiat mintal. Cand e vorba de firme, se cheama ca esti istet. Ca „te descurci” cu plata datoriilor, fie ca esti firma de stat, fie privata, fie chiar Statul insusi.

Daca vine vorba despre acordul cu FMI, arieratele care ingrijoreaza sunt banii pe care ii are de dat Statul, firmelor. Ai reparat o bisericutza si ai de incasat niste bani de la Ministerul Cultelor? Mai stai, ca bunul Dumnezeu va vedea fapta ta buna.In Sanatate lucrurile stau inca si mai rau. Un arierat se stinge, doua noi facturi apar.

Arieratele reprezinta un efect al ne-restructurarii economiei. Ca arieratele sunt si o forma indirecta de finantare pe care unele firme o prefera creditului, se stie. Istoria ne spune ca larga răspândire a arieratelor în România reflectă viteza de melc cu care se realizează restructurarea. Firmele de stat, după ce au pierdut accesul la creditare directă şi la subvenţiile bugetare în 1990, au început să recurgă la compensări de plăţi şi la arierate pentru a se putea menţine pe linia de plutire.
Lipsa de transparenţă asociată Ministerului de Finante a împiedicat reformele structurale şi a contribuit la creşterea economiei informale, slăbirea guvernului şi creşterea evaziunii fiscale. Asta daca e sa fim corecti.

Daca ne luam medicamentele de memorie, ne amintim ca atunci cand FMI a incheiat un acord cu Romania (2001-2003) , a cerut autorităţilor de la Bucureşti eforturi de reducere a arieratelor şi luarea de măsuri pentru a promova restructurarea industrială şi introducerea de constrângeri bugetare tari.
Autoritatile noastre ajunsesera la un moment dat la situatia in care nivelul total al arieratelor ajungea la 40% din PIB, în pofida unor succese în limitarea arieratelor întreprinderilor cu capital majoritar de stat.

Ministerul Finanţelor Publice defineşte arieratele ca plăţi întârziate cu mai mult de 30 zile faţă de termenele contractuale sau legale ce generează obligaţii de plată.

Arieratele reprezintă în România o frumoasa sursă de finanţare pentru întreprinderi, firmele de stat fiind cele mai păguboase, cu arierate de peste 15 ori mai mari decat cele din sectorul privat.

De ce masuri ar fi nevoie? Simplu: întărirea implementării drepturilor contractuale, colaterale, întărirea legislaţiei privind bancruta frauduloasă, asigurarea unui mediu concurenţial real, realizarea unei privatizări consistente, asocierea unui risc real privind falimentul întreprinderilor nerestructurate şi sprijinirea creditorilor în tentativa lor de recuperare a datoriilor prin măsuri legale eficiente şi consecvente.

Guvernele de dinainte au scris negru pe alb prin Programele de convergenta ca vor reduce arieratele prin aplicarea următoarelor măsuri :
• Monitorizarea lunară a evolutiei arieratelor si a comportamentului agentilor economici din punct de vedere al solvabilitătii acestora;
• Aplicarea cu operativitate a măsurilor de executare silită, gradual, începând cu bunurile si valorile care nu afectează activitatea principală a contribuabilului; Dar cum sa executi de pilda, Statul?
• Implementarea rezultatelor proiectului de twining Facilitatea în Tranzitie RO/2007 – IB/FI/08, proiect prin care se va realiza un sistem informatic standardizat de gestiune si monitorizare a arieratelor

4 thoughts on “In terra nostrae multe arierate sunt

 1. Fac un exemplu clasic de arierate existente in Italia . Statul are arierate de platit , doar in sectorul sanatatii , de 20 miliarde de euro !
  Daca adaugam si arieratele din sectorul TVA ( alte 10-15 miliarde ), ne dam seama ca sintem la o falsificare grosolana a deficitului bugetar, mult mai clamoros decit in cazul Romaniei !
  Acest exemplu il dau pentru a intelege mai bine ce mecanisme perverse pune in miscare intirzierea platilor de catre stat !
  Tot in acest exemplu , adaug ca o firma privata care incaseaza arierate dupa 1,5 – 2 ani , este nevoita sa apeleze la imprumuturi bancare pentru a plati azi cheltuielile inerente activitatii desfasurate + taxele statale de azi care nu admit intirzieri sau scuze tip : plateste statul factura mea , platesc si eu taxele statale !
  Deficitul statal se poate truca in multe moduri ! Grecia nu este singura care invata cum se face !

 2. Ce compunere SF misto (partea cu “ce se poate face” si “recomandari”!:-)

  Vrei raspuns de la min. finantelor??

  Unde, si mai ales, cine te crezi?

  @bogdan glavan

  Deficitul bugetar e “fiscal”. Daca-l maschezi e “cvasi”:-))

Leave a Reply